Admin Administrator
Numri i postimeve : 8520 Data e regjistrimit : 02/07/2009 Mosha : 42 Nacionaliteti-Sheti : Tetovë-Maqedoni
| Titulli: Të shtosh nevojat Sat 3 Dec 2011 - 16:09 | |
| Një mbrëmje, tiranie që mbretëronte në Turkestan, po dëgjonte një mjeshtër shpirtëror, I cili ishte duke I treguar ca rrëfenja, kur befas I ra ndërmend ta pyeste në lidhje me Hizrin. -Hizri shfaqet kur ke nevojë, I tha mjeshtri.Nëse ai shfaqet, ,mbërtheje kindin e tunikës së tij, dhe dituria bëhet e jotja. -Mund t`ia dale kushdo?,-pyeti mbreti. -Kushdo që është I zoti, - u përgjigj mjeshtri. -E kush mund të jetë më I zoti se unë?,- tha me vete mbreti, e pas kësaj u dha urdhër kasnecëve të tij që t`ua shpallnin njerëzve këto fjalë: “Do ta mbuloj me pasuri atë njeri që do më nxirrte përpara Hizrin e padukshëm, mbrojtësin e madh të njerëzve.” Duke dëgjuar këtë lajm, një plak me emrin Baftjar, I cili rronte në mjerim, pati një ide dhe I tha së shoqes: -Kam një plan, e së shpejti do bëhemi të pasur.Pak më vonë, unë do të vdes, por kjo nuk ka rëndësi, sepse kjo pasuri do ta sigurojë jetën tënde. Baftjari u paraqit tek mbreti dhe I tha se ishte në gjendje të sillte Hizrin Brenda dyzet ditëve, nëse ai, mbreti, do t`i jepte njëqind monedha ari. -Nëse do ta gjesh Hizrin,-u përgjigj mbreti, do të marësh një shumë dhjetë here më të madhe, përndryshe do të egzekutohesh në cast, si paralajmërim për ata që do të guxojnë të tallen me mbretin. Baftjari I pranoi kushtet.U kthye në shtëpi e ia dha florinjtë të shoqes.Tashmë, me atë shumë të hollash, jeta e saj qe siguruar.Dyzet ditët që I kishin mbetur për të rrojtur, I kaloi n১ meditim, duke u përgatitur për jetën tjetër. Në ditën e dyzetë u paraqit tek mbreti e I tha: -Madhëri, lakmia juaj ju ka çuar në atë gjendje sa të mendoni se paratë tuaja do ta detyrojnë Hizrin të shfaqet. Por, është thënë se Hizri nuk shfaqet në përgjigje të d0δshirave q0δ burojnë nga lakmia. Mbreti u tërbua……. -I mallkuar, këtë do ma paguash me jetën tënde! Kush je ti që guxon të tallesh me dëshirat e një mbreti? Baftjari tha: -Legjenda dëshmon se çdo njeri mund ta takojë Hizrin, por gjithashtu thotë se takimi është I frytshëm vetëm nëse qëllimet e njeriut q0δ kërkon janë të pastra. Thuhet se Hizri mund t`i shfaqet një njeriu në masën dhe në kohën Brenda të cilave njeriu e meriton ndërhyrjen e tij.Mbi këto të dhëna, as ju e as unë nuk mund të ushtojmë as kontrollin më të vogël. -Mjaft me këto dokrra!, - thirri mbreti.Sigurisht që këto fjalë nuk do të ta zgjasin jetën!Nak më mbetet tjetër veçse t`u kërkoj këshilla ministrave të mi, të pranishëm këtu, që të gjejmë mënyrën më të mire për të të ekzekutuar. Iu drejtua vezirit të pare, dhe pyeti: -Në ç`mënyrë duhet të vdesë ky njeri? -Piqeni për së gjalli,-tha veziri I pare, që të bëhet shembull për të tjerët. Duke folur njeri pas tjetrit, veziri I dytë tha: -Prejeni në bkatër pjesë. Kurse I treti tha; -Përmbushjani këtij njeriu nevojat thelbësore në jetë, që të mos jetë më I detyruar të mashtrojë për të siguruar nevojat familjes së vet. Teksa po gjykonin mbi këtë çështje, një plak I urtë kishte hyrë në sallën e dëgjimit.Me ta shprehur mendimin e vet edhe veziri I tretë, I posaardhuri tha: -Secili nga këta shprehu pikpamjen që përputhet me paragjykimet e veta të fshehura e të pandryshueshme. -Ç`kërkon të thuash?,-e pyeti mbreti. -Dua të them se veziri I pare e ka filluar jetën e tij si bukëpjekës.Ai flet duke përdorur termat e zanatit të vet, e kështu propozon që këtë njeri ta pjekin.Veziri I tretë, I cili është një mjeshtër në politikë, arrin ta kuptojë thelbin e çshtjes rreth të cilës jeni duke diskutuar.Kini parasysh dy gjëra. E para, që Hizri I shfaqet dhe I shërben secilit në bazë të aftësisë që ka për të përfituar nga ardhja e tij.E dyta, që ky njeri me emrin Baftjar, të cilin do ta quaj Baftjar Baba, për shkak të vetëflijimit të tij është shtyrë nga dëshprimi për të bërë atë që bëri.Ai ka shtuar nevojat e tij e, si rredhojë, më ka detyruar të shfaqem. Dhe nd0δrsa të gjithë po e shikonin, plaku I urtë u zhduk përpara syve të tyre.Mbreti bëri ç`ishte e mundur për të ndjekur udhëzimet e Hizrit. I caktoi një pension të përjetshëm Baftjari, ndërsa veziri9n e pare dhe të dytë I shkakroi nga detyra.Nga ana e tyre, Baftjar Babai dhe e shoqja, duke u treguar mirënjohës, I rikthyer njëmijë monedhat e arta në thesarin mbretëror.Sesi mbreti I arriti ta takonte sërish Hizrin, e gjithë ç`ndodhi mes tyre, gjendet e mbyllur në rrëfenjën e rëfenjës së rrëfenjës së Botës së Padukshme.
Thuhet se Baftjar Babai ishte një sufi I urtë që kaloi një jetë të thjehstë e të rregullt në Horasan,deri në ngjarjen që përshkruan kjo rrëfenjë.Duke iu mveshur edhe mjeshtrave të tjerë sufinj, rrë, rrëfenja ilustron konceptin e ndërveprimit mes dëshirave njerëzore dhe një rrafshi tjetër të ekzistencës.Hizri është lidhja mes këtyre dy sferave.Titulli është frymëzuar nga poezia e famshme e Xhelaludin Rumit:“Nevoja krijon organe të reja perceptimi. Njeri, shtoji pra neojat e tua, Që të mund ta rritësh përceptimin tend”.Ky version rrjedh prej gojës së një mjeshtri sufi nga Afganistani. | |
|