ME NJË RRUGË TË SHKURTË TË FITOJSHË SHUM SEVABE
Xhemat I nduar cdo njëri prej nesh shpresonë të ketë të mira në këtë botë. Mirpo për zhfrytëzuar, këto të mira, njeriu gjithmonë mundohet që të gjejë rrugë më të shkrurt për me e fitu të shumtën. Me pak mësim nxënësi dëshironë me qenë i shkëlqyeshëm dhe me fitu dije. Me pak punë dën me fitu shum, dhe për me ardhë të synimi i tyre për përfitimet e kësaj bote nuk zgjdhin mënyrë, nuk zgjedhin metodë. Mirpo vazhdimisht me mënyra të ndryshme mundohen me ardhë tek synimi i tyre. Ai është përfitimi i të mirave të kësaj bote. Na këtë disa herë e bëjmë duke fitur prej haramit vec për me arritë te paraja.Ti smundesh me pare të harimit me dhanë sadaka, me dhënë zeqat dhe me shpresu në shpërblimin e Zotit tënd.Vjidh, mashtro, ja pra unë po japë. Me haram nuk fitohet sevabe, sepse ka thënë Muhamedi a.s.: INALLAHE TAJIBUN VE LA JEKBELU ILA TAJIBA All-llahu është I mirë dhe nuk pranon përvec se të mirës. Mirpo njerzit mundohen edhe nëpërmjet harameve mundohen të bëjnë sevabe dikush me mashtrim mundohet me e fitu dunjanë . Allahu xh.sh na ka mësuar mënyrën se ne me e fitu edhe dunjaan edhe ahiretin për në mënyrën që është i knaqur All-llahu. Ne nuk jemi ata që sinojmë vetëm të myrat e ahiretit dhe të mirat e dunjasë me i lënë, por përkundërazi All-lahu na ka mësuar në Kur,an dhe ne vazhdimisht në namaz e bëjmë këtë dua: RABENA ATINA FID DUNJA HASANETE VE FIL AIHIRETI HASANTE VE KINA ADHABEN NAR O Zot na jepë të mira në këtë botë, të mira në botën tjetër dhe na ruaj prej zjarrit të xhehenemit. E kemi filluar lutjen tonë njëherë për të mirat e kësaj bote, O Zot na jep udhëzimin, na jep terbije, o Zot na jep riskun, o Zot na jep fëmijë të hajrit dhe cdo të mirë të dunjasë, pasatj, pastaj na jep edhe të mirat e ahiretit, na lehtëso pyetjet e varrit dhe na bënë të letë pyetjet e ditës së gjykimit.Pastaj na fut ne xhenet e tua të mira, me robërti tua të mirë. Mirpo All-llahu xh.sh me mëshirën e tij të pakufishme ua ka mundësuar robëve të tij të sinqert, të cilët me të vërtet e kanë sinim arytjen e kënaqësisë së Zotit të tyre, ua ka mndësu nëpërmjet një rruge shum të shkurtë me ju dhënë sevabe të shumta. Elhamdulilah, që All-llahu xh.sh na ka mundësuar nji gjë të tyllë. Prandaj edhe kanë ardhur shum ajete dhe hadithe, e sod do të ndalemi në disa hadithe të Muhamedit a,s për të parë se ne si kemi mundësi nëpërmjet një ruge të shkurt me fitu shum sevabe nga All-llahu xh.sh.
Nëse dëshironë që All-llahu xh.sh me të rujt, sigurisht se njeriu dëshironë të jetë nënë brojtje të Zotit të vetë ne kemi mundësi këtë me e bë dhe na ka përgëzuar Muhamdi a.s.: Kush e falë namazin e Sabahut ai është nënë brotjen e All-llahut xh.sh, A dëshironë më qenë nënë brotjen e Zotit tënd , që tër ditëtën me të bbrojtë All-llahu prej sherit të shejtanit dhe të njerëzve, ngrihu dhe fale namazin e sabahut.Nëse dëshironë të fitoshë sevabet sikur tërë natën me e kalu në namaz. Ti të jeshë në xhum, por sevbai te All-llahut të të shkruhet sikur me e kalu natën në ibadet, fale namazin e sabahut dhe të jacisë në xhami me xhemat . : “Kush e fal namazin e jacisë me xhemat, është sikurse ai që gjysmën e natës e kaloi në namaz. Ndërsa ai, që e fal namazin e sabahut me xhemat, është sikurse ai i cili është falur vetëm gjithë natën”. (Muslimi)
- Ka pasur prej ashabëve të cilët kur e kanë dëgju këtë hadith I kanë thirë ec se të është kall mëhulla ec ruja shtëpijnë tënde. Ky njeri tha: nuk kallet shpija ime. Si nuk kallet, krejt muhalla është duke u gjegur? Nuk kallet sepse e kam dëgjiuar pejgamberin a.s duke thënë ai që falë namazin e sabahut është nën mbrotje të All-llahut , All-llahu ka me ma brojtur shtëpinë, dhe subhanallah ky besim dhe kjo mbeshtje te All-llahu ka bë që shtypija e tij të mbetete e pa prekur prej zjarrrit. Muslimani I besonë premtimit të resulullahit a.s.v.s. prandaj kur e kanë falur namazin e sabahut All-llahu u I ka mbrojtur
Nëse dëshironë që me e pasur Al-llahun afër, ti ke mundësi me qenë afër me All-llahun ka thënë pejgamberi a.s. Njeriu është më afër me Zotitn e tij kur është në
prandaj falë namaz dhe shtojë duatë shtojë lutjet Allahu me të dhënë udhzim, Allahu me të dhënë shëndet, Allahu me ta hekë ni smundje , Allahu me ta hekë nji të keqe , Allahu me ta shut riskun , Allahu me ti udhëzu gruan dhe fëmijët, Allahu me na përmisu shoqërine, Shtoni lutjet, sepse neve na mungonë duaja dhe lidhja jonë me zotin tonë , I kemi këputur raportet me All-llahun , Dhe cka themi , pra një njeri i sokakit I cili asnjëherë nuk hijnë në shtëpijë të Zotit, Thotë: na ka haruar edhe Zotit, krejt na ka harur. kishim qenë popull I nemur,Por ne xhemat I nderuar nuk jemi popull I nemur, por ne jemi umet I lavdëruar. Për këtë umet Muhamedi a.s thotë:
• ••
110. Ju jeni populli më i dobishëm, i ardhur për të mirën e njerëzve, të urdhëroni për mirë, të ndaloni nga veprat e këqija dhe të besoni në All-llahun. E sikur ithtarët e librit të besonin drejt, do të ishte shumë më e mirë për ta. Disa prej tyre janë besimtarë, po shumica e tyre janë larg rrugës së Zotit.
Mirpo Allahu thotë nëse ju e haroni zotin edhe zoti ju haronë juve na e kemi haruar All-llahun, Allahu na hraronë dhe të le në mëshirën e tjetër kujt. Sa herë që muslimani mundohet ti ruaj të drejtat e veta, ai sulmohet, sa herë që e sheheh se nja vajzaë muslimane e ve mbulesën që ta ruaj nderin e saj dhe të familjes së saj, ajo sulmuhet nga vetë muslimanët “ të ashtu quajtur mnusliman” sepse këta njerëz nuk e dij se sa mund të jenë muslimanë, tohën: Atë e paguajnë arabët prandaj ka vu shami. Sa herë që një I rij fillonë të vfijë në xhamijë sulmohet nga të njetit njerëz duke thënë: Ju nuk e dijnë atë e pagunë ky grup, apo aj grup. Pra këto njerëz duke e ditur se e kanë shitur vetveten e tyre dhe dinin e tyre për disa interesa shum të vogla të kësaj bote mendojnë se të gjithë të tjerët janë si ata të shitur. Pra këtyre njerëzve u ngjan një tregimi. Tregohet se një herë dy të verbër ishin duke hëgër ushqim, Që të dy ishin të verbër nuk shihnin. Njëri I thotë të verbërit tjetër: Kujdes . Më duket se ty je duke e mbushur shum lugën. I verbëri tjetër I thotë pot i ku e dijnë se unë e mbushi lugën shum . Edhe ty je I verbër nuk sheh. I Vebëri I tha: Un jam duke e mbushur kugën shum, dhe më shkonë mendja se edhe ti je duke e mbushur shum. Pra të tillë janë këto njerëz. Prandaj edhe All-llahu, Kohë pas kohe ta conë vëretjen të con tërmete pastaj thua sa jam frikuar mbrëm kur shkoj tërmet jam ngri natën shum I frikuar, Kush I thotë tokës dridhu .Kur hz. Omeri I shtë udhëheqës haklife I muslimanëve vetëm nji herë u dridhë toka , Hz Omeri I mblodhi të gjithë banorët e medines O Musliman leni gjinahet dhe bëni tabe te All-llahu , nëse edhe një herë dridhet toka e medines unë skam me banu me ju në medine.pendimi është I patjetyërsueshëm për mëslimënët dhe lënja e gjunaheve sepse këto janë vertejte të All-llahut dhe prej shenjave të mëdha të kijametit është ashtu sicna tregonë All-llahu në suren zilzal
•
1. Kur të dridhet toka me dridhjen e saj të fuqishme,
2. Dhe të nxjerrë toka atë që ka në brendinë e saj (barrën nga brenda),
3. Dhe njeriu të thotë: "Ç'ka kjo (që bën këtë dridhje)?"
4. Atë ditë ajo i rrëfen tregimet e veta,
5. Ngase Zoti yt e ka urdhëruar atë.
Me të vërtet Allahu xh.sh e do këtë umet , sepse ne jemi umeti më i zgjedhur dhe më i mirë, por All-llahu xh.sh nuk i do ata që bëjnë gabime.
Prandaj ti lutemi All-llahut xh.sh që të na mundësojë që të largohemi prej gjynaheve dhe ti zavendsojmë ata me vepra të mira dhe të dobishme.
Ti lutemi All-llahut xh.sh që ta na fal, mangësitë, dhe dobsitë tona.
Ti luetimi All-llahut xh.sh që ta na fal gabimet tona, dhe inshalla për mundin tonë që e japim, të na jape një jetë të mirë në këtë botë dhe të na shpërblejë në botën tjetër me xhenet.
20.05.2011
AFET EF BEADINI
vazhdon