Shkon nje njeri tek Halifeja Harun Rashidi dhe fillon t'i flase ashper . Harun Rashidi i thote: "O filan merre me shtruar, pasi as une nuk jam me i keq se Faraoni dhe as t'i nuk je me i mire se Musai [alejhi selam]. Zoti e urdheroi Musain [alejhi selam] qe Faraonit t'i thote fjale te buta."
Nese i ke prindrit o musliman, shoket qe nuk falen, mos shko te zihesh me ta me synimin se po i fton ne Isam. Nese ke motren, nenen te pambuluar mos ua kthe jeten ne ferr duke u zene me ta çdo dite per t'u mbuluar. Une te tregoj nje metode me te mire per te arritur ate qe deshiron. Behu shok dhe miku me i ngushte me to, nese deshiron te arrishe objektivin, sepse perndrishe t'i do te jeshe vetem shkaktare ne aspektin negative. Degjoji problemet e tyre dhe sebashku mundohuni t'i zgjidhni. Lute Zotin me lot ne sy qe t'i udhezoje.
Imam Ebu Hanife [rahimullah] kishte te afert nje te ri, i cili çdo dite pinte alkool, derisa dehej. Gjate nates, kur Ebu Hanifeja çohej te falej, djaloshi i dehur thrriste me te madhe: "Me çuan dem per Zotin, me çuan dem." Ebu Hanifeja, megjithse zeri i tij e shqetesonte naten, e dinte se sikur t'i fliste ne ato momente nuk do te bente dobi. Kjo gjendje vazhdoi, derisa nje nate nuk e degjoi zerin e tij. Te nesermen pyeti mbi djaloshin dhe i thane se e kane burgosur, ngaqe e kishin kapur te dehur. Ebu Hanfeja shkoi ne polici dhe u kerkoj ta linin te lire dhe se ai do hynte garante qe nuk do e perseriste te njejten sjellje.
Meqe Ebu Hanifeja ishte person i njohur, e lane te lire dhe ia dorzuan atij. Ebu Hanifeja i dha nje mushke per t'i hipur dhe sebashku u nisen per ne shtepi. Gjate gjithe rruges Ebu Hanifeja nuk i foli. Kur arriten, Ebu Hanifeja i tha: "A te kemi çuar dem o djale?" - "Jo", per Zotin, - ia ktheu djaloshi, - dhe te jap fjalen qe nuk do te veproj si me pare."
Cdo njeri qe vepron gjynahe do te vije nje çaste kur do te ndodhet ne gjendje te keqe dhe ti o musliman mundohu ta shfritezojshe kete moment t'i japesh doren dhe ta shpetojshe.
Eshte kushte qe njeriu qe eshte percaktuar te bej da've duhet qe filimishte t'ia permende te mirat e Allahut Azze Wexhel. Beje kete sikur Profeti Nuh [alejhi selam], se si u fliste njerezve mbi vlerat dhe embelsine qe ka te kerkuarit falje prej Zotiti: "Ai u leshon uje me bollek nga qielli. U shton pasurine dhe u shton femijet. U ben te keni kopshte dhe ju jep lumenj." [Nuh: 11-12]
Shkoi nje burre tek Imam Shafiju dhe i tha: "O Imam, kam shume borxhe, me thuaj ç'te bej?" Shafiju i tha: "Kekoi falje Zotit." Nje tjeter i tha qe gruaja ime nuk linde. Ai tha: " Kerkoi falje Zotit." Nje tjeter i tha qe kam bere nje gjynah. Perseri i tha kerkoi falje Zotit. Dikush e pyeti:" O Imam po si ka mundesi qe te gjitha keto halle te zgjidhen me te kerkuarit falje Zotit?" Shafiju i tha: "Dhe u thashe i kerkoni falje Zotit pasi Ai eshte fales. Ai u leshon uje me bollek nga qielli. U shton pasurine dhe u shton femijet. U ben te keni kopshte dhe u jep lumenj." [Nuh: 10-12]
Perse te mos veprojme dhe ne siku Profetet [alejhi selam] qe kishin gjithemon nje barre mbi supet e tyre. Ne ato momente qe do te fillojshe t'i ftojshe njerzit ne fe, do e ndjeshe embelsine e fese dhe te kesaj bote. Deri tani ne nuk e kemi ndiere kete, pasi nuk e dime perse jemi ne kete bote! E lusim Allahun Azze Wexhel qe keto rreshta sado pak qe jane InshaAllahu Teala te ndikojne tek muslimanet qe ta tronditin pak heshtjen e tyre .
Nga Zudi Fejzuli