Admin Administrator
Numri i postimeve : 8520 Data e regjistrimit : 02/07/2009 Mosha : 42 Nacionaliteti-Sheti : Tetovë-Maqedoni
| Titulli: Rrefimi per Xhurejxhin e devotshem Sun 1 Nov 2009 - 10:06 | |
| Rrefimi per Xhurejxhin e devotshem Autori e shenon prej Jezid bin Hayshebit se babai i tij ka thene: "E kam degjuar te Derguarin s.a.v.s. duke thene: Xhurejxhi i devotshem ka qene i mencur, e ka ditur se t'i pergjigjesh thirrjes se nenes eshte me mire se sa t'i roberohesh Zotit tend.
Autori vazhdon: 'Rrefimin per Xhurejxhin e kam degjuar edhe prej tjereve. Ai ka qenë një njeri i devotshëm në mesin e Izraeliteve. Në qelinë e vet i është përkushtuar All-llahut dhe një herë i erdhi nena e tij, e ai ndodhej ne namaz. Ajo e thirri, por ky nuk iu pergjigj ngase ishte i zene me faljen e namazit. Pastaj ajo tha: 'All-llahu te sprovofte me nje kurvë! Nje grua ne ate vend kishte dale per ndonje nevoje dhe ate e takoi nje bari. Ai fjeti me te ne afersi te qelise se Xhurejxhit dhe ajo mbeti shtatzene.
Banoret e atij vendi shume e kane urryer kurverine dhe kur u paraqit tek ajo grua shenja e kurverise, e priten qe te lind. Kur ajo lindi, shkuan te mekembesi i atij vendi dhe i thane se gruaja ka lindur kopil.Ai e thirri ate dhe e pyeti: `Me cilin e ke kete femije?' Ajo tha `Me Xhurejxhin e devotshem. Ai fjeti me mua'. Mbreti dergoi qe t'ia sjellin Xhurejxhin. Kur arriten te qelia e tij e thirren, e ai ishte ne namaz dhe nuk u pergjigj. Ata e thyen qeline e tij dhe ia lidhen litarin per qafe dhe ia sollen mbretit. Atehere mbreti i tha: Ti je bere njeri i devotshem, e ne anen tjeter ua merr fytyren njerezve dhe e ben ate qe e ke te ndaluar?'Ai tha: 'cka kam bere?' Mbreti iu pergjigj: 'Ke bere kurveri me filan e filan gruan'. Xhurejxhi tha: `Jo, kjo nuk eshte e vertete'.Megjithate, askush nuk i besoi. Ai u betua, mirepo as ne kete rast askush nuk i besoi. Atehere ai tha: 'Me dergoni te nena Ata e derguan te nena e tij dhe ai i tha: 'Nene, e lute All-liahun kunder meje, dhe Ai e pranoi lutjen tende. Tash lute All-llahun te me liroje prej dyshimit'. Nena e tij tha: '0 All-llahu im, ne qofte se Xhurejxhi eshte sprovuar per shkak te lutjes (nemes) sime, liroje me lutjen time'.
Pastaj Xhurejxhi u kthye te mbreti dhe e pyeti: 'Ku eshte gruaja me femijen`? E sollen gruan me femijen dhe ai e pyeti se kush ka fjetur me te, e ajo i tha: 'Po, Xhurejxhi ka fjetur me mua'. Xhurejxhi e vuri doren ne koken e femijes dhe tha: Pash Ate qe te ka krijuar, me thuaj kush eshte babai yt?' Pastaj femija, me deshiren e All-ilahut, foli dhe tha:`Babai im eshte filan dhe filan bariu'. Kur degjoi gruaja se cka thote femija, tha: 'Po, e vertete eshte ajo cka thote ai. Ti po e thua te verteten, e une kam rrejt. Me mua ka fjetur filan e filan bariu'. Ne nje transmetim tjeter thuhet: 'Gruaja ka qene shtatzene dhe ende nuk kishte lind, e ky e pyeti: 'Ku fjeti ai me ty?' Ajo i tha: 'Nen drurin tend'. Ai druri ka qene ne afersi te qelise se Xhurejxhit. Ai tha: 'Me coni tek ai dru'. Pastaj tha:`0 dru, pash Ate qe te ka krijuar, me thuaj kush ka fjetur me kete grua'. cdo dege e drurit ka thene: `Me te ka fjetur bariu i dhive. Pastaj e vuri gishtin ne barkun e gruas dhe pyeti: '0 femije, kush eshte babai yt?'Femija, prej barkut, foli: ‘Babai im eshte bariu i dhive'. Ne ate rast mbreti i kerkoi falje Xhurejxhit te devotshem dhe i tha: 'Me lejo te to ndertoj qeline prej ari'. Xhurejxhi tha: 'Jo'. 'A mundet prej argjendi? Ai' tha: `Jo, por prej dheu ashtu si ka qene'. Mandej ia ndertuan qeline prej dheu si ka qene para se te rrenohet".
Rrefime Ibrahimi shenon prej Muhaxhir bin Muxhahidit se ka thene: "Qe ne femijeri, si foshnje, kand folur vetem kater vete: Isai, i biri i Merjemes a.s., femija i atyre qe kane hapur hendeqe, femija ne kohen e Xhurejxhit te devotshem dhe deshmitari i Jusufit a.s. per te cilin flasin fjalet e All-llahut: "Nje deshmitar nga familja e saj gjykoi" (Jusuf, 26). Falenderimi absol.ut i takon All-Ilahut, Zotit te boteve, salavatet dhe selamet qofshin mbi te Derguarin e nderuar, te parin tone, Muhammedin, te derguarin e fundit, mbi familjen, as'habet, bashkeshortet dhe mbi te gjithe pasardhesit e tij. All-Ilahu na mjafton dhe Ai eshte mbrojtesi me i mire. Amin!
| |
|