Admin Administrator
Numri i postimeve : 8520 Data e regjistrimit : 02/07/2009 Mosha : 42 Nacionaliteti-Sheti : Tetovë-Maqedoni
| Titulli: "Tre muajt e bekuar dhuratë nga Allahu xh.sh.për Muslimanin" Fri 3 Jul 2009 - 0:58 | |
| Kjo Hudbe u Mbajt më: Ligjerues:Mr.Uzeir Ibrahimi 19/06/2009-E Xhuma Mualim dhe Zv.Imam në F.sh Xhamija e Re F.sh Kamjan Kamjan [center] Tre muajt e bekuar dhuratë nga Allahu xh.sh.për Muslimanin[/center] Xhemat i nderuar së pari ti falenderohemi Allahut xh.sh. i cili na bëri pjestar të fesë Islame, poashtu ti falenderohemi Allahut xh.sh. i cili na mundësoj që të mbërijm edhe këtë ditën e sodit për të falur edhe këtë namazin e Xhumas së bashku. Përshëndetje dhe salavate të përzemërta ti dërgojm Pejngamberit tonë, njeriut më të dashur,komentatorit më të mirë të Kuranit,predikuesit të fesë së Allahut xh.sh. Muhammedit a.s. si dhe familjes së tij të pastër,shokve të tij etj.
Në dersin e sodit do të mundohemi të flasim për rëndësinë dhe vlerën e tre muajve të bekuar, muaj këta që i ka bekuar Allahu xh.sh. e që i ka vlerësuar i dërguaei i Tij.
Një fillozof thot: Ne mundë ti ndalim akrapat e orës por kjo nuk don të thot se kemi ndalur edhe kohën. Pë këte jemi dëshmitar edhe vetë dhe po shohim se koha po kalon me dëshirën apo pa dëshirën tonë.
Kalojnë mminutat, orët ditët javët muajt dhe vitet dhe ne për cdo hap i largohemi jetës së kësaj bote dhe po i afrohemi jetës së Ahiretit. Për gjat vitit kemi disa muaj ku njeriu i shfritëzon më shumë se sa muajt tjerë,si p.sh. bukju muajt e verës i shfritëzon më tepër se muajt tjerë sepse janë muaj ku shtohet bereqeti,ose njeriu që ka duqan në bregdet muajt e verës i shfritëzon maksimalisht sepse janë muaj ku ka më tepër turist dhe fitohet më tepër para. Poashtu për Muslimanin janë disa muaj ku ai duhet të shfritëzoj kohën maksimalisht sepse janë muajt ku Allahu xh.sh. për hirë të këtyre muajve lëshon më tepër rahmet si dhe bën më tepër magfiret.
Këta muaj janë muaj Rexheb, Shaban dhe Ramazan, e ne jemi në prag të këtyre tre muajve,duke marë parasyshë se ka pasur njerëz qe i kanë mbëritur vitin e kaluar këta tre muaj por ja që kët vitë nuk janë,si dhe neve që na është dhënë mundësia ti mbërijmë këta tre muajt e bekuar të këtij viti nuk dijmë s a do të kemi fat ti mbërijm vitin e ardhshëm, mu pë këte është mirë që kohë e këtyre tre muajve ta shfitëzojm edhe ate sa më tepër të fitojmë mirësinë e Allahut e jo hidhërimin e Tijë,e kjo arrihet duke bërë sa më shpesh dhikër,tevbe,istigfar,si dhe duke falur sa më tepër nafile namaz.
Zenun Mësri rreth vlerës së këtyre tre muajve ka thënë:Muaj Rexheb ëshë muaj i mbjelljes së farës, muaj Shaban është muaj i vaditjes(i ujitjes), ndërsa muaj Rmazan është muaj i korrjes.Muaj Rexheb është muaj ku fitohet falja dhe mëshira e Allahut xh.sh,muaj Shaban është muaj i shafaatit, muaj Rmazan është muaj ku fitohen svape të panumërta.
Xhemat i nderuar pasi që është muaj i mbjelljes ajo mvaret ptej nesh se cfarë do të mbjellim ate edhe do ta korrim,nuk mundë të mbjellim ferra e të korrim grurë.
Pra edhe njëherë ti jemi falemenderues Allahut xh.sh. që na mundësoj që ti mbërijmë këta te muaj dhe jo të demoralizohemi se po vjen tre muajt por të gëzohemi sepse na është dhënë fati që nëpërmjet këyre tre muajve ti afrohemi edhe më tepër Allahut xh.sh. si dhe t`na falen gjunahet për hirë të këre tre muajve.
Të mundohena që të paktën disa ditë të këij muajt ti kalojmë në agjërim apo në ndonjë ibadet tjetër.Një hadith që transmeton Enesi r.a. thot se:Në xhennet ka një lum që quhet Rexheb, që është më i bardh se qumshti e më i ëmbël se mjalti, kush agjëron një dit të muajt Rexheb Allahu xh.sh. do tia mundësoj që ai të pijë ujë prej këtij lumi.
Se a kemi dëshirë që neve të pijmë ujë prej këtij luni apo jo ajo mvaret prej nesh?!!.
Poashtu Muhammedi a.s. thot:Kah fundi i muajt Rexheb nuk mbetet melek në qyell e as në tokë e të mos tubohen rreth qabes, Allahu xh.sh. ju thot tregoni cfar kërkoni o melekt e mia? Ata thonë Zoti Ynë dëshira jonë është që ti falish ata njerëz që agjërojnë muajn Rexheb, Zoti u thotë ata janë të falur.
Është me rëndësi sepse ki hadith na sqaron se edhe malaqet i luten Allahut xh.sh.që të na falë neve e përse neve mos të lutemi pë vetveten tonë.Allahu xh.sh. në Kuranin famëlartë thotë:
فَاذْكُرُونِي أَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُواْ لِي وَلاَ تَكْفُرُونِ {152} يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاَةِ إِنَّ اللّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ {153}
Pra ju më kujtoni Mua (me adhurime), Unë ju kujtoj juve (me shprëblim). Më falënderoni e mos Më mohoni. O ju që keni besuar, kërkoni ndihmë me durim e me të falur, se vërtet All-llahu është me durimtarët.(Suretul-Bekare:152-153)
Përkujtimi i Allahut xh.sh. bëhet duke bërë dhikër,istigfar,tevbe etj.
Poashtu në natën e Xhuma të javës së parë kemi edhe një natë të mirë e që është nata e Beratit në kët natë është mirë ta kalojmë në ibadet,sepse Muhammedi a.s. thot:Dita që agjërohet në kët natë,ibadeti që bëhet në kët natë, duatë dha cfardo lëmoshe që jepet në kët natë Allahu xh.sh. nuk e kthen mbrapa.
Allahu xh.sh. thotë:
وِمِنْهُم مَّن يَقُولُ رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ {201} أُولَـئِكَ لَهُمْ نَصِيبٌ مِّمَّا كَسَبُواْ وَاللّهُ سَرِيعُ الْحِسَابِ {202}
E, ka prej tyre asish që thotë: “Zoti ynë na jep të mira në këtë jetë, të mira edhe në botën tjetër dhe na ruaj prej dënimit me zjarr”! Të tillët e kanë shpërblimin nga ajo që e fituan. All-llahu është i shpejtë në llogari.(Suretul-Bekare:201-202)
Dijetarët Islam thonë poashtu se është mirë që të falen tri herë nga 10 rekat nafile namaz gjatë muajt Rexheb, edhe ate një nafile ndërmjet ditës së parë deri më ditën e 10,një nafile ndërmjet te 10 dhe ditës së njëzet si dh një nafile ndërmjet ditës së njëzt deri më ditën e fundit që quhet Hxhet,koha më e preferuar e këtij namazi është mbas namazit të akshamit soe mbas namazit të jacisë e që përbehet prej 10 rekateve.
Dhe si përfundim i kësaj hutbeje xhemat i nderuar po qese nuk mund të bëjmë vepra të mira është mirë që të paktën të ruhemi nga haramet sic janë shpifja,përgojimi,shikiki i tepër i t.v. apo internetit etj.
Dhe më në fund me shpresë që të vazhdojmë në javë në vijim të lusim Allahun xh.sh. që për hirë të këtyre tre muajve të lëshon mëshirën dhe rahmetin e Tijë mbi të gjithë Muslimanët.
O Zot na beko neve ashtu sikurse i ke bekuar këta tre muajt.
O Zot po qese duat tona nuk arrijnë deri tek mëshira yte për shkak të gjunaheve që kemi atëharë na mundëso që mëshira Yte të arrijë deri tek ne.
Zot na mundëso që këta tre mujat ti mbërijm si dhe ti madhërojmë ashtu sikurse i ke lartësuar Ty,si dhe ti kalojmë ashtu sikurse i ka praktikuar Muhamedi a.s.
...............................................Amiin...................................................................................... | |
|