Selam.
Së pari më lejoni që tju dëshiroj shërim të shpejt dhe të plot. Inshaallah kthehet sërish në gjendjen e më përparshme me lejen e Allahut xh.sh.
Sa i takon përgjigjes suaj do të mundohem që sa më shkurt dhe qart të përgjigjem.
Obligueshmëria e faljes së namazit është nji obligim që Allahu xh.sh. e bëri kur Muhammedi a.s. ishte në Miraxh, ndërsa obligimet tjera janë bërë në tokë. Mu për këte dijetarët thonë se: Obligimet tjera kërkojnë plotësimin e kushtit si psh agjërimi kërkon shëndetin, mos të jet në udhëtim etj.
Namazi është nji obligim që nuk ka ikje prej tij, kështu që njeriu i cili është i shëndosh duhet ta fal në këmbë, e nëse eshtë i sëmur ulur apo shtrirë, bile bile edhe nëse nuk mundet te shqiptoj lejohet vetëm me shenja e assesi ta anashkaloj(ta lërë) pa e falur. Sepse ka shum ajete që urdhërojn për kryerjen e këtij obligimi si dhe hadithe të Muhammedit a.s. ku në një hadith thot" Gjëja e parë që do të pyetet njeriu në ditën e gjykimit do të jet namazi"
Pra motra juaj e ka pasur me të drejt që nuk e ka lënë namazin, nëse ende ka vështirësi ate mund ta fal ulur apo shtrirë e assesi ti largohet, edhë nëse i ka mbetur ndonji namaz pa fal duhet që ate ta bëj kaza.
Me respekt
Uzeir Ibrahimi.