Admin Administrator
Numri i postimeve : 8520 Data e regjistrimit : 02/07/2009 Mosha : 42 Nacionaliteti-Sheti : Tetovë-Maqedoni
| Titulli: A mund të therim Kurban për të vdekurit? Sun 14 Nov 2010 - 20:23 | |
| Personi i cili do t`ia falë sevapin e tij një të vdekuri apo ndonjë personi tjetër mundtë there Kurban për ta. Ashtu siç mundtë jepet sadaka apo mund të shkohet në për një që ka ndëruar jetë, në të njejtënmënyrë mund të theret edhe kurban. EdhePejgamberi ynë s.a.v.s ka therur kurban për personat e ummetit të tij të cilëtnuk kanë pasur mundësi ta bëjnë atë.(Taberani,Muxhemul-Kebir, 3/182; Hejsemi,Mexhmauz-Zevaid,4/23)NëSunenin (Librin me përmbledhje të haditheve) të Ebu Davudit në nëntemën, “ Therja e kurbanit në emër të personit që kandëruar jetë”, e ka transmetuar hadithin e më poshtëm : “Hz.Aliu r.a ., I flijonte dy desh, njëriishte për vetveten e tij kurse tjetrin e flijonte për Pejgamberin s.a.v.s.Kur e pyetën përshkakun pse vepronte në atë mënyrë ai u përgjigj kështu, I Dërguari I All-llahut më la si porosi që tëther kurban në emër të Tij për derisa jam në jetë. Asnjëherë nuk e lej pa ebërë këtë” (Ebu Davud,Edahl,1;Hakim,Mustedrek, 4/255; Tirmidhi,Edahi). Porosia e Pejgamberit s.a.v.s për Aliun r.aqë të ther kurbanpë Të është një shenjë se Pejgamberi s.a.v.s pëlqen që tëtheret kurban në emër të Tij.Andaj do të ishte nga veprat e mira për ata qëkanë mundësi që çdo vit të flijojnënga një dhi/dash ose t`I bëhet ortak në njënga shtatë hiset për Pejgamberin e dashur. Allahu xh.sh të na mundësoj tëgjithëve që të therrim kurban në emër të Tij, dhe këtë akt le t vazhdojë derinë pafundësi dhe të na mundësojë që të fitojmë pëlqimin e Tij.Pejgamberis.a.v.s le të jetë I kënaqur nga ne.Salavatet le të shkojnë në emër të Tij,farefisit , Sahabeve dhe bashkëshortëve të Pejgamberit s.a.v.s amiin….Tehanevi, Ilaus-sunen, 17/273.Njëperson që e blen një kurban me parat e veta dhe që sevapin ia falën një tëafërmit që ka ndëruar jetë, nga mishi I atij kurbani mund të haje edhe vetë edhetu shpërndaje të tjerëve. Një kurban që po flijohet me këtë qëllim, nuk është enevojshme që të flijohet në ditën e bajramit.Mund të flijohet në çdo kohë.Do tëishte edhe më mire nëse flijohet në ditën e arifesë dhe të shpërndahet tëvarfërve.Sepse në ditën e kurban bajramit zaten do tu shpërndahet mish tëvarfërve. Nëseflijohet edhe shpërndahet në ditën e arifesë do tju mundësohet të varfërve qënë ditën e Kurban Bajramit të kenë mish në shtëpitë e tyre. Nësepersoni që ka ndëruar jetë ka porositur që të therret kurbani në emrin e tijë,kurbani I till do të duhet të therret në një nga ditët e bajramit.Nga mishi I këtijKurbani nuk mund të haje asnjëri e tëra duhet të shpërndahet. Edhe nëse njëperson I tillë nuk lë porosinë por flijimi bëhet përsëri em paratë e tij, edheme këtë kurban duhet vepruar njëjtë sime atë që është porositur…. Sipasdijetarëve islam të medhhebeve përveç Shafiut, kurbani mund të therret për njëqë ka ndëruar jetë me qëllim që sevapet e kurbanit ti fallen të vdekurit. Njëkurban I therrur në këtë mënyrë nuk ka asnjë dallim me atë që theren në ditën eKurban Bajramit. Hz.Aliu r.a : “I Dërguari I Allahut më la si porosiqë të ther kurban në emër të tijë përderi sa jam në jetë”. | |
|
Admin Administrator
Numri i postimeve : 8520 Data e regjistrimit : 02/07/2009 Mosha : 42 Nacionaliteti-Sheti : Tetovë-Maqedoni
| Titulli: Re: A mund të therim Kurban për të vdekurit? Sun 13 Oct 2013 - 0:06 | |
| Teme e mire dhe ceshtje qe vlen te lexohet nej herit nje pergjigje per ata qe e kudnershtojn nje gje te till. | |
|