VLERA E FALJES SË NAMAZIT DHE RREZIKU NGA MOSFALJE E NAMAZIT.
Ai që i falë namazet do të fisnikërohet nga All-llahu me pesë cilësi:
1) Do t'i lehtësohen brengat e jetës.
2) Do të shpëtoj nga dënimi i varrit.
3) Do t'i jap All-llahu atij librin në dorën e djathtë.
4) Do ta kaloj uren e siratit sikurse vetëtima.
5) Do të hyjë në Xhennet pa kurrëfar llogarie.
Ndërsa ai që nuk i falë namazet dhe i përfill ato, do të dënohet nga All-llahu me pesëmbedhjetë (15) dënime: pesë dënime do t'i ketë në këtë botë, tri në momentin e vdekjes, tri në varrin e tij dhe tri gjatë daljes nga varri i tij në Ditën e Gjykimit.
Pesë dënimet e tij në këtë botë janë:
1) Nuk do të ketë bereqet (begati) jeta e tij.
2) Do t'i fshihen shenjat e njerëzve të mirë nga fytyra e tij.
3) Qfarëdo vepre qe ai vepron nuk do ta shpërblej All-llahu për të.
4) Lutja e tij nuk ngritet në qiell (para Zotit).
5) Ai nuk ka kurrfarë fati dhe pjese në lutjen e të devotshmëve.
Tri dënimet e tija në momentin e vdekjes janë:
1) Ai vdes i poshtëruar.
2) Vdes i uritur.
3) Vdes i etur edhe sikur ta pinte të gjithë ujin e botës nuk do t'i kaloj etja.
Tri dënimet e tija në varr janë:
1) I ngushtohet atij varri, saqë i përzihen eshtërat.
2) Varri i tij ndizet me zjarr dhe ai rrotullohet nëpër gaca ditë e natë.
3) I hudhet përmbi atij një gjarpër me emrin Esh-shuxha El-Akre' (është emër i një gjarpëri
shumë helmues), sytë e tij janë nga zjarri dhe thonjët i ka të hekurit, çdo thua i tij është i gjatë sa udhëtimi një ditë, ky gjarpër i bie të vdekurit dhe i thot: "Më ka urdheruar Zoti im që të godas deri në lindjen e diellit sepse nuk e ka falur namazin e Sabahut, më ka urdhëruar të godas prej drekës deri në ikindi, sepse nuk e ka falur namazin e Drekes, më ka urdhëruar të godas nga ikindija deri në aksham, sepse nuk e ke falur Ikindin, më ka urdhëruar të godas deri në jaci sepse nuk e ke falur Akshamin, dhe me ka urdhëruar të godas deri në agim për jacinë që nuk e ke falur". Sa herë që ky gjarpër i bie atij e fundos në tokë shtatëdhjetë krahë dhe ai njeri dënohet kështu deri në Diten e Gjykimit.
Tri dënimet e tija gjatë daljes nga varri i tij dhe në Ditën e Kijametit janë:
1) Llogaria e ashpër,
2) Hidhërimi i Zotit ndaj tij.
3) Hyrja në Xhehnem".
Në një transmetimi tjetër thuhet: "Ai në Diten e Kijametit del me tre rreshta të shkruar në fytyrë:
1) O humbes i hakkut të All-llahut,
2) O i veçant me hidhërimin e All-llahut,
3) Ashtu sikurse e humba hakkun e All-llahut në dunja, sot humbe edhe ti shpresën nga mëshira-rahmeti i All-llahut"!!!
Marrur nga libri "Qortuesit nga veprimi i mëkateve të mëdha" i Ibn Haxher El-Hejthemi, f. 264.
Namazi ka vlere te madhe per muslimanin…namazi eshte kushti I dyte I Islamit,siq e dime Islami ngritet mbi 5 shtylla deshmia LA-ILAHE-ILA-ALL-LLAH,Namazi,Agjerimi,ZeVLERA E FALJES SË NAMAZIT DHE RREZIKU I MOSFALJES SË TIJAi që i falë namazet do të fisnikërohet nga All-llahu me pesë cilësi:1) Do t'i lehtësohen brengat e jetës.2) Do të shpëtoj nga dënimi i varrit.3) Do t'i jap All-llahu atij librin në dorën e djathtë.4) Do ta kaloj uren e siratit sikurse vetëtima.5) Do të hyjë në Xhennet pa kurrëfar llogarie.Ndërsa ai që nuk i falë namazet dhe i përfill ato, do të dënohet nga All-llahu me pesëmbedhjetë (15) dënime: pesë dënime do t'i ketë në këtë botë, tri në momentin e vdekjes, tri në varrin e tij dhe tri gjatë daljes nga varri i tij në Ditën e Gjykimit.Pesë dënimet e tij në këtë botë janë:1) Nuk do të ketë bereqet (begati) jeta e tij.2) Do t'i fshihen shenjat e njerëzve të mirë nga fytyra e tij.3) Qfarëdo vepre qe ai vepron nuk do ta shpërblej All-llahu për të.4) Lutja e tij nuk ngritet në qiell (para Zotit).
5) Ai nuk ka kurrfarë fati dhe pjese në lutjen e të devotshmëve.
Tri dënimet e tija në momentin e vdekjes janë:
1) Ai vdes i poshtëruar.
2) Vdes i uritur.
3) Vdes i etur edhe sikur ta pinte të gjithë ujin e botës nuk do t'i kaloj etja.
Tri dënimet e tija në varr janë:
1) I ngushtohet atij varri, saqë i përzihen eshtërat.
2) Varri i tij ndizet me zjarr dhe ai rrotullohet nëpër gaca ditë e natë.
3) I hudhet përmbi atij një gjarpër me emrin Esh-shuxha El-Akre' (është emër i një gjarpëri
shumë helmues), sytë e tij janë nga zjarri dhe thonjët i ka të hekurit, çdo thua i tij është i gjatë sa udhëtimi një ditë, ky gjarpër i bie të vdekurit dhe i thot: "Më ka urdheruar Zoti im që të godas deri në lindjen e diellit sepse nuk e ka falur namazin e Sabahut, më ka urdhëruar të godas prej drekës deri në ikindi, sepse nuk e ka falur namazin e Drekes, më ka urdhëruar të godas nga ikindija deri në aksham, sepse nuk e ke falur Ikindin, më ka urdhëruar të godas deri në jaci sepse nuk e ke falur Akshamin, dhe me ka urdhëruar të godas deri në agim për jacinë që nuk e ke falur". Sa herë që ky gjarpër i bie atij e fundos në tokë shtatëdhjetë krahë dhe ai njeri dënohet kështu deri në Diten e Gjykimit.
Tri dënimet e tija gjatë daljes nga varri i tij dhe në Ditën e Kijametit janë:
1) Llogaria e ashpër,
2) Hidhërimi i Zotit ndaj tij.
3) Hyrja në Xhehnem".
Në një transmetimi tjetër thuhet: "Ai në Diten e Kijametit del me tre rreshta të shkruar në fytyrë:
1) O humbes i hakkut të All-llahut,
2) O i veçant me hidhërimin e All-llahut,
3) Ashtu sikurse e humba hakkun e All-llahut në dunja, sot humbe edhe ti shpresën nga mëshira-rahmeti i All-llahut"!!!
Marrur nga libri "Qortuesit nga veprimi i mëkateve të mëdha" i Ibn Haxher El-Hejthemi, f. 264.
Namazi ka vlere te madhe per muslimanin…namazi eshte kushti I dyte I Islamit,siq e dime Islami ngritet mbi 5 shtylla deshmia LA-ILAHE-ILA-ALL-LLAH,Namazi,Agjerimi,Zekati dhe shkuarja ne Haxhxh kush ka mundesi…Pra Namazi eshte kushti I dyte I Islamit.Pa namaz nuk mundesh mu fut ne xhen-net sepse diten e gjykimit gjene e pare qe do tap yet Allahu eshte NAMAZI.
Namazi eshte obligim per muslimanin e rritur,te menqur d.m.th nga ana e Allahut per te gjithe besimtaret…
Muhamedi salaAllahualejhiweselem ka thene:”Lapsi nuk shkruan per tre lloje njerezish:Per te qmendurin deri sa te sherohet,per femijen deri sa te hyn ne pubertet dhe per ate qe eshte ne gjum deri sa te zgjohet.”
Kushtet e namazit jane:
1. Te jesh musliman,
2.Te jesh I shendosh menderisht,
3.Te dallosh te miren nga e keqja,
4.Nijeti(duke e bere me zemer e jo me goje qofte ai namaz farz apo sunnet qe jemi duke e kryer),
5.Hyrja e kohes se namazit,
6.Pastertia(abdesti)-per kete Muhamedi salaAllahualejhiweselem ka thene:”Qelsi I namazit eshte pastertia,nuk ka namaz pa abdest.”
7.Pastrimi I trupit,I rrobave dhe I vendit ku falemi nga ndytesit e dukshme,
8.Mbulimi I vendeve te turpshme(tek meshkujt vendet e turpshme jane prej kerthizes deri tek gjunjet,ndersa tek femrat I tere trupi perveq fytyres dhe duarve si dhe rrobat nuk duhen te jene te tejdukshme dhe te holla sa te shihet lekura sepse nuk vlen namazi.),
9.Kthimi nga kibla
Shto një përshkrim
VLERA E FALJES SË NAMAZIT DHE RREZIKU I MOSFALJES SË TIJAi që i falë namazet do të fisnikërohet nga All-llahu me pesë cilësi:1) Do t'i lehtësohen brengat e jetës.2) Do të shpëtoj nga dënimi i varrit.3) Do t'i jap All-llahu atij librin në dorën e djathtë.4) Do ta kaloj uren e siratit sikurse vetëtima.5) Do të hyjë në Xhennet pa kurrëfar llogarie.Ndërsa ai që nuk i falë namazet dhe i përfill ato, do të dënohet nga All-llahu me pesëmbedhjetë (15) dënime: pesë dënime do t'i ketë në këtë botë, tri në momentin e vdekjes, tri në varrin e tij dhe tri gjatë daljes nga varri i tij në Ditën e Gjykimit.Pesë dënimet e tij në këtë botë janë:1) Nuk do të ketë bereqet (begati) jeta e tij.2) Do t'i fshihen shenjat e njerëzve të mirë nga fytyra e tij.3) Qfarëdo vepre qe ai vepron nuk do ta shpërblej All-llahu për të.4) Lutja e tij nuk ngritet në qiell (para Zotit).5) Ai nuk ka kurrfarë fati dhe pjese në lutjen e të devotshmëve.Tri dënimet e tija në momentin e vdekjes janë:1) Ai vdes i poshtëruar.2) Vdes i uritur.3) Vdes i etur edhe sikur ta pinte të gjithë ujin e botës nuk do t'i kaloj etja.Tri dënimet e tija në varr janë:1) I ngushtohet atij varri, saqë i përzihen eshtërat.2) Varri i tij ndizet me zjarr dhe ai rrotullohet nëpër gaca ditë e natë.3) I hudhet përmbi atij një gjarpër me emrin Esh-shuxha El-Akre' (është emër i një gjarpëri shumë helmues), sytë e tij janë nga zjarri dhe thonjët i ka të hekurit, çdo thua i tij është i gjatë sa udhëtimi një ditë, ky gjarpër i bie të vdekurit dhe i thot: "Më ka urdheruar Zoti im që të godas deri në lindjen e diellit sepse nuk e ka falur namazin e Sabahut, më ka urdhëruar të godas prej drekës deri në ikindi, sepse nuk e ka falur namazin e Drekes, më ka urdhëruar të godas nga ikindija deri në aksham, sepse nuk e ke falur Ikindin, më ka urdhëruar të godas deri në jaci sepse nuk e ke falur Akshamin, dhe me ka urdhëruar të godas deri në agim për jacinë që nuk e ke falur". Sa herë që ky gjarpër i bie atij e fundos në tokë shtatëdhjetë krahë dhe ai njeri dënohet kështu deri në Diten e Gjykimit.Tri dënimet e tija gjatë daljes nga varri i tij dhe në Ditën e Kijametit janë:1) Llogaria e ashpër,2) Hidhërimi i Zotit ndaj tij.3) Hyrja në Xhehnem".Në një transmetimi tjetër thuhet: "Ai në Diten e Kijametit del me tre rreshta të shkruar në fytyrë:1) O humbes i hakkut të All-llahut,2) O i veçant me hidhërimin e All-llahut,3) Ashtu sikurse e humba hakkun e All-llahut në dunja, sot humbe edhe ti shpresën nga mëshira-rahmeti i All-llahut"!!!Marrur nga libri "Qortuesit nga veprimi i mëkateve të mëdha" i Ibn Haxher El-Hejthemi, f. 264. Namazi ka vlere te madhe per muslimanin…namazi eshte kushti I dyte I Islamit,siq e dime Islami ngritet mbi 5 shtylla deshmia LA-ILAHE-ILA-ALL-LLAH,Namazi,Agjerimi,Zekati dhe shkuarja ne Haxhxh kush ka mundesi…Pra Namazi eshte kushti I dyte I Islamit.Pa namaz nuk mundesh mu fut ne xhen-net sepse diten e gjykimit gjene e pare qe do tap yet Allahu eshte NAMAZI.Namazi eshte obligim per muslimanin e rritur,te menqur d.m.th nga ana e Allahut per te gjithe besimtaret…Muhamedi salaAllahualejhiweselem ka thene:”Lapsi nuk shkruan per tre lloje njerezish:Per te qmendurin deri sa te sherohet,per femijen deri sa te hyn ne pubertet dhe per ate qe eshte ne gjum deri sa te zgjohet.”Kushtet e namazit jane:1. Te jesh musliman, 2.Te jesh I shendosh menderisht,3.Te dallosh te miren nga e keqja, 4.Nijeti(duke e bere me zemer e jo me goje qofte ai namaz farz apo sunnet qe jemi duke e kryer), 5.Hyrja e kohes se namazit, 6.Pastertia(abdesti)-per kete Muhamedi salaAllahualejhiweselem ka thene:”Qelsi I namazit eshte pastertia,nuk ka namaz pa abdest.” 7.Pastrimi I trupit,I rrobave dhe I vendit ku falemi nga ndytesit e dukshme, 8.Mbulimi I vendeve te turpshme(tek meshkujt vendet e turpshme jane prej kerthizes deri tek gjunjet,ndersa tek femrat I tere trupi perveq fytyres dhe duarve si dhe rrobat nuk duhen te jene te tejdukshme dhe te holla sa te shihet lekura sepse nuk vlen namazi.), 9.Kthimi nga kiblaShto një përshkrimVLERA E FALJES SË NAMAZIT DHE RREZIKU I MOSFALJES SË TIJAi që i falë namazet do të fisnikërohet nga All-llahu me pesë cilësi:1) Do t'i lehtësohen brengat e jetës.2) Do të shpëtoj nga dënimi i varrit.3) Do t'i jap All-llahu atij librin në dorën e djathtë.4) Do ta kaloj uren e siratit sikurse vetëtima.5) Do të hyjë në Xhennet pa kurrëfar llogarie.Ndërsa ai që nuk i falë namazet dhe i përfill ato, do të dënohet nga All-llahu me pesëmbedhjetë (15) dënime: pesë dënime do t'i ketë në këtë botë, tri në momentin e vdekjes, tri në varrin e tij dhe tri gjatë daljes nga varri i tij në Ditën e Gjykimit.Pesë dënimet e tij në këtë botë janë:1) Nuk do të ketë bereqet (begati) jeta e tij.2) Do t'i fshihen shenjat e njerëzve të mirë nga fytyra e tij.3) Qfarëdo vepre qe ai vepron nuk do ta shpërblej All-llahu për të.4) Lutja e tij nuk ngritet në qiell (para Zotit).5) Ai nuk ka kurrfarë fati dhe pjese në lutjen e të devotshmëve.Tri dënimet e tija në momentin e vdekjes janë:1) Ai vdes i poshtëruar.2) Vdes i uritur.3) Vdes i etur edhe sikur ta pinte të gjithë ujin e botës nuk do t'i kaloj etja.Tri dënimet e tija në varr janë:1) I ngushtohet atij varri, saqë i përzihen eshtërat.2) Varri i tij ndizet me zjarr dhe ai rrotullohet nëpër gaca ditë e natë.3) I hudhet përmbi atij një gjarpër me emrin Esh-shuxha El-Akre' (është emër i një gjarpëri shumë helmues), sytë e tij janë nga zjarri dhe thonjët i ka të hekurit, çdo thua i tij është i gjatë sa udhëtimi një ditë, ky gjarpër i bie të vdekurit dhe i thot: "Më ka urdheruar Zoti im që të godas deri në lindjen e diellit sepse nuk e ka falur namazin e Sabahut, më ka urdhëruar të godas prej drekës deri në ikindi, sepse nuk e ka falur namazin e Drekes, më ka urdhëruar të godas nga ikindija deri në aksham, sepse nuk e ke falur Ikindin, më ka urdhëruar të godas deri në jaci sepse nuk e ke falur Akshamin, dhe me ka urdhëruar të godas deri në agim për jacinë që nuk e ke falur". Sa herë që ky gjarpër i bie atij e fundos në tokë shtatëdhjetë krahë dhe ai njeri dënohet kështu deri në Diten e Gjykimit.Tri dënimet e tija gjatë daljes nga varri i tij dhe në Ditën e Kijametit janë:1) Llogaria e ashpër,2) Hidhërimi i Zotit ndaj tij.3) Hyrja në Xhehnem".Në një transmetimi tjetër thuhet: "Ai në Diten e Kijametit del me tre rreshta të shkruar në fytyrë:1) O humbes i hakkut të All-llahut,2) O i veçant me hidhërimin e All-llahut,3) Ashtu sikurse e humba hakkun e All-llahut në dunja, sot humbe edhe ti shpresën nga mëshira-rahmeti i All-llahut"!!!Marrur nga libri "Qortuesit nga veprimi i mëkateve të mëdha" i Ibn Haxher El-Hejthemi, f. 264. Namazi ka vlere te madhe per muslimanin…namazi eshte kushti I dyte I Islamit,siq e dime Islami ngritet mbi 5 shtylla deshmia LA-ILAHE-ILA-ALL-LLAH,Namazi,Agjerimi,Zekati dhe shkuarja ne Haxhxh kush ka mundesi…Pra Namazi eshte kushti I dyte I Islamit.Pa namaz nuk mundesh mu fut ne xhen-net sepse diten e gjykimit gjene e pare qe do tap yet Allahu eshte NAMAZI.Namazi eshte obligim per muslimanin e rritur,te menqur d.m.th nga ana e Allahut per te gjithe besimtaret…Muhamedi salaAllahualejhiweselem ka thene:”Lapsi nuk shkruan per tre lloje njerezish:Per te qmendurin deri sa te sherohet,per femijen deri sa te hyn ne pubertet dhe per ate qe eshte ne gjum deri sa te zgjohet.”Kushtet e namazit jane:1. Te jesh musliman, 2.Te jesh I shendosh menderisht,3.Te dallosh te miren nga e keqja, 4.Nijeti(duke e bere me zemer e jo me goje qofte ai namaz farz apo sunnet qe jemi duke e kryer), 5.Hyrja e kohes se namazit, 6.Pastertia(abdesti)-per kete Muhamedi salaAllahualejhiweselem ka thene:”Qelsi I namazit eshte pastertia,nuk ka namaz pa abdest.” 7.Pastrimi I trupit,I rrobave dhe I vendit ku falemi nga ndytesit e dukshme, 8.Mbulimi I vendeve te turpshme(tek meshkujt vendet e turpshme jane prej kerthizes deri tek gjunjet,ndersa tek femrat I tere trupi perveq fytyres dhe duarve si dhe rrobat nuk duhen te jene te tejdukshme dhe te holla sa te shihet lekura sepse nuk vlen namazi.), 9.Kthimi nga kibla