Tregimi i nje lebrozit, nje qerosi dhe nje te verber
Tregimi i nje lebrozit, nje qerosi dhe nje te verber
Tregon Ebu Hurejra r.a se e ka degjuar te Derguarin e Allahut a.s te deftoje : " Allahu deshi te provoje tre vete nga populli i Israilit , nje te semure me lebroze , nje te verber dhe nje qeros . Keshtu Ai dergoi nje melek i cili shkoi te lebrozi dhe i tha : " C'gje do me shume ?" Ai u pergjigj :" Ngjyre te mire dhe lekure te mire , pasi njerezit kane shume neveri ndaj meje ." Meleku e preku dhe atij iu sherua semundja dhe iu dha ngjyre e mire dhe lekure te bukur . Meleku e pyeti (prape ): " C'lloj pasurie do ti me shume ?" Ai i tha : "Deve. Keshtu atij iu dha nja deve e mbarsuar, ndersa i tha meleku : " Allahu te bekofte me te ! Pastaj meleku shkoi te qerosi dhe i tha atij : 'C'gje do me shume tha meleku ?" Ai i tha : "Dua floke te mire dhe te me sherohet kjo semundje , sepse njerezit ndjejne neveri ndaj meje ." Meleku e preku dhe atij iu sherua semundja dhe iu dhane floke te mire . Meleku e pyeti (pastaj ) : "C'lloj pasurie do me shume ?" Ai i tha : "Lope . Meleku i dha atij nje lope te mbarsuar dhe i tha : " Allahu te bekofte me te ! Meleku shkoi edhe tek i verbri dhe e pyeti : " C'gje do me shume ? Ai i tha : Dua qe ALLAHU te me ktheje driten e syve qe te mund te shikoj njerezit ." Meleku i preki syte e tij dhe ALLAHU ia ktheu dritenn e syve . Pastaj meleku e pyeti :" C'lloj pasurie te pelqen me shume ? Ai u pergjigj : Dhente . Meleku i dha nje dele te mbarsuar . Me kalimin e kohes , te tria kafshet linden dhe u shtuan sa te tre ata kishin : kope me deve qe mbushte luginen, tjetri kope me lope qe mbushte fushen , e tj etri tufe me dhen qe mbushte bjeshken. Pas kesaj meleku u paraqit ne formen dhe pamjen e nje lebrozi, shkoi tek ish-leprozi dhe i tha : " Jam i varfer i gjore e kam humbur gjithcka ne udhetim . Kesisoj askush nuk do te me plotesoje nevojat e mia pervec Allahut e pastaj ti . Ne emer te Allahut i Cili te ka dhen ty ngjyre kaq te mire e lekure kaq te bukur dhe kaq shume pasuri , te kerkoj te me japesh nje deve qe te arrij ku jam nisur ! Ai u pergjigj : " Kam shume detyrime ( e nuk mund te te jap ty ). Meleku i tha : " Me duket se te njoh ty . A nuk ke qen ti leproz dhe njerezit te kishin neveri ? A nuk ishe i varfer dhe pastaj Allahu te fali ty ( gjithe kete pasuri ) ? Ai u pergjigj : ( Kjo nuk eshte e vertet ) , kete pasuri e kam trashegim prej te pareve te mi . Meleku i tha : " Nese po genjen , atehere Allahu te befte sic ke qen me pare . Pastaj meleku u paraqit ne formen dhe pamjen e nje qerosi, shkoi tek ish-qerosi dhe i tha atij te njejtat gjera qe i tha te parit dhe ai po keshtu iu pergjigj ne te njejten menyre si edhe i pari. Pastaj meleku i tha : " Nese po genjen , atehere Allahu te befte sic ke qene me pare . Pastaj meleku u paraqit ne formen dhe pamjen e nje te verbri dhe shkoi tek ish-i verbri dhe i tha : " Jam nje i varfer , udhetare qe i ka mbaruar gjithcka ne udhetim . Nuk kam askend te me ndihmoje pervec Allahut dhe pas Tij , ti vete. Te kerkoj ne emer te Atij i Cili te ka kthyer prape driten e syve , te me japesh nje dele, me qellim qe me ndihemen e saj te mundem te sos udhetimin ( te arrij ne vend ) . Ai u pergjigj : "S'ka dyshim qe une isha i verber dhe Allahu me ktheu prape shikimin; isha i mjere dhe Allahu me beri te pasur ; keshtu pra, merr c'te duash nga pasuria ime. Betohem per Allahun se nuk do te te ndaloj qe te marresh gjithcka qe ke nevoje nga pasuria ime te cilen do ta marresh per hir te Allahut . Meleku iu pergjigj : Mbaje pasurine qe ke . Ju te tre keni qene ne prove nga Allahu dhe Allahu eshte i Kenaqur me ty dhe i Zemeruar me dy shoket e tu !! ( Sahih Ai- Bukhari )