islami është dritë
Es-selamu alejkum i/e nderuar antarë/e ju informojm se egziston aplikacioni i forumit për android në të njejtën kohë më i miri aplikacion për islam shkarkojeni në ballin me ikonën e forumit pastaj instalojeni dhe do të bindeni.
islami është dritë
Es-selamu alejkum i/e nderuar antarë/e ju informojm se egziston aplikacioni i forumit për android në të njejtën kohë më i miri aplikacion për islam shkarkojeni në ballin me ikonën e forumit pastaj instalojeni dhe do të bindeni.
islami është dritë
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ata me gojat e tyre mundohen ta shuajn dritën e Allahut por,Allahu e përhap dritën e vet edhe pse nuk e duan pabesimtarët.

PortalForumPublikime postimeGalleryKërkoLatest imagesidentifikimiRegjistrohuTemate  ditës
Të nderuar vizitor dhe anëtarë ju tanimë keni mundësita merni aplikacionin e forumit me emrin islamieshtedrite direkt në linkun më poshtë dhe pasi që ta shkarkoni duhet ta instaloni duke lejuar në telefonin tuaj deri në fund të procedurës dhe pastaj do ta shikoni se ja kavlejt me e marë ngaqë nuk e gjeni një të tillë askund tjetër.
Aplikacioni vlen vetëm për android dhe nuk është për iphone apo ios.
Aplikacionin mund ta gjeni edhe ne playstore ku keto dite eshte postuar per prove shkruani ne plazstore islamieshtedrit dhe do tua nxjer për ta shkarkuar dhe instaluar.

MERENI NE PLAYSTORE NE LINKUN POSHT

UPLOADO GRATIS DERI 1 GIGA NE KETE WEBFAQE KLIKO

https://portal.start.io/#/pub/ads-txt
Rubrikat dhe Forumet
Tema Fundit
» Ilahije e re per Ramazan 2023 nga Merita Burniku: Pershendetje nga Gurbeti n'Ramazan
Përhapeni selamin EmptyThu 23 Mar 2023 - 2:31 nga Admin

» Përcaktimi i fillimit të Ramazanit, syfyrit dhe iftarit
Përhapeni selamin EmptyThu 23 Mar 2023 - 2:02 nga Admin

» Programi I aktiviteteve ne Ramazan ne Xhamine e Frankenthalit
Përhapeni selamin EmptyWed 22 Mar 2023 - 23:53 nga Admin

» Vaktia e Ramazanit per Frankenthal Gjermany dhe Qytetet tjera te Gjermanise
Përhapeni selamin EmptyWed 22 Mar 2023 - 23:48 nga Admin

» Dersi i pare ne Xhamine e Frankenthalit: Tre ceshtje me rendesi ne Ramazan
Përhapeni selamin EmptyWed 22 Mar 2023 - 23:29 nga Admin

» Mire se erdhe Ramazan Urime Muaji I Ramazanit Video Projekte
Përhapeni selamin EmptyWed 22 Mar 2023 - 23:21 nga Admin

» (Tregim Islam) Gjahtari dhe zogu
Përhapeni selamin EmptyMon 6 Feb 2023 - 22:50 nga Admin

» (Tregim Islam) Jeta jonë ndodhet në këtë tregim
Përhapeni selamin EmptyMon 6 Feb 2023 - 22:47 nga Admin

» (Tregim Islam)Zoti im, nëse kështu sillesh me të pabindurit, atëherë sa i mirë je ndaj atyre që të binden"
Përhapeni selamin EmptyMon 6 Feb 2023 - 22:39 nga Admin

» (Tregim Këshillues) Vrima në varkë
Përhapeni selamin EmptyThu 24 Nov 2022 - 2:04 nga Admin

» (Tregim Keshillues) Mos e harro ombrellën në duanë e shiut
Përhapeni selamin EmptyThu 24 Nov 2022 - 1:58 nga Admin

» (Tregim islam) Tre vëllezërit
Përhapeni selamin EmptyThu 24 Nov 2022 - 1:49 nga Admin

» (Tregim Islam) Historia e burrit i cili gërmoi malin për njëzet vjet
Përhapeni selamin EmptyThu 24 Nov 2022 - 1:40 nga Admin

» (Tregim Islam) Shtatë pyetjet
Përhapeni selamin EmptyThu 29 Sep 2022 - 18:34 nga Admin

» (Tregim Islam) Papagalli i mbretit
Përhapeni selamin EmptyThu 29 Sep 2022 - 18:24 nga Admin

» (Tregim Islam) Vlerësoje para se ta humbësh
Përhapeni selamin EmptyThu 29 Sep 2022 - 18:11 nga Admin

» (Tregime Islame) Mbreti dhe plaku i urtë
Përhapeni selamin EmptyWed 27 Jul 2022 - 20:10 nga Admin

» (Tregime Islame) Tregimi për gruan dhe gjarprin e saj
Përhapeni selamin EmptyWed 27 Jul 2022 - 19:59 nga Admin

» (Tregime Islame) Këshilla e babait
Përhapeni selamin EmptyWed 27 Jul 2022 - 19:56 nga Admin

» (Tregime Islame) Rrobaqepësi gënjeshtarë
Përhapeni selamin EmptyWed 27 Jul 2022 - 19:50 nga Admin

» (Tregime Islame) Mbreti dhe poeti
Përhapeni selamin EmptyWed 27 Jul 2022 - 19:48 nga Admin

» (Tregim Islam) Mbreti dhe shërbëtori
Përhapeni selamin EmptyWed 27 Jul 2022 - 19:37 nga Admin

» (Tregime Islame) Mos u ndikoni nga njerëzit e këqinj dhe të ligë
Përhapeni selamin EmptyTue 28 Jun 2022 - 10:16 nga Admin

» (Artikull) TË KËNAQI QË TË MASHTROJ!
Përhapeni selamin EmptyTue 28 Jun 2022 - 0:23 nga Admin

» (Tregime Islame) Poeti me qyp
Përhapeni selamin EmptyTue 28 Jun 2022 - 0:16 nga Admin

» (Shëndetësi) Kujdesi për veshkat gjatë stinës së verës
Përhapeni selamin EmptyTue 28 Jun 2022 - 0:13 nga Admin

» (Tregime Islame) Mbreti dhe plaku i varfër
Përhapeni selamin EmptyTue 28 Jun 2022 - 0:03 nga Admin

» (Tregime Islame) Fjala e mirë si pema e mirë
Përhapeni selamin EmptyTue 28 Jun 2022 - 0:00 nga Admin

» (Tregime Islame) Tregimi mbi mbretin i cili vendosi të shpërblejë me një kurorë floriri
Përhapeni selamin EmptyMon 27 Jun 2022 - 23:56 nga Admin

» (Tregime Islame) Mos nënçmo asnjë vepër të mirë,
Përhapeni selamin EmptyMon 27 Jun 2022 - 23:50 nga Admin

» (Tregime Islame) Tregimi mbi plakun e urtë që ja tregoi mbretit mëshirën e Allahut xh.sh
Përhapeni selamin EmptyFri 24 Jun 2022 - 1:55 nga Admin

» (Tregime Islame) Tregimi mbi personin që shkoi në Haxh dhe gjeti një qese me flori
Përhapeni selamin EmptyFri 24 Jun 2022 - 1:49 nga Admin

» (Tregime Islame) Tregimi mbi një njeri i cili kishte gjashtë vajza dhe gruan e kishte shtatzënë për herë të shtatë
Përhapeni selamin EmptyFri 24 Jun 2022 - 1:45 nga Admin

» (Tregime Islame) Studenti që morri mësimin e jetës nga profesori
Përhapeni selamin EmptyFri 24 Jun 2022 - 1:42 nga Admin

» (Tregime Islame) Tregimi për plakun që deshi të shpëtonte macen nga mbytja në lum
Përhapeni selamin EmptyFri 24 Jun 2022 - 1:34 nga Admin

» (Tregime Islame) Tregim pikëllues për gjyshin
Përhapeni selamin EmptyTue 21 Jun 2022 - 20:04 nga Admin

» (Tregime Islame) Inat deveje
Përhapeni selamin EmptyTue 21 Jun 2022 - 19:52 nga Admin

» (Tregime Islame) DHURATA E BUKUR E MATURANTIT
Përhapeni selamin EmptyMon 20 Jun 2022 - 16:41 nga Admin

» (Tregime Islame) Babai dhe djali
Përhapeni selamin EmptyMon 20 Jun 2022 - 16:36 nga Admin

» (Teme Islame) Rreze shprese
Përhapeni selamin EmptySat 18 Jun 2022 - 20:18 nga Admin

Koha deri ne Ramazan
Kush është në linjë
54 përdorues në linjë: 0 anëtarë 0 të fshehur 54 vizitorë :: 3 Bots

Asnjë

Rekord i përdoruesve në linjë ishte 873 më Tue 13 Aug 2019 - 10:40
Filmi i ri ne aplikacion

Sondazh
A e falni namazin rregullisht?
1.Po 5 kohë elhamdulilah
Përhapeni selamin Empty96%Përhapeni selamin Empty
 96% [ 287 ]
2.Vetëm Sabahun
Përhapeni selamin Empty0%Përhapeni selamin Empty
 0% [ 1 ]
3.Kur kam kohë
 0% [ 1 ]
4.Vetëm Sabahun dhe akshamin
 0% [ 1 ]
5.Vetëm xhuman
Përhapeni selamin Empty1%Përhapeni selamin Empty
 1% [ 2 ]
6.Nuk falem hiq
Përhapeni selamin Empty2%Përhapeni selamin Empty
 2% [ 7 ]
Totali i votave : 299
Rissi ne Forum
Shkarko aplikacionin e Forumitduke klikuar këtu mbi fot

Statistikat
Forumi ka 3031 anëtarë të regjistruar
Anëtari më i ri Fadil Grisholli

Anëtarët e këtij forumi kanë postuar 24389 artikuj v 13536 temat
PYETE HOXHËN

Gjeje Kiblen
Kohët e faljes së namazeve
Anketa Sondazhe
Alexa rang

Përhapeni selamin

Shko poshtë 
AutoriMesazh
Vizitor
Vizitor
Anonymous

Përhapeni selamin Empty
MesazhTitulli: Përhapeni selamin   Përhapeni selamin EmptyMon 26 Jul 2010 - 16:08

Nuk ka dyshim se selami është sunet i hershëm që nga koha e Ademit (alejhi selam) e do të vazhdojë deri në Ditën e Gjykimit. Gjithashtu ai është përshëndetje e banorëve të xhenetit. Allahu i Lartësuar thotë: “… E përshëndetja e tyre është: Selam!” Junus, 10.
Selami është sunet i profetëve, cilësi e të devotshmëve, tipar apo veçori e të pastërve, por në këto ditë, në mesin e myslimanëve, ekziston një ftohje dhe ndarje e qartë. Kështu që sheh ndonjërin kalon pranë vëllait të tij musliman dhe nuk i jep selam, e disa të tjerë i japin selam vetëm atyre që i njohin, ndërkaq disa të tjerë çuditen nëse të tjerët që nuk i njohin u japin selam atyre, sa që mbetet i habitur e pyet: “A më njeh mua?!”
E gjithë kjo është në kundërshtim me urdhrin e të dërguarit të Allahut (lavdërimi dhe shpëtimi i Allahut qofshin mbi të!), derisa zemrat janë larguar, është shtuar ftohja dhe largimi nga njëri-tjetri. I Dërguari i Allahut (lavdërimi dhe shpëtimi i Allahut qofshin mbi të!)ka thënë: “Nuk keni për të hyrë në xhenet, derisa të besoni, e nuk do të besoni përderisa të duheni. A doni t’ju tregoj për një gjë që nëse e praktikoni do të duheni? Përhapeni selamin në mesin tuaj!” Shënon Muslimi.
Në hadithin të cilin e shënojnë Buhariu dhe Muslimi një njeri e pyeti të dërguarin e Allahut: “Cili Islam është më i miri?” Të ushqesh të varfrit dhe t’i japësh selam atij që e njeh dhe atij që nuk e njeh,- u përgjigj i dërguari i Allahut.
Nga ky hadith mësojmë nxitjen dhe inkurajimin nga ana e profetit për përhapjen e selamit në mes të myslimanëve dhe jo vetëm në mes të atyre që i njeh dhe miqve të tu, por ndaj muslimanëve në përgjithësi.
Ibn Umeri (Allahu qoftë i kënaqur me të!) shkonte në treg dhe thoshte se shkojmë në treg për shkak të selamit, t’i japim selam atij që e takojmë.
Selami dëshmon për modestinë e muslimanit dhe dashurinë e tij ndaj tjetrit, si dhe tregon për pastërtinë e zemrës së tij nga hasedi (zilia) urrejtja, mendjemadhësia, nënvlerësimi i tjetrit, e njëkohësisht është një prej obligimeve reciproke në mes të myslimanëve. Është nga shkaqet e arritjes së njohjes sa më shumë të miqve të rinj dhe shtimit të dashurisë dhe afrimit në mes tyre dhe prej shkaqeve të fitimit të të mirave e hyrjes në xhenete. Në përhapjen e tij e ringjallim një sunet të të dërguarit të Allahut (lavdërimi dhe shpëtimi i Allahut qofshin mbi të!).
I dërguari ka thënë: “Obligimet e muslimanit ndaj vëllait të tij janë pesë: kthimi i selamit, thënia e fjalës ‘Allahu të mëshiroftë’ ndaj atij që teshtin e thotë ’falënderimi i qoftë Allahut’, përgjigjja ndaj ftesës, vizita e të sëmurit dhe përcjellja e kufomës’. Shënon Muslimi.
Është uaxhib (obligim) i atij që i jepet selam ta kthejë, duke zbatuar urdhrin e të dërguarit (lavdërimi dhe shpëtimi i Allahut qofshin mbi të!) ku Ebu Seid el Huderi (Allahu qoftë i kënaqur me të!) transmeton se i dërguari i Allahut ka thënë: “Kini kujdes nga të ndenjurit nëpër rrugë!” Të pranishmit i thanë: “O i dërguar i Allahut, janë momente që patjetër duhet sikur bisedojmë në to.” Atëherë u tha: “Atëherë, jepini të drejtën e saj!’ E cila është e drejta e saj, o i dërguar i Allahut? – e pyetën. Ulja e shikimit, largimi i të këqijave, kthimi i selamit dhe urdhërimi në të mirë dhe ndalimi nga e keqja, -u tha. Shënon Buhariu dhe Muslimi.
Imam Neueuiu (Allahu e mëshiroftë!) thotë: “Përshëndetja është sunet, ndërkaq përgjigjja e saj është uaxhib (obligim) nëse janë grup e njëri prej tyre jep selam, atëherë arrihet vlera e sunetit për të gjithë, nëse atij që i jepet selam është një person atij i obligohet kthimi i selamit, e nëse janë grup atëherë kthimi i selamit është farz kifaje për ta, nëse njëri prej tyre e kthen selamin, të tjerët lirohen nga ky obligim, por më mirë është të fillojnë të gjithë me selam e ta kthejnë të gjithë.
Format e selamit
Imam Neueuiu ka thënë: “Forma më e mirë e selamit është të thuhet: eselamu alejkum, e nëse atij që i jepet selam është një person, atëherë i thuhet: eselamu alejke, por më mirë është të thuhet: eselamu alejkum, ndërkaq forma më e plotësuar është t’i shtohet fjala: ue rahmetullahi ue berekatuhu.
Kthimi i selamit
Gjithashtu, imam Neueuiu thotë: “Forma më e mirë dhe më e plotë është të thuhet: ue alejkum selam ue rahmetullahi ue berekatuhu, që të thotë me ue para fjalës alejkum, po edhe në qoftë se nuk e thotë, s’ka gjë të keqe, mirëpo e ka lënë formën më të mirë. Po ashtu është e plotë edhe nëse thotë vetëm: ue alejkum selam apo alejkum selam.
Shkallët e selamit
Selami i ka tri shkallë, ajo më e plota, më e mira dhe më e vlefshme është: eselamu alejkum ue rahmetullahi ue berekatuhu, pastaj vijon: eselamu alejkum ue rahmetullahi dhe më e ulta: Eselamu alejkum.
Ndaj muslimani ose mund të marrë shpërblimin e plotë ose më pak, varësisht nga forma dhe shkalla e tij. Është transmetuar se një njeri hyri në xhami tek i dërguari i Allahut i ulur, shokët pranë tij, njeriu tha: “Eselamu alejkum!” I dërguari i Allahut tha: “Ue alejkum selam, dhjetë.” Pastaj hyri një tjetër dhe tha: “Eselamu alejkum ue rahmetullahi!” I dërguari i Allahut tha: “Ue alejkum selam ue rahmetullahi, njëzet.” Pastaj hyri një tjetër e tha: “Eselamu alejkum ue rahmetullahi ue berekatuhu!” I dërguari i Allahut tha: “Ue alejkum selam ue rahmetullahi ue berekatuhu, tridhjetë.” Shënon Ebu Daudi dhe Tirmidhi. Do të thotë: dhjetë, njëzet, tridhjetë të mira.
Disa nga rregullat e selamit
1. Nëse takohen dy persona në rrugë nga suneti është që i hipuri t’i japë selam atij që ecën, grupi i vogël i jep selam grupit të madh dhe i vogli i jep selam të rriturit. I dërguari i Allahut (lavdërimi dhe shpëtimi i Allahut qofshin mbi të!) ka thënë: i hipuri i jep selam atij që ecën; ai që ecën, të ulurit; grupi i vogël, grupit të madh”. Shënon Muslimi.
2. Muslimani, përshëndetja e tij ndaj muslimanëve duhet të jetë me selam, e jo me “mirëmëngjesi”, “mirëdita”, “alo” e të ngjashme me to, por duhet të fillojë me selam e pastaj nëse do i përdor edhe lloje të përshëndetjeve të tjera të lejuara.
3. Me rastin e hyrjes në shtëpi preferohet dhënia e selamit, ngase begatitë vijnë me selam, i dërguari i Allahut (lavdërimi dhe shpëtimi i Allahut qofshin mbi të!) ka thënë: “Kur të hysh tek familja jep selam, kjo është begati për ty dhe familjen tënde.” Shënon Tirmidhiu. E nëse nuk ka askush në të, atëherë thotë: “Selami qoftë mbi ne dhe mbi robërit e mirë të Allahut”. Shënon Muslimi.
4. Selami duhet të jetë me zë të dëgjueshëm, mos ta bezdis atë që e dëgjon dhe mos ta zgjojë atë që fle. Mikdadi (Allahu qoftë i kënaqur me të!) thotë se i ruanim profetit pjesën e tij të qumështit, vinte gjatë natës, e na jepte selam, nuk e zgjonte të fjeturin dhe e dëgjonte i zgjuari. Shënon Muslimi.
5. Preferohet përsëritja e selamit me rastin e ndarjes së ndonjë vëllai, qoftë edhe për një periudhë të shkurtër kohore. Ebu Hurejre (Allahu qoftë i kënaqur me të!) transmeton se i dërguari i Allahut (lavdërimi dhe shpëtimi i Allahut qofshin mbi të!) ka thënë: “Nëse e takon dikush vëllanë e vet, le t’i jap selam, e nëse në mes tyre ka ndonjë pemë, mur apo gur e pastaj e takon le t’i japë atij selam”. Shënon Ebu Daudi.
6. Dukuri mjaft e përhapur në mesin e njerëzve dhënia selam me shenjë nga larg duke ngritur dorën në shenjë salami. Nëse ai që jep selam është larg dhe e shqipton selamin e pastaj bën me shenjë s’ka gjë të keqe, përderisa nuk të dëgjon, ngase shenja është treguese e selamit e nuk do të thotë se e zëvendëson atë, kështu veprohet edhe me rastin e kthimit të selamit.
7. Preferohet për ulësin me rastin e ngritjes nga tubimi që të japë selam, duke u bazuar në fjalën e të Dërguarit të Allahut (lavdërimi dhe shpëtimi i Allahut qofshin mbi të!) ku thotë: “Kur të ulet ndokush në ndonjë tubim le të japë selam, po ashtu nëse ngrihet le të japë selam”. Shënon Ebu Daudi.
8. Përshëndetja me dorë dhe zgjatja e saj vëllait tënd me rastin e selamit është e preferuar. I dërguari i Allahut (lavdërimi dhe shpëtimi i Allahut qofshin mbi të!) ka thënë: “Nuk takohen dy muslimanë e përshëndeten me dorë vetëm se iu falen mëkatet, para se të ndahen.” Shënon Ebu Daudi dhe Tirmidhi.
9. Përpiqu që me rastin e përshëndetjes me selam të buzëqeshësh, ngase i dërguari i Allahut (lavdërimi dhe shpëtimi i Allahut qofshin mbi të!) ka thënë: “Buzëqeshja në fytyrën e vëllait tënd është sadaka”. Shënon Muslimi.
10. Rekomandimi i selamit ndaj të vegjëlve, ashtu siç praktikonte i dërguari (salallahu alejhi ue selem).
11. Mos fillimi i dhënies selam jobesimtarëve, ngase i dërguari i Allahut thotë: “Nëse u japin selam pasuesit e librit thoni: ue alejkum”. Shënon Buhariu dhe Muslimi.
Vëlla i dashur! Këto ishin disa nga dispozitat dhe rregullat mbi dhënien e selamit, andaj të përpiqemi ta ringjallim këtë sunet në mesin e myslimanëve, në mënyrë që të afrohen zemrat e të fitojmë shpërblimet nga ana e Allahut të Madhërishëm.
Mbrapsht në krye Shko poshtë

Përhapeni selamin
Mbrapsht në krye 
Faqja 1 e 1

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
islami është dritë :: Kategorit dhe Rubrikat :: ARKIVA :: 2010 :: Tema-
Kërce tek: