Namazi që falet me Imam duhet apo nuk duhet të lexohen suret??!!
Edhe pse jan përmendur rregullat e faljes së namazit me xhemat nëpër shum libra(Ilmihale),po si duket kohve të fundit po bëhen ca polemika mes besimtarve se a duhet të lexohet fatihaja nga secili person apo mjafton vetëm ndëgjimi i Imamit?Disa thon se kur janë namazet që falen me zë ( si namazi i sabahut, akshamit dhe jacis) mund të mos lexohen ,por kur është në pyetje namazet pa zë cic janë (namazi i drekës dh Ikindis) atëher duhet që secili të lexoj ne vete elhamin dhe nga nji sure.Për këta që mendojn kështu po u sjellim argumente se nuk duhet të lexohet as elhami e as sureja pa marë parasysh se cilin namaz jan duke e falur.Allahu xh.sh. thot:
“Dhe kur të lexohet Kur’ani, dëgjojeni atë dhe heshtni, që të jeni të mëshiruar.” (El-A’raf, 204). Ky
ajet është dëshmi e mjaftueshme se është detyrim i njeriut që të mos
lexojë asgjë pas imamit kur Imami lexon me zë. Kurse sa i përket leximit
pas imamit kur ai lexon në vete, as kjo nuk është e detyrueshme dhe në
këtë na udhëzojnë hadithet e shumta:Nga Ata` ibn Jesari transmetohet se ky e ka pyetur Zejd ibn Thabitin për leximin pas imamit, i cili ka thënë: “Nuk ka lexim, pas imamit në asgjë.”
Nga Vehb ibn Kejsaniu transmetohet se ka thënë: “E kam dëgjuar Xhabir ibn Abdullahun, duke thënë: “Kush e fal një rek’at, kurse nuk e lexon Fatihën, nuk ka falur (namaz të plotë), përveç nëse ka qenë pas imamit.”
Hatabi shënon nga Abdullah ibn Shedadi se Pejgamberi a.s. ka thënë: “Kush falet pas imamit, leximi i imamit është leximi i tij.” Tahaviu shënon nga Ibn Omeri: “Nëse dikush nga ju fal pas imamit atij i mjafton leximi i imamit.”
Transmetohet se Ebu Musa El-Esh’ariu ka thënë: “Pejgamberi i Allahut na ka mësuar me një rast dhe ka thënë: “Kur të ngriheni të falni, dikush nga ju le të bëhet imam dhe kur ai të lexojë në namaz ju heshtni.”
Nga
Ebu Hurejreh transmetohet se Pejgamberi a.s. ka thënë: “Imami është
vendosur të faleni pas tij dhe kur ai të thirr tekbir dhe ju thirrni
tekbir, kur ai të lexojë, ju heshtni, kurse kur thotë: “Semi’All-llahu li men hamideh.”, ju thuani: “All-llahumme Rabbena ve lekel hamd.”
Umran ibn Husajni thotë: “Pejgamberi
ka falur drekën dhe dikush pas tij ka lexuar Sebbihisme rabbik’el-a’la
dhe ai u kthye dhe pyeti: “Kush nga ju lexoi?” Njeriu përkatës u
përgjigj: “Unë kam lexuar o Pejgamberi i Allahut.” Pejgamberi i Allahut
atëherë i tha atij: “Kam menduar se dikush nga ju me këtë po dëshiron
të ma tërheq vëmendjen.”
Ubejdullah ibn Muksimi
transmeton se e ka pyetur Ibn Umerin, Zejd ibn Thabitin dhe Xhabir ibn
Abdullahun për leximin pas imamit, kurse këta i kanë thënë: “Asgjë nuk lexohet kur falja është me imam në cilindo namaz.”
Nga Ebu Xhemri transmetohet se e ka pyetur Ibn Abbasin: “A të lexoj deri sa falem pas imamit?” Ai iu përgjigj: “Mos lexo!”
Imam Muhammedi thotë: “Nuk
ka lexim të Kur’anit pas imamit aty ku ai lexon me zë, as atje ku ai
lexon në vete. Për këtë flasin hadithet e shumta. Këto janë fjalët e
Ebu Hanifes.” Mendoj se mjaftoj këta argumente për njeriun që kupton dhe që don të kuptoj.Për forumin:islamieshtedrit.com.Përg; Furkan.