Selamun Alejkum.
Është më se e vërtet se parat në banka që miren me Kamat rreptësisht është e ndaluar kamata, kjo vërtetohet me Ajete Kuranore dhe Hdithe.
Mirëpo mendoj se nuk ka shtet se nuk punon pa Banka, le të jen toka Islame ose jo Islame. Sa i takon pyetjes suaj se ju merni burs nëpërmjet bankës ajo nuk është në dorën tuaj (nga dëshira juaj) por është lish shtetroro dhe bankar, sepse ju ndryshe skani mundësi se si ti merni ata.
Te kamata nëse emndoni se në at depozitim parash ka edhe kamat dihet se ajo nuk ju takon ta merni, por parashtrohet pyetja se nëse ju nuk e merni at kamat të parave tuaja ather ka mundesi që me at kamat nga parat e juaja të përdoren për te keqen e Islamit, si psh me ata para te belehen arm e të vriten Musliamnet si në Palestin etj etj.
Un mendoj se më së miri është ta merni at kamat por të mos e përdorni për nevojat e juaja, sesa ta leni dhe te vriten muslimanet nga parat e muslimanve.
Për bursën mendoj se e keni te lejuar ta merni sepse ajo ju takon juve për at se keni treguar aftësi, pra e meritoni, bursa per student ka edhe në shtetet Islame.
Për kët cështje(sistemi bankar dhe kamata) më gjërësisht mund të lexoni librin
Fetva Bashk kohore të Jusuf Kardavit.
Allahu e din më së miri
Me respekt.
Selamun Alejkum