(Vazhdim )
Kafshët për Kurban.
Personi i cili sipasrregullave të fesë Islame, obligohet të therr Kurban, duhet të ketë parasysh qëti zbatojë disa kushte për sa i përket kafshës së Kurbanit dhe therjes së saj.
1).Kafsha për Kurban mund tëjet dele, dhi, lopë, buall, deve dhe nga kafhsët e tjera të ngjajshme. Pra pularosa, pata, gjeli i detit etj nuk pranohen përKurban.
Kafshët e sipër përmenduramundë të theren për Kurban nga të dygjinit. Por për sa i përket familjes së deleve është më e prefruar të theretdashi.
2) Delet dhe dhitë duhet tëken mbushur 1 vit, por në qoftë se nji dele i ka 6 muaj dhe është e shëndetshmesaqë tregon si për nji vit atëher edhajo mund të theret për Kurban. Ndërsa dhija duhet patjetër ti mbush 1 vit.
Lopa dhe bualli duhet të jenmbi 2 vjet, e deveja 5 vjet.
Dejla dhe dhija vlejn vetëm përnji person, ndërsa lopa, kau, bualli, devja mund vlejn deri më 7 persona mekusht që të gjith të ken qëllimin ( nijetin )e Kurbanit, e më pas mishi ndahetnë mënyrë të barabart.
3).Kurbani që theret me qëllim adhurimi duhet ti plotësoj edhekëta kushte:
Të jet e shëndosh, e majme,dhe me organe të rregullta.Për këtë arsye kafsha për Kurban nuk duhet të ketë ndonji mangësi që ta pengoj nga plotësimi i kushtevetë Kurbanit.
4).Kurbani duhet të theret nëkohën e caktuar, e kjo është , nga mbarimi i namazit të të Kurbanit deri në perendimin e ditës së tret të Bjaramit.
5)Është kusht poashtu që kafha atë theret me qëllim adhurimi, sepse Allahu xh.sh.nuk ka nevojë as për gjakun e as për mishin e Kurbanit, por për qëllim kabindjen tonë ndaj Allahut xh.sh si dhesinqeritetin tone ndaj urdhrave të Tij, ku e cek edhe në Kuranin famëlart ethot:
“Tek All-llahu nuk arrin as mishi e as gjaku ityre, por te Ai arrin bindja juaj. Ai ashtu ua nënshtroi ato juve që tamadhëroni All-llahun për udhëzimet që ua bëri. Bamirësve merru myzhde”.(Suretul-Haxh37).
Mangësit që pengojn kafshëntë theret për Kurban.
1.Poqese i ka të 2 syt apovetëm njërin të verbër.
2.Të jet topalle(sakate) aqsat ë mos jet në gjendje të ec.
3.Të ket njërin apo të dyvesht të prer.
4.Ti ket të gjith dhëmbët osepjesën më të madhe të tyre të rënë.
5.Të jet shum e sëmur.
Prg: Uzeir Ibrahimi.
(Inshaallah e vazhdojm)