Edhe nëse krerët e shteteve, apo udhëheqësit partiak, kanë një pozitë dhe ushqehen nga populli jan pasuar nga xhepat e populli apo diasporës, ai duhet të rikthehet, njëherë e përgjithmonë janë të detyruar t’i kry...ejnë punët me anë të konsultimit.
Në çdo shoqëri e cila e ka shkelur dhe nuk e ka marrë parasysh këtë institucin, nuk ka përparuar, por përkundrazi, është shuar ashtu siç po shuhen dal ngadalë ju parti politike që deri tash keni ecurë me me këmbë në tokë syt kah qielli por asesi të frymoni me gjuhën e popullit që ju nxorri nga balta dhe ju dhah një emër deputet apo ku ta di ç'ka.
Arsyeja përse një shoqëri e cila nuk e konsideron konsultimin të rëndësishëm, vështirë të quhet një shoqëri plotësisht besimtare dhe kombëtare një komunitet i cili nuk e zbaton metodën e konsultimit, nuk konsiderohet si komunitet apo si shoqëri që pretendon për të ardhmen, ai veçse po shkatërron këtë komuniteti apo këtë shoqëri pa konsultim.
Prandaj I Dërguari i Zotit e shikonte shpëtimin dhe progresin e bashkësisë së tij tek konsultimi :
* Ata të cilët konsultohen, nuk do të jenë kurrë të humbur.*
'Njeriu më intelegjent është ai që vlerëson dhe respekton konsultimin e ndërsjelltë dhe shqyrtimin e çështjeve dhe që përfiton më së shumti nga idetë e të tjerëve.'
“ Një person që konsultohet, nuk pendohet më pas “
“ Një njeri që konsultohet, nuk pëson dëm.”
“ Ai që konsultohet, është i sigurt.”
“ Nuk ka pasur asnjë bashkësi e cila të jetë, konsultuar dhe të mos ketë arritur rezultatet e duhura.”
Konsultohu dhe fito i nderuar, ndryshe i humbur je...!
--------------------------------------
Shkruar nga: Bujamin Salija