Natyrshmërisht e beson pafundësinë ndaj edhe është i etur për burimin e saj! Në këtë rrugëtim jetik, ai më siguri do të ketë rastin që ta ketë në duar një univers të tërë mrekullish me emrin Kur’an! Ja se si e përshkruan atë dijetari italian Kont Edward: “Kam studiuar në hollësi fetë e vjetra dhe të reja dhe kam ardhur në përfundim se Islami është feja qiellore e vërtetë dhe libri qiellor i kësaj feje i cili është Kur’ani ka përmbledhë në vetën e tij çdo nevojë materiale dhe kuptimore të njeriut e cila e ngrit atë drejt përkryeshmërisë së moralit dhe të shpirtit”. Me të vërtetë ka dallim të madh mes atij që e shiqon detin nga larg dhe atij që lundron në valët e tij. Këtë e thekson edhe një ekspert francez Joel le Bon kur thotë: “ O ju njerëz analizojeni Kur’anin derisa ti kuptoni të vërtetat e tij, shikoni historinë e do të kuptoni se llojet e ndryshme të shkencave e arteve nuk i kanë arritur botës ndryshe vetëm se nëpërmjet myslimanëve që i kanë nxjerr ato prej Kur’anit që është oqean dijesh nga i cili rrjedhin shumë lumenjë për ti ujitur të eturit për dituri e shkencë” Nuk ka njeri që e lexon Kur’anin e që ngopet me të, apo i bëhet monoton leximi dhe studimi i tij, siç thotë filozofi i njohur francez Jozef Ernest Renan: “ Në bibliotekën time kam mijëra libra me tema sociale, letrare, filozofike, shkencore dhe të tjera, por kurrë nuk kam mundur ti lexoj ato më shumë se një herë dhe shumica e atyre librave janë vetëm për estetikë. Mirëpo aty e kam një libër i cili sa herë që e lexoj më freskon, e ai është libri i myslimanëve Kur’ani. Sa herë që ndjej lodhje, dua të ngritem e të forcohem e lexoj Kur’anin ku gjej pushim e kënaqësi dhe asnjëherë nuk më bëhet monoton leximi i tij. E nëse do dikush të bindet se ka ndonjë libër të zbritur nga qielli le ta di se ai është Kur’ani e asnjë tjetër pos tij, ngase librat tjera nuk i kanë specifikat që ka ai”. Ndërsa Muhamed Gazaliu është shprehur: “Kur’ani është libër që drejton njeriun kur gabon, e kujton kur harron dhe ja zgjon zemrën kur në gjumë devijon...”. Më madhështorja është se ky libër i Zotit mbeti i pandryshueshëm nga dita që zbriti para 1400 viteve dhe si i tillë do të mbetet deri në Ditën e Kiametit, siç thotë profesori i universitetit Cambridge Kent Greek :
“ ... Kur’ani nuk është libër i dedikuar për një kohë të caktuar, por ai është i përhershëm për të gjitha gjeneratat, ashtu që sa të jetë bota gjallë njeriu ka mundësi ta marr këtë libër si katalog të tij dhe të punoj sipas tij. Arsyeja pse mendoj që Kur’ani meriton më shumë se librat tjerë të jetë udhëzues për njeriun është se nuk ka diqka që i nevojitet njeriut në jetën e tij e që nuk është e cekur aty. Jam i bindur se leximi i tij do të ndikoi pozitivisht te të gjithë evropianët vetëm me kusht që të lexohet në gjuhën origjinale që ka zbritur, ngase përkthimi i tij nuk e lë atë gjurmë tek njeriu që e lë origjinali i tij”. E si mos të përfitoi njeriu nga Kur’ani, e si të lodhet me studimin e jetësimin e tij apo të pavarësohet nga ai, kur Allahu ka thënë për të: “Është e vërtetë se ky Kur’an udhëzon për atë rrugë që është më se e vërteta” (Isra: 9). Prandaj edhe kanë thënë të devotshmit: “Kush dëshiron ta dijë ku e ka vendin në Xhennet apo në Xhehnem, le ti matë veprat e veta me Kur’an dhe kështu do ta kuptojë se a është në humbje apo fitore!” Ky është Kur’ani për të cilën folën shumë ata që e lexuan, por a thua çka thonë intelektualët tonë në veçanti dhe një pjesë e madhe e popullit tonë në përgjithësi për këtë libër të cilin asnjëherë nuk e kanë lexuar, nuk e kanë studiuar e ndoshta as që e kanë shfletuar, por nga prindrit e tyre si libër të Zotit e kanë trashëguar dhe kaq?! Çka do që të flasin ata për Kur’an dhe rreth tij, unë nuk do ua shoh për të madhe përderisa janë të atij rangu që i ceka ngase siç thotë një fjalë e urtë: “Njeriu është armik i asaj që nuk e njeh”. Ashtu që definitivisht këta njerëz nuk e njohin Kur’anin, nuk e njohin madhështinë e tij, bukurinë e tij, domethëniet dhe kuptimet e tij, e kryesorja mesazhin e tij, andaj edhe gabojnë, kur me hamendje për të paragjykojnë! Kërkesa ime për ta është le ta shfletojnë këtë libër, le të interesohen për të, e mos të mjaftohen me mbajtjen e tij në sirtar por ti hapin kopertinat e tij që zemrat e tyre të mishërohen me dritën e Zotit për të shkëlqyer në përjetësi. Allahu na udhëzoft të gjithëve e na e bëft Kur’anin pranverë të zemrave tona dhe ndërmjetësues për ne ditën e llogarisë!
E dielë