Admin Administrator
Numri i postimeve : 8520 Data e regjistrimit : 02/07/2009 Mosha : 42 Nacionaliteti-Sheti : Tetovë-Maqedoni
| Titulli: Ndikimi i Kur’anit në zemrat e njerëzve Wed 20 Jul 2011 - 23:04 | |
| Kur’ani është fjalë e All-llahut xh.sh, mesazhi i Tij i fundit që e ka shpallur për banorët e Tokës, duke i vulosur me të shpalljet e mëparshme hyjnore për njerëzimin. Kur’ani që është vula e librave qiellorë iu shpall Pejgamberit të fundit Muhammedit salall-llahu alejhi we selem, vulës së pejgamberëve. Kur’ani Famëlartë është përgëzues për ato zemra të lodhura, të vuajtura me problemet e jetës, vuajtje që nuk i largon kush përveç Kur’anit ku All-llahu xh.sh. . Thuaj: “Ai është për besimtarët udhëzues e shërues. E ata që nuk besojnë në veshët e tyre kanë shurdhim, dhe ai për ta është verbërim. Të tillët janë sikurse thirren prej një vendi të largët e nuk dëgjojnë”.(Fussilet 44)Ndikimi i Kur’anit në botë është jashtëzakonisht i madh, gjë që është vërtetuar duke mos lënë asnjë dyshim në madhështinë e tij. Këtë e vërejmë çdo ditë se si Kur’ani Famëlartë me ajetet e All-llahut xh.sh ndriçon zemrat duke i nxjerrë njerëzit nga errësira në dritë. T’u hedhim sy tregimeve që tregojnë për kohën e injorancës, në atë kohë ku All-llahut të Lartësuar i shoqëroheshin edhe zotra tjerë(i lartësuar është Ai nga ajo që ata i përshkruajnë Atij), kur zjarri adhurohej, i vjetri nuk nderohej, femra nuk çmohej si njeri, kur varrosej e gjallë duke menduar se ajo është pengesë e lumturisë së tyre. Mirëpo, All-llahu xh.sh me mëshirën e Vet e zbriti Kur`anin e përkryer “dritë dhe libër të qartë”. Juve ju erdhi nga All-llahu dritë, dhe libër i qartë. All-llahu e vë me atë (me Kur’anin) në rrugët e shpëtimit atë që ndjek kënaqësinë e Tij dhe me ndihmën e Tij i nxjerr ata prej errësirave në dritë dhe i udhëzon në një rrugë që është e drejtë.(Maide 15-16.)Çdo njeri kur e lexon Kur’anin, apo e ndëgjon atë ndjen një ëmbëlsi në zemrën e tij. Këtë e shohim më së miri në rastin e përqafimit të Islamit nga Omer ibën Hatabi: një ditë Omer ibën Hatabi u nis për ta vrarë Muhammedin salall-llahu alejhi we selem. Gjatë rrugës takon një musliman që e mbante fshehur besimin e tij në All-llahun xh.sh. kur e sheh të armatosur Omerin e pyet: Për ku kështu o Omer? Po shkoj ta vras Muhammedin. Nëse do ta vrasësh Muhammedin, do të ngritet fisi i tij dhe do të vrasin ty o Omer. A të të tregoj diçka më të mirë se sa të vrasësh Muhammedin? Çfarë i tha Omeri. Shko te motra jote Fatimja se edhe ajo e ka pranuar Islamin. Omeri nevrikoste edhe më shumë, shkon te shtëpia e motrës dhe i thotë: Më kanë thënë se je bërë muslimane. O Omer, i përgjigjet motra, po sikur feja që kam zgjedhur të jetë më e mirë se nfeja jote? Atëherë Omeri e godet Fatimen saqë fillon ti rrjedh gjaku nga buzët dhe nga veshi.Pastaj burri i motrës i thotë Omerit: O Omer, po sikur Islami të jetë më i mirë se feja jote? Atëherë, Omeri filloi ta qëlloj edhe atë.Fatimja duke u munduar ta largoj Omerin nga burri i bien përtoke disa ajete të shkruara nga sureja Ta Ha.Omeri e pa këtë dhe ia kërkon motrës që t’ia jep. Ti nuk je i pastër i tha ajo. Shko pastrohu njëherë, pastaj ti jap.Shkoi u pastrua dhe filloi ti lexojë. Me të përfunduar leximin, shkoi te Muhammedi salall-llahu alejhi we selem për ta pranuar Islamin. Nga ai moment Omer Ibn Hatabi e pranoi Islamin në prani të Pejgamberit salallllahu alejhi we selem.
A nuk është koha që zemrat të zbuten me këshillat e All-llahut dhe ne atë të vërtetën që zbriti (me Kur’an), e të mos bëhen si ata, të cilëve u është dhënë libri më parë e zgjati koha dhe zemrat e tyre u shtangën e shumë prej tyre janë jashtë rrugës.(Hadid 16) | |
|