- Nemoj misliti da su oni koji vole Allaha bezgrješni, i nemoj misliti da je ljubav prema Allahu jednaka negriješenju. Ljubav prema Allahu se ogleda u tome da se u trenucima kada skreneš sa pravog puta odmah vratiš na njega - učiniš grijeh i brzo se pokaješ.Pokajanje i tevba su usko povezani sa ljubavlju prema Allahu.
Kako zavoljeti Allaha
Evo kako ćeš: moj ti je prijedlog da ne pretjeruješ u grijehu! Ja ti ne mogu kazati: "Ostavi grijeh u potpunosti", jer smo svi mi grješnici i dešava se da pogriješimo. Ali, ako želiš ići putem onih koji vole Allaha, nastoj da ostaviš što više grijeha. ako vidiš ono što te navodi na grijeh, trudi se i nastoj da to ostaviš. Ti ćeš nekada i učiniti grijeh, ali se odmah trebaš pokajati. Ako postupiš ovako, znaj da si na pola puta ka ljubavi prema Allahu.
Nemoj misliti da su oni koji vole Allaha bezgrješni, i nemoj misliti da je ljubav prema Allahu jednaka negriješenju. Ljubav prema Allahu se ogleda u tome da se u trenucima kada skreneš sa pravog puta odmah vratiš na njega - učiniš grijeh i brzo se pokaješ. Pokajanje i tevba su usko povezani sa ljubavlju prema Allahu. Ovo, svakako, nije poziv na činjenje grijeha. Ovim samo želim kazati da nisi sačuvan od grijeha. Ako pogriješiš, brzo se povrati Allahu i pokaj Mu se i čuvaj se ustrajnosti i pretjerivanja u grijehu.
Ostavi loše drušvo odmah. Kada ovo kažem, ne mislim da one koji su nemarni prema Allahu, već na one prijatelje koji te uvijek vode u nepokornost Allahu i grijeh prema Njemu!
Klanjaj namaze u njihovo vrijeme i u tome ustraj. Počni klanjati namaze u džamiji: namaz po namaz, zatim počni po dva namaza klanjati u džamiji, a nakon nekog vremena po tri, itd.
Spominji Allaha i svakodnevno Ga se sjećaj, pa makar petnaest minuta, i što više uči dove. Posebno moli Allaha da te učvrsti u vjeri i sačuva te od grijeha. Jedna od tih dova jeste:
"Allahu moj, pokaži mi istinu istinom i pomozi mi da je slijedim, i pokaži mi zabludu zabludom i pomozi mi da je se klonim!"
Nauči napamet trideseti džuz Kur'ana. Kada ga naučiš, klanjaj barem jednom nedeljno ovim džuzom noćni namaz. Prisustvuj halkama na kojima se uči Kur'an. Nastoj da se družiš sa dobrim ljudima i traži vjernike za prijatelje. Moli Allaha i traži od Njega da ti da dobre prijatelje. Razgovaraj sa svojim prijateljem o vjeri...
Tako mi Allaha, ko ovako postupi, nikada neće skrenuti...Ko bude slijedio ove stvari, uputit će se putem ljubavi...Put ljubavi nije težak.Nemoj misliti da je tvoja blizina sa Allahom povezana sa prisustvovanjem na predavanjima ili čitanjem knjiga. Ne radi se o predavanjima ili pročitanim knjigama. Onaj ko danas drži predavanja sutra će umrijeti. Islam se ne temelji na ličnostima. Islam nije povezan samo sa trudom pojedinaca.
Ideš li ti putem koji vodi Allahu? Možeš reći da su ovo teške stvari. Zar i školovanje nije teško? Petnaest godina proveo si školojući se. Zbog čega da ne kažeš da je to teško? Također, i brak i odgoj djece imaju svoje tegobe, posao je težak, uspjeh u životu je težak, postizanje svega dobrog u životu je teško. Zbog čega kada počnemo vjerovati kažemo: "Koraci su teški, posrnut ćemo!" Zato što kada počneš koračati, šejtan ti se suprotstavi. On ulaže cjelokupan trud stalno - a ovi koraci početnika traju od šest mjeseci do godinu- kako bi zaustavio tvoje koračanje.
Tvoje strasti će se suprostavljati danonoćno, tvoji prijatelji će se tobom ismijavati, ljudi ti se suprotstavljati, i dalje ćeš zapasti u grijeh, i iskušenja će nailaziti pred tobom jedno za drugim. Bit ćeš u stalnom ispitu. Nemoj se bojati, jer Allah je sa tobom. Čuvaj ove svoje prve korake. Allah će ti olakšati korak za korakom. Allah će ti podariti napredak, a ti nećeš znati odakle dolazi. Osjetit ćeš snagu, koja je od Allaha, koja će te uvesti među one koji Njega vole. Vidjet ćeš u svom životu sve one osobine i značenja o kojima smo govorili.
Tvoje srce će zadrhtati kada budeš Allahu pao na sedždu i skrušeno ćeš Mu se predati....
Odlomak iz knjige "Liječenje srca" od Amr Halida.