[Only admins are allowed to see this image]
Falemenderimet dhe lavdërimet i takojn Allahut Krijusit të borave,sunduesit të Ditës së Gjykimit,Furnizuesit të të gjitha krijesave,Mëshiruesit e Mëshirbërësit.
Allahun e Falemenderojm prej Tij ndihm dhe falhe kërkojm.Kënd e udhëzon Allahu ska kush e lajthit, ndërsa kënd e len Allahu në humbje apo vet ka zgjedhur të jetë i humbur ska fuqi përveç Allahut që mund ta udhëzon.
Allahun e falemenderojm që na ka bërë pjestar të kësaj feje si dhe që na begatuar me një muaj siç është Muaji i Ramazanit si dhe i lutemi që të na jep jetë që ta takojm Ramazanin dhe shumë vjet tjera.
Salavatet dhe Selamet tona qofshin mbi njeriun më me famë në rruzullullin tokësorë i cili diti më së miri ta pres këtë muaj si dhe na këshilloj neve si ta presim dhe ta jetojm këtë muaj.
Salavatet dhe selamet tona qofshin mbi familjen e tij të pastër,shokët e tij besnik si dhe mbi të gjithë ata që ndjekën,ndjekin dhe do ta ndjekin rrugën e tij deri Ditën e Gjykimit.
Të nderuar lexues,vllezër dhe mora islam, jemi duke i jetuar ditët e fundit të muajt Shaban dhe jemi duke e pritur misafirin më të dashur dhe shumë të vlefshëm i cili sëbashku mer me vete një bagazh të begative.
Të nderuar vllezër ai vetëm se e ka hedhur hapin e tij dhe është në rrugë për të ardhur tek ne...Era e tij ka filluar të ndëgjohet,gëzimi tek ne ka fillu të shtohet andaj, ta falemenderojm Allahun që ja ka mundësu që me ne të takohet.
Andaj vllezër të nderuar dhe ju motra të respektuara, shfrytëzojeni këtë muaj,dijani vlerën dhe priteni atë ashtu siç e meriton para se të largohet pa e kuptuar se ishte në mesin tonë,sepse nëse do të tregohemi të pakujdesshëm, të jemi të sigurt se do të pendohemi kur ai të largohet nga ne për neglizhencën tonë.
Edhe pak ditë kan mbetur dhe do të vijë një musafir i rrallë dhe shumë i rëndësishëm për të cilin ne duhet të përgatitemi.Duhet të ngritet vetëdija jonë që kur të vijë ki muaj i dashur ta presim me ambicje të larta,duhet të jemi serioz dhe tq shfrytëzojm këtë muaj të bekuqr deri në maksimum,që në fund të dalim fitimtar.Andaj, duhet që tash të fillojm të përgatitemi për të që gara mos të na zen në gaflet.
Sahabët dhe tabiinët Zoti qoft i kënaqur me ta janë pregatitur gjashtë muaj para Ramazanit për këtë muaj të bekuar.Transmetohet se ata (sahabët) gjashtë muaj para ramazanit kan bërë dua që ta arijnë këtë muaj,ndërsa gjashtë muaj pas ramazanit i janë lutur Allahut që tua pranon agjërimin.
Ditët e ramazanit janë të numruara dhe ne e kemi pasur fatin që ta arijmë këtë muaj të bekuar,andaj mos lejojm që Ramazani të vjen dhe të shkon sikur Ramazanat tjerë,por të vetëdisohemi se vjen një rast shumë i mirë për ne,për faljen e mëkateve,andaj qi që do të hyn në Ramazan pa mëkate duhet të gjenë një rrugë për ta arritur knaqësinë e Allahut dhe të jetë i përgatitur.
Ibën Kajjim El - Xheuzij ka thënë: "Ke kujdes prej dy gjërave:
1.Ke kujdes kur të vjen obligimi i kohës së caktuar të mos të të gjejë ty të pa përgatitur e në këtë rast vjen ramazani e mos të të gjejë pa përgatitur si dhe koha e namazit mos të të gjejë pa përgatitur.
2.Mos e refuzo urdhërin herën e parë.(Të vjen ajeti apo hadithi e ti e refuzon)...Pra pranoje menjëherë ngase nuk e din se a do të vdesësh e nuk të vjen mundësia më ta pranosh).
Si të përgatitemi për këtë muaj?
Rrugët dhe mundësitë për tu afruar tek Allahu xh.sh si dhe për të përfituar nga mirësitë e këtij muaji,por ne kemi cekur vetëm disa ngq ata:
1.Të tregosh pendim kualitativ dhe të sinqertë (nga mëkatet, nga mënyra e jetesës,nga humbja e kohës, për gjumin e tepruar,për ndejat e tepruara,nga gjuha dhe sherri i saj,posaçarisht në Ramazan,si dhe të larguarit nga përtacia dhe dembelizmi).
2.Të ngadalsosh ritmin e jetës.Të ngadalsojm prej tash shpejtësinë e dunjasë,fillo të reduktosh vizitat që i ke pasur, punët e shtëpisë,obligimet,provimet,mundësisht lirohu nga obligimet e dunjasë ngase kjo është koha e veçimit me Allahun që ta shfrytëzojmë dhuratën që na ka dhënë Ai.
3.Fillo prej tash namazin e natës,në mënyrë që në Ramazan ta shtosh atë,Fillo të lexosh Kuranin,ushtroje gjuhën me dhikër dhe çdo ibadet filloje që tani.
Të nderuar lexues Pejgamberi s.a.v.s na këshillon dhe na inkurajon për ta shfrytëzuar këtë muaj gjithashtu na tërhjek vërejtjen për mosshfrytëzimin e tij ku thot në një hadith të tij: "I humbur është ai që nuk përfiton dhe nuk lutet në këtë muaj.
Me urinë dhe etjen në këtë muaj,përkujtoni Ditën e Gjykimit kur do të jeni të etur dhe të uritur.
U jepni lëmoshë të varfërve dhe nevojtarve!Nderoni më të vjetrit dhe më të vegjlit tuaj!
Dhe në fund e këshilloj veten dhe juve besimtar të nderuar që pasi kemi pasur fatin ta arijm këtë muaj, ta shfrytëzojm çdo moment që ta adhurojmë Zotin dhe të përfitojmë që të bëhemi të moralshëm dhe më të devotshëm!Sepse, nuk dihet a do të jemi gjallë vitin e ardhshëm që ti përmirësojm gabimet tona.
Ali r.a lidhur me muajn e Ramazanit ka thënë: "Ka ardhur muaji i Ramazanit,shtoni lutjet dhe kërkoni ndjesë shumë nga Zoti!Ngase lutjet dhe duatë largojnë nga ju fatkeqësitë,kurse kërkimi i ndjesës apo istigfarit ua largon nga "mëkatet.