Ovo je moj Put
Smatram: Da svaka stvar pripada Allahu i da je naš poslanik Muhammed a.s. pečat svih njegovih poslanika ljudima. Da je nagrada za dobro i zlo istina. Da je Kur'an Allahova knjiga. Da je Islam cjelokupni zakonik životnog sistema ovoga i budućeg svijeta.
Zavjetujem se: Da ću odrediti sebi dnevnu obavezu - hizb za čitanje i...z Kur'an-i-Kerima i da ću se prihvatiti časnog Sunneta. Da ću izučavati život Vjerovjesnika a.s. i proučavati životopise plemenitih ashaba.
Zavjetujem se: Da ću biti ustrajan u ibadetima i čuvanju zabrana. Da ću se dostojanstveno okititi lijepim ahlakom, a da ću od sebe odstraniti ružne postupke. Da ću koliko god budem mogao slijediti islamske adete. U međusobnim odnosima i prosuđivanju osnov će mi biti ljubav i milosrđe, a tražiću pomoć od kadije samo ako ne bude bilo drugog načina. Ponosiću se islamskim obilježjima i jezikom Islama. Radiću na širenju korisnih znanosti i spoznaje među širokim masama Ummeta.
Smatram: Da je Musliman obavezan da radi i stiče imetak i da u njegovom imetku kojeg je stekao postoji određeni dio - pravo sirotinje i bijednika.
Zavjetujem se: Da ću od vlastitog rada živjeti, ekonomisati za budućnost i davati zekat od svoga imetka. Da ću od svoga imetka koji mi je potreban izdvojiti dio za opće potrebe i opću korist. Podsticaću svaki korisni islamski projekat na polju ekonomije. Kad nešto kupujem davaću prednost proizvodima moje zemlje, moga naroda i Muslimana. Ni u jednom vidu se neću služiti kamatom. Neću preuzimati na sebe obaveze koje nemogu ispuniti.
Smatram: Da će Musliman biti pitan o svojoj porodici. Da je obavezan da se brine o zdravlju svoje porodice, o čistoti njihovog vjerovanja i ljepoti njihovog ahlaka.
Zavjetujem se: Da ću na tom poslu uložiti svaku žrtvu. Da ću usaditi saznanja o Islamu svakom članu svoje porodice. Da nijedno moje dijete neće pohađati školu koja ne vodi računa o našoj vjeri i našem ahlaku. Da neću sarađivati niti imati bilo kakvu vezu sa novinama, časopisima, knjigama, organizacijama, strankama ili bilo kojim udruženjima koji su u oprečnosti sa islamskim učenjem.
Smatram: Da je obaveza Muslimanu oživljavanje slave Islama, obnove prosperiteta njegovih naroda i povratak njegovog Šerijata. Da zastava Islama mora predvoditi čovječanstvo i da je najvažnija zadaća svakog Muslimana preobražaj svijeta u skladu sa islamskim pravilima.
Zavjetujem se: Da ću se boriti na putu dostave islamske poruke svijetu sa svim što posjedujem i da ću u tome žrtvovati sve što imam.
Smatram: Da su svi Muslimani jedan Ummet kojeg veži islamsko vjerovanje i da Islam svojim sljedbenicima naređuje dobročinstvo prema svim ljudima.
Zavjetujem se: Da ću uložiti maksimalan trud u učvršćivanju bratske veze među svim Muslimanima i rušenju svega onog što ih međusobno udaljava i što podstiče na naslogu među islamskim partijama i udruženjima.
Smatram: Da je tajna zaostalosti Muslimana njihovo udaljavanje od vjere, a da je osnova preporoda vraćanje izvornim učenjima Islama i islamskim pravilima. Ubjeđen sam da obnova islamske slave zavisi o radu Muslimana za taj cilj.