Admin Administrator
Numri i postimeve : 8520 Data e regjistrimit : 02/07/2009 Mosha : 42 Nacionaliteti-Sheti : Tetovë-Maqedoni
| Titulli: Sa vlen një këshillë e arsimtarit Tue 23 Nov 2010 - 11:25 | |
| Vitet 1940`ta ……Ishim nxënës tëshkollës së mesme. Profesori I histories na tregonte për periudhën e mesjetës. Kurt ë na fliste për betejat e Pejgamamberit tonë s.a.w.s shpeshherë thoshte: “Muhammedi bëri kështu, Muhammedi tha kështu etj…..Kurse një shok I klasës sa here që profesori ta përmente emrin emrin e Profetit ai I pëshpëriste buzët. Shoku që qëndronte pran tij e pyeti: “Pse I lëviz buzët sa herë që arsimtari e thotë emrin e Profetit?” Shoku me entuziazëm ia ktheu, “Sepse sa herë që të përmendet emir I Pejgamberit tonë duhet të sjellim salivate”. Djali I takonte një famileje fetare.
Pasi që shoku e dëgjoi këtë gjë ia tregoi mësuesit.Mësuesi iu afrua djalit dhe I tha: “Sa here që të them Muhammed tip o sjell salavate, a është e vërtetë kjo?” Shoku ia ktheu: “Po”. Mësuesi e mori këtë dhe e rrahu mirë mu në mes të klasës. Aq shumë e rrahu saqë fytyra e djalit iu skuq tërësisht!...
Kaluan shumë vite pas ngjarjes. I njëjti më vonë u bë inxhinier. Një ditë, duke ecur në një rrugicë erdha ballë për ballë me të. E pyeta për gjendjen e tij, se çfarë është duke bërë et. Me vete I kisha edhe ca libra. Defendologjinë nga Sokratit, Mendimet Filozofike dhe Ihjau Ulumuddini I Imam Gazaliut…E aim ë tha , “ Mi jep t`I lexojë librin e Sokratit dhe librin “Mendimet e Filozofisë”, kurse libri I Gazaliut le të qëndrojë tek ti ose hidhe atë fare!...” Ia ktheva , “S`kam për të dhënë asnjërin nga librat!”, dhe vazhdova rrugën.
Pastaj mendova…… Djali I një famileje fetare, shoku im që në shkollë të mesme sillte salavate pasi të përmendej emir I Pejgamberit s.a.w.s, tani Sokratin e pëlqen…. Shkolla , profesorët me të cilët ishte duke takuar dhe rrethi në të cilin ka qëndëruar kishin mjaftuar që atë djalë fetar ta kthejnë në armik të fesë. Duke I lexuar librat që I kishin këshilluar arsimtarët që kanë qenë kundër fesë e kishin bërë djlain që të vijë deri në atë gjendje.
Djali im përderisa ishte në shkollë fillore, një nga arsimtarët e tijkishte pyetur klasën: "A ka ndonjë që posedon Kur`an në shtëpi?" Djali im menjëherë e kishte çuar gishtin. Arsimtari i kishte thënë, "Nesër merre Kur`anin me vete dhe sille në shkollë që ta shohin edhe shokët tu". Të nesërmen djali im ua kishte treguar Kur`anin që të gjithëve në klasë.Kurse arsimtari i kishte thënë: "Të lumtë". Një gjest i tillë kishte lënë ndikim shumë pozitiv tek djlai im. Ky arsimtar ka ndikim të madh në jetën e djlait tim të sotshëm....
Për shembull, unë s`e harroj kurrë një arsimtar timin. Ishte arsimtar i letërsisë. E merrja arsimtarin e letërsisë bashkë me shokët e mi, shkonim bregun Balltaliman dhe bisedonim rreth çështjeve të ndryshme fetare aty pranë xhamisë. Një person që kishte jetuar në periudhën e formimit të Republikës së Turqisë.
Arsimtari e hapte qesen dhe na ofronte nga gurabijet dhe gjërat e ndryshme që i kishte për i kishte përgatitur shoqja e arsimtarit. Kurse imami i xhamisë na i sillte çajet. Bisedat i bënim në tarracën e xhamisëose në kopsht. E pyetnim, kurse ai na fliste për kujtimet e tij...
Të gjithë ne shumë gjëra mësuam nga arsimtarët tanë. Arsimtarët jo vetëm që na ofruan dije, por gjithashtu na mësuan shumë edhe në mënyrën e jetës së tyre. Sot njeriu pa marrë parasysh se në cilën moshë gjendet, të gjithë kanë kaluar nga tezga e arsimtarëve. Çdo popull, çdo shtet është frutë e arsimtarit të tij.
Arsimtari ka domethënie të madhe për një fëmijë, sepse fëmijë, sepse fëmija i përcepton prindërit si injorant, kurse arsimtari si dijetar .Andaj është shumë e rëndësishme se ku i regjistrojmë fëmijët tanë. Është shumë e rëndësishme që t`i njohim arsimtarët e fëmijëve tanë. Normalisht është krejtësisht një temë tjetër se si duhet ta arrijmë atë nivel.....
Autorë: Hakimoglu Ismail Shkrujti:Ilaz Salihi Marur nga: Revista Zaman
| |
|
Admin Administrator
Numri i postimeve : 8520 Data e regjistrimit : 02/07/2009 Mosha : 42 Nacionaliteti-Sheti : Tetovë-Maqedoni
| Titulli: Re: Sa vlen një këshillë e arsimtarit Wed 24 Nov 2010 - 10:32 | |
| E Kompletova lexojeni është shumë interesnate. | |
|
Bujamin Pena e Artë
Numri i postimeve : 423 Data e regjistrimit : 26/08/2010 Nacionaliteti-Sheti : Tetovë- Maqedoni
| Titulli: Re: Sa vlen një këshillë e arsimtarit Wed 24 Nov 2010 - 20:03 | |
| MashAllah e kam lexuar kshu ne gazeten Zaman me pelqeu jashtzakonisht Alllahu i dhasht jetë te gjatë dhe të dobishme per popullin .. | |
|
Sponsored content
| Titulli: Re: Sa vlen një këshillë e arsimtarit | |
| |
|