Përmirësoje sjelljen tënde para se të kërkosh nga të tjerët të përmirësojnë sjelljen e tyre.
Mësoji dhe ushtroji shqisat e tua. Mësoji dhe stërviti duart si të përkëdhelin, ushtroje fytyrën si të falë buzëqeshje, ushtroje syrin si të përshëndesë.
Ka njerëz që kur të japin dorën, e japin si të këputur dhe pa ndjenja.
Ka të tjerë që ta shtrëngojnë dorën sikur duan ta këpusin.
Kurse ka të tjerë, që kur të japin dorën, e ndjen sikur të ka dhënë zemrën dhe gjithçka tjetër.
Sytë e tyre shkëlqejnë nga gëzimi dhe respekti.
Profeti a.s ishte i pari që ia zgjaste dorën tjetrit, i buzëqeshte dhe nuk e tërhiqte dorën derisa tjetri ta tërhiqte i pari.
Tregon Ebu Rafi, një nga shokët e Profetit a.s:
”Që kur pranova islamin, Profeti a.s sa herë më takonte, më buzëqeshte në fytyrë.”
Ushtroje dhe gjuhën tënde që të shqiptojë fjalë të ëmbla dhe të bukura.
Abdullah ibnu Mubarek, nga brezi i tabi’inëve, ndodhej në beteja dhe luftra të njëpasnjëshme.
Duke qenë se ndodhej larg familjes, ai i shkruan një letër të shoqes ku i thoshte:”Shpirti im ndjen nostalgji për shpirtin tënd. Po ti, e ke ndjerë këtë gjë?”
Kurse prindërve u them që t’ju falin fëmijëve sa më shumë dashuri, sidomos vajzave të tyre. Ato duhet ta gjejnë dashurinë brenda në shtëpitë dhe familjet e tyre. Në rast se kjo u mungon, ato kërkojnë alternativa jashtë familjes dhe shtëpisë.
Ushtroje veten që kur t’u falësh buzëqeshje të tjerëve, të mos jetë buzëqeshje fallco dhe sa për të kaluar radhën. Mos buzëqesh siç buzëqeshin stjuardesat në aeroplan, pasi ato e kanë punë diçka të tillë.
Falni dashuri, falni buzëqeshje, falni fjalë të mira, të jetoni të lumtur dhe të gëzuar.
---------------------------------------
Shkruar nga : Bujamin Salija