Admin Administrator
Numri i postimeve : 8520 Data e regjistrimit : 02/07/2009 Mosha : 42 Nacionaliteti-Sheti : Tetovë-Maqedoni
| Titulli: A e prish agjërimin gënjehstra,përgojimi ose shikimi i së ndaluarës? Sat 6 Aug 2011 - 12:40 | |
| Edhe pse në hadith thuhet që "përgojimi, thashethemet, betitmi i rremë dhe shikimi me epsh i të ndaluarës", e prish agjërimin.Imam Ebu Hanife e ka komentuar këtë hadith duke thënë se këto mëkate prishin sevapet e agjërimit dhe jo vetë agjërimin.Pra, mëkatari shpëton nga borxhi i agjërimit, por nuk arrinë t`i fitojë sevapet specifike të mëdha të agjërimit.Nuk duhet ta harrojmë hadithin e Pejgamberit s.a.w.s ku thuhet: "Sa shumë agjërues ka që nga agjërimi i tyre nuk fitojnë asgjë, përveç urisë dhe etjes!"
Agjërimi për besimtarët është një mirësi dhe një amanet që duhet ruajtur.Për të mos e humbur atë, duhet të mbahen parasysh të gjitha rregullat dhe detajet.Mbrojtja e syrit nga harrami është detyrë ndaj së cilës besimtari duhet të jetë i kujdesshëm vazhdimisht.I Dërguari i Allahut (a.s) në një hadith, thotë: "Shikimi i harramit është një shigjetë e helmuar e shejtanit.Ai që i frikësohet Allahut dhe e braktis shikimin e harramit,Allahu atij i jep një besim,ëmbëlsinë e të cilit e ndjen thellë në zemër."
Si rrjedhojë, agjëruesi duhet të komandojë edhe gjuhën e tij.Përs0δri Profeti (a.s) në lidhje me këtë çështje na tërheq vëmendje, duke thënë: "Agjërimi është mburojë.Ai të mbron për sa kohë të mos e coptoni atë me përgojim.Agjëruesi të mos tregohet injorant e të thotë fjalë të këqija!Në qoftë se dikush e ngacmon atë, le t`i thotë"unë jam me agjërim".Fjala nuk e prish agjërimin.Por të luftosh me nefsin(egon) duke medituar e përkujtuar e medituar Allahun (xh.sh) në heshtje, sigurisht që është më mirë.Ashtu siç mbrojmë syrin dhe gjuhën , ashtu duhet të mbrojmë edhe veshin. Është harram të dëgjosh atë që nuk duhet të flitet! Edhe dora, këmba dhe organet e tjera duhet të mbrohen nga harrami.Shembulli i atij që agjëron ndërkohë që organet e tij që agjëron ndërkohë që organet e tij bëjnë mëkate, i ngjan një të sëmuari që në vend të ilaçeve përdor helm.Sepse mëkati në vetvete është helm.Prandaj, është e domosdoshme që adhurimet të mos i bëjmë të pavlera, duke bërë veprime të ndaluara (harram). | |
|