Pse nuk falem?!!
Pse nuk falem?!!
BISMILAHI RRAHMANI RRAHIM
Në kokën time, vazhdimisht më sillen disa pyetje. E kam paksa të vështirë të përgjijgem, mbërthehem në dilema. Kush mund të më udhëzojë në përgjigje të drejtë? Pse nuk falem? A s´jam musliman? A mund të mbetem mysliman edhe nëse nuk falem. Siq veprojnë shumë njerëz që e quajnë veten mysliman dhe nuk falen?
Shpesh dëgjoj nga njerëz të moshuar, që në majë të gjuhes kanë fjalët: Mjafton vetëm të besosh Allahun. Këtë e thonë edhe pse ata falen.
Në anën tjetër dëgjoj shumë të tjerë, besa edhe të arsimuar, që thonë se është vështirë të jesh mysliman pa u falur. Qka të bëj? Cilët nga këta ti dëgjoj? Cilët meritojnë të dëgjohen e të merret mësim prej tyre?
Në veten time them: si ka mundësi që myslimani të mos falë namazin, kur ai është njëri nga pesë sytllat e Islamit? Qfarë të bëj? Të falem, a mos të falem! Të deshmoj se jam mysliman me vepra a mos të dëshmoj. Të falem! Qfarë do të ndodhë pastaj? Nëse falem, a duhet ti braktisi shokët. A do të më mjaftoj koha për të tregtuar. Të falesh, a do të thotë të ikësh nga kafenetë? A do të izolohum nga shumë kënaqësi. Si do ta përjetojnë prindërit e farefisi lajmin e ri? A do të forcohen raportet e mia me ta pasi të filloj me namaz, apo do të dobësohen a të shkëputen? A do të më largojnë prindërit nga shtepia? A duhet pastaj të mbulohem e të turpërohem para botës?
A do të mund të martohem pastaj?
Kush mund të më përgjigjet në të gjitha këto dilema? Kush më garanton se nuk do të kem telashe e sprova pasi të filloj të falem? Këto shumë dilema të tjera sillen nëpër kokat e atyre që kanë anashkaluar namazin. Mund të themi se kjo është arsyja kryesore pse disa mysliman nuk falen.
Vëlla i dashur, motër e nderuar (po ju drejtohem kështu ngase jemi të tillë). Këto janë cytje të djallit të mallkuar i cili është armiku i njerëzve. Nëse vendos për ndonjë punë të mirë, djalli të përshpërit derisa të arrin që të bind në lënien e saj. Kështu është puna edhe me namazin. Sa ma shumë kam dëgjuar nga goja e atyre që nuk falen duke thënë: vAllahi dua të falem, por smund të vendos. Herët a vonë do të falem.
Vëllai i dashur, motër e nderuar, kush nga ne është sigurt se do ta arrijë ditën e nesërme? Negalizhenca është prej shejtanit. Nëse je tregtar dhe ke vendosur të falesh, vjen djalli i mallkuar dhe të thotë se vërtetë namazi do të pengoj nga fitimi i pasurisë, madje rrezikon ta humbësh pasurinë e tërë. Kështu i përshpërit edhe studentit, do të ballafaqohesh me dështim në provime, sepse namazi nuk të len të mësosh. E kështu vepron edhe me lënësit e tjerë të namazit.
Vëllai i dashur, motër e nderuar, kërko nga Allahu të ruaj nga cytjet e shejtanit. Gjithashtu kërko nga Ai që të ta lehtësoj rrugën e udhëzimit, rrugën e namazit, rrugen e shpëtimit.
Nëse dëshiron sukses në punë, filloje me kënaqësinë e Allahut. Para se të fillosh punën, fale namazin e sabahut, që të kesh sukses. Nëse dëshiron të pushosh nga lodhja, bëjë pjesë të pushimit faljen e namazit të drekës. Mos harro ta falënderosh Allahun edhe me faljen e namazit të ikindisë. Mbylle aktivitetin ditor me faljen e namazit të akshamit, dhe para se të biesh në gjumë përkujtoje Allahun me namaz të jacisë dhe lute Atë që të jetë i kënaqur me punën që ke bërë gjatë ditës.
Lute Allahun e Lartësuar që, nëse arrin ditën e nesërme, të jesh edhe më afër Tij, e nëse Allahu ka caktuar që mos të zgjohesh nga gjumi , vetëm nese në Ditën e Gjykimit, siq ndodh me shumë njerëz, të shpresosh në faljen e Tij.
Mos prit sukses nga një punë, me të cilën Allahun nuk është i kënaqur. Allahu nuk kënaqet nëse robi i Tij kalon ditën pa e falënderuar Atë, ndërsa mos pyet për atë që i kalojnë muajt e vitet pa e falënderuar e adhuruar Allahun.
Urdhëri i Allahut për faljen e namazit në kur´an është përsëritur më tepër se njëzetepesë herë. Nëse urdhëri i njeriut, është vëshirë të mos respektohet, atëherë ku mbetet përsëritja e këtij urdhëri kaq shumë herë?
O lënës i namazit! O tregtar! O drejtor! O mësues! O student! Oj edukatore e brezave të rinj! O punëtor krahu! Vëllezer e motra. Dije se fati ynë, familja, fëmijët, pasuria, furnizimi, suksesi, mësimi, janë në dorë të Allahut të lartësuar. Ai i jep atij që donë dhe e privon nga ato atë që donë. Preokupimi juaj është punë e tjertë kujt, është tek Allahu i Cili sikur të gjithë atyre që i luten, tua jep atë që e kërkojnë, nuk do të mungon asgjë në pushtetin e Tij. Kush është Ai që na dha shëndetin, na dha trup të kompletuar, na dha familje e pasuri? A nuk meriton të falënderohet një Dhurues i tillë?!
Për operimin e njërit sy, kërkohen shumë mjete materiale. Ndërsa operimin e të dyve mund ta bëjnë vetëm pasanikët e rallë. E falënderojmë Allahun që na dha sytë. Vërtetë Allahu i Lartësuar meriton adhurimin dhe falënderimin. O lënës i namazi! Vazhdimisht përsëritja vetvetes: Pse s´falem?
A kam arsye të mos falem? A do të më dënoj Allahu për këtë shkelje timen ndaj dispozitave të Tij. Dije se Allahu dënon ashpër. Ai dënon ashpër kur shkelen dispozitat e Tij.
Kur mendon ende të fillosh faljen e namazit? A mendon ende se bën edhe të merr nje vendim të guximshëm, shumë të guximshëm dhe të rëndësishëm në jetën tënde. Vendos nga këtu ta ndryshosh jetën tënde. Ta arrish lumturinë e vërtetë në këtë jetë dhe në jetën tjetër.
Na duhet një vendim trimëror, një vendim, i cili do ta ndryshoj jetën tuaj kah e mira. Na duhet këmbëngulje dhe triumf ndaj unit dhe djallit te mallkuar.
Dëgjoje këtë vendim jashtëzakonisht trimëror.
Njëri nga shokët e Pejgamberit lavdërimi dhe paqja e Allahut qofshin mbi të, që quhej Tufejl, kishte ardhur ne Mekke në kohën kur idhujtarët e Mekkës e kishin shpallur luftë të Derguarit lavdërimi dhe paqja e Allahut qofshin mbi të. Me të arritur në Mekke idhujtarët biseduan me Tufejlin dhe e bindën që mos të takohet dhe mos të takohet dhe as mos të dëgjoj asnjë fjalë nga Muhammedi lavdërimi dhe paqja e Allahut qofshin mbi të. Kështu vendosi Tufejli. Mirëpo në një mëngjes përderisa ishte te Qabja, e që kishte vendosur pambuk në veshët e tij, nga frika se mos po dëgjon fjalët e Muhammedit lavdërimi dhe paqja e Allahur qofshin mbi të e pastaj do të bindet në to rastësisht u taku me Pejgamberin, lavdërimi dhe paqja e Allahut qofshin mbi të. Atë dëgjoj a mos ta dëgjoj, fliste Tufejl me vetveten. Dhe kështu vendosi të dëgjonte fjalët e tij. Mirëpo ky vendim ishte në të mirë të Tufejlit, sepse Allahu ia hapi gjoksin dhe e pranoi Islamin.
Tek shumë nga ne, mungon një vendim i ngjashëm. Pse mos të dëgjoj e të mësoj për namazin?
Vëlla i dashur, motër e respektuar! Vlerësoji gjërat realisht. Mos u mashtro me gjëra të pavlera. Mos u mahnit me këtë jetë kalimtare, dije se e vërtetë është jeta e amshuar, jetë në të cilen do të ngadhënjejnë të nënshtruarit ndaj urdherave të Allahut e falësit e namazit, ndërsa do të dëshprohen mospërfillësit e ligjit të Allahut, ata që nuk falen. E lusim Allahun e lartësuar që të na drejtojë kah feja e Tij, kah namazi e të na largoj nga rruga e djallit!