• Imam Ebu Hanife •
Nuk ishte një herë një njeri i cili ishte një armik të Islamit. Ai kishte tri pyetje të famshëm që asnjë person nuk mund të përgjigjen. Asnjë dijetar islam në Bagdad mund të përgjigjet në pyetjet e tij tre ... kështu ai bëri argëtim të Islamit në publik. Ai tallur vazhdimisht Islamit dhe muslimanëve. Një ditë një djalë i vogël, i cili `s ishte 10 vjeç, erdhi së bashku dhe dëgjoi njeri yelling dhe ulëritës në muslimanëve në rrugë. Ai ishte sfiduese njerëzve hapur për t'iu përgjigjur tri pyetjeve.
Djali qëndroi në heshtje dhe shikuar. Ai më pas vendosi që ai do të sfiduar njeriun. Ai ecte lart dhe i tha njeriut: "Unë do të pranojë sfidën tuaj".
Njeriu i tallën me djalin dhe talleshin me myslimanët edhe më shumë duke thënë, "Një vit dhjetë vjeç djalë sfidat mua. A është kjo e gjitha që ju njerëzit kanë për të ofruar!"
Por djaloshi me durim përsëriti qëndrimin e tij. Ai do të sfidojnë njeriun, dhe te All-llahu `s ndihmë dhe udhëzim, ai do të vënë këtë në një fund. Njeriu i pranuar më në fund.
Të gjithë qytetin mbledhur rreth një "kodër" të vogël, ku i drejtohet të hapur janë bërë zakonisht. Njeriu u ngjit në krye, dhe me zë të lartë ka bërë pyetjen e tij të parë.
"Çfarë është Perëndia juaj, duke bërë tani?"
Djali i vogël menduar për një kohë të shkurtër dhe pastaj i tha njeriu të rritet poshtë kodrës dhe ta lejojë atë të shkojë deri në mënyrë që të adresojë pyetjen.
Njeriu i thotë: "Çfarë? Ju doni që të vij poshtë?"
Djali i thotë, "Po. Unë kam nevojë për përgjigje, apo jo?"
Njeriu i bërë rrugën e tij poshtë dhe djalit të vogël, mosha 10, me këmbët e tij të vogël e bëri rrugën e tij deri.
Ky fëmijë i vogël `s Përgjigja ishte" O Allah i Plotfuqishëm! Ju jetë dëshmitari im para të gjithë këta njerëz. Ju keni dëshiruar vetëm se një kafër të ulet në një nivel të ulët, dhe që një musliman të sillen në një nivel të lartë! "
Turma e brohorisnin dhe bërtita "Tekbir All-llahu "...." hu-ekber-!"
Njeriu u poshtërua, por ai me guxim kërkohet pyetjen e tij të dytë ... "Ajo që ka ekzistuar para Zotit tuaj?"
Fëmijë i vogël mendova dhe mendova.
Pastaj ai kërkoi nga njeriu për të numëruar mbrapsht. "Count prej 10 prapa."
Njeriu i numëruar ... "10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1,0"
Djali pyeti, "Çfarë vjen para 0?"
Njeriu: "I don` t nuk dinë asgjë .... "
Djali: ". Pikërisht Asgjë nuk ishte para All-llahut, sepse Ai është i përjetshëm dhe absolut."
Turma e argëtoi përsëri ...." Tekbir All-llahu !"...." !!!!"-hu-Ekber
Njeri, tani frustruar plotësisht, ka bërë pyetjen e tij finale. "Në cilin drejtim është Allahu juaj përballet me?"
Djali mendohet dhe mendohet.
Ai atëherë kërkoi një qiri. Një qiri i ishte paraqitur atij. Fëmija i bekuar dorëzuar atë për të njeriut dhe e pyeti për dritë atë.
Dhe ai kështu bëri dhe u shpreh, "Çfarë është kjo duhet të provojë?"
Djalë i ri e pyeti: "Në cilin drejtim është dritë nga qiri do?"
Njeriu iu përgjigj, "Ajo që po ndodh në të gjitha drejtimet."
Djali: "Ju keni përgjigjur pyetjes tuaj All-llahu s` dritë (noor) shkon në të gjitha drejtimet Ai është kudo Nuk ka ku se Ai nuk mund të gjendet....
"Turma brohoritën përsëri ...." Tekbir All-llahu !"...." hu-Ekber!"
Njeri i ishte aq i impresionuar dhe u zhvendos kështu nga djali `s njohuri dhe shpirtërore, që ai e pranoi Islamin dhe u bë një student i djalë i ri.
Kështu përfundoi debati.
Kush ishte djalë i ri?
Djalë i ri ishte një nga udhëheqësit tanë dhe një nga dijetarët më të madh, Imam Ebu Hanife (Allahu e bekoftë atë).
Përktheu:Bina
islami-eshte-drit 2009/2010