Çdo besimtare, duhet të ngrihet në kohën e agimit , të vërë kokën në të adhurojë Zotin e tij. Koha e agimit është dhuntija më e rëndësishme që Allahu ua ak dhuruar robërve. Janë moment amdhore, në të cilat të gjithë të dashuruarit pas allahut ngrihen në dimër stretë e tyre te ngrohta dhe ia shpirtin krijuesit gjithesis janë moment kur robërit nepermjet namazve, lutjeve perendimve ,mendimve dhe dhikrit me lot në sy ndahen nga nefsi I tyre dhe me Sinqerite kerkojn strehi te zoti i botrave.Jan caste bajrami ku nerzit e tyre ,nderko qe nerzit e pa vedieshm indiferët jan ne gjum .Zgjimet shpirteore e bënj njeriun te ec perpara.Frytet hyrore zbresin nga qelli,sikurse pika e shiut,duke u shfoqur nne zemrat e tyre qe përjetojn nje moment te tyllë. E gjithë bota shpirtrore dhe meleket marin pjes në këtë përjetim kaq të thellë.Kush deshiron ta shfritezoje kete dhurate shpirtrore duhet te kriej obligimin e duhura te zgjohemi ne kote kohë ? Fillimisht, duhet patjetër të rregullojmë jetën tonë, duke e administruar kohën në mënyrë që të mund të zgjohemi herët.
Të mos lodhemi shumë, duke I kushtuar kujdes të tepruar punëve të kësaj bote. Për të pasur një shpirt të fortë dhe shëndet të vijueshëm, duhet të flemë heret. Në këtë mënyrë , menjanojmë të folurat e panevojshme. Të ushqyerit e lehtë në darkë është këshillueshëm si nga ana fetare ashtu edhe nga ajo mjeksore. Një stomak I lehtë ndihmon edhe në ngritjen lehtësisht natën. Një ushqim që na rëndon në stomak sjell edhe një peshë të tepërt për zemrën.
Është vënë re se, ata që shoqërohen me salihët (të devotshmit) dhe sadakët (besnikët) ngrihen lehtësisht për adhurimet e natës. Duke qenë së bashku me ata, që i dorëzohenAllahu, bota e tyre shpirtërore pasqyrohet në zemrat dhe shpirtërat tanë. Gjatëkëtij procesi, dashuria për këtë botë humbet, e kështu bëhemi edhe ne pauses të rrugës së tyre.
Ata që ngrihen në kohën e agimit bëhen të lehtë si zogj, pasi janë zhvilluar shpirtërisht. Për ta është I mjaftueshëm gjumi I pakët. Edhe ushqimi që hanë është I pakët , po kështu edhe bisedat e tyre të panevojshme. Ata që flenë shumë, ankohen përherë për shëndetin, pasi ndjejnë një lloj ngarkese, sikleti dhe përtacie.
Jeta e disa të rinjve është e parregullt dhe pa të ardhme.
Çdo gjë që kërkojnë të bëjnë e lënë përgjysmë.
Nëse besimtari është I pamartuar, shkon në shtëpi dhe kalon një kohë të mjaftueshme me prindërit e vet.Ngrihen në kohën e duhur dhe kryhen adhurimet e tij. Kur trupi t`I jepet ajo që I takon, shpirti pushon dhe adhurimi kryhet. Gjumi në orët e para të natës është më frytëdhënës përsa I përket pushimit të trupit. Mirësitë që fiton besimtari, I cili pjesën tjetër të natës e kalon me ahdurim, përhapen në çdo moment të ditës dhe nata bëhet mbrojtëse e ditës. Kjo do të thotë se zemra e tij është e mbushur me Nur Hyjnor.
Nëse është tregtar I kushtohet edhe më tregtisë, nëse është nxënës I përkushtohet më shumë shkollës duke arritur rezultate më të mira. Nxënësit për shkak të moshës dhe të statusit të tyre nuk duhet të ngarkohen me adhurime të tepërta shpirtërore. Ata janë më të lehtësuar dhe më të përkushtuar në përgatitjen e tyre për të ardhmen.
Kur njeiru e organizon veten, gjen shumë kohë. Në të kundërt koha I ngushtohetdhe asnjë punënuk bëhet e plotë. Gjithsecili gjatë ditës merret me impenjimet përkatëse për të qenë I dobishëm për krijesat në këtë botë, nuk do të jetë në botën tjetër as I dobishëm për vetene tij. Kush do Allahun, do edhe gjithësinë. Nëse është I ditur do të ndihmojë me dijen e tij, nëse ka mundësi financiare, do të ndihmojë me to, e nëse ka fizik të fortë, do të ndihmojë me fuqinë e tij.
Të rinjtë duhet të kryejnë edhe adhurimin që u takojnë edhe mësimet të mos i lënë menjanë. Në të njëjtën kohë të vijojnë rrugën e shërbimit. Të bëhen të përshtatshëm dhe të pajtueshëm. Të përpiqen të kenë një moral shembullor. Në Islam nuk kaurrejtje dhe zili. Nëse u kushtojmë kujdes këtyre elementeve do të jemi të suksesshëm.