Largimi prej gjynaheve
Shpesh herë shumica prej nesh ankohemi për mosknaqësinë në familjet tona nuk është rehatia që ka qenë më herët, se nuk është muhabeti që ka qenë në të kalumen nuk është kënaqësia e ushqim që e kemi ngrënë në të kalumen,se nuk dijmë me u knaqë me nimetet, begatit që I kemi në duarët tona, të gjitha këto I kanë sebebet dhe shkaqet e veta, pse ka ardhur situate në një gjendje të tyllë? .Sot inshalla do të mundohemi të flasim në lidhje me këtë çështje:Për largimin prej gjynaheve, sepse aqë sa të bëjmë ne gjynahe aqë do të na largojë All-llahu prej mëshirës së vetë. Gjinahet janë shkaktarë që ne të mos kemi rehati në shtëpijnë tonë, që neve të mos knaqemi me familjarët tonë , me grate tonë , me prindërit tonë, me fëmijët tonë, gjynahet janë shkak që ne të mos jemi të kënaqur me jtën tonë dhe me dhuntit që n n aka falur All-llahu xh.sh. Dije se cdo gjynah I bëmë është një hap më largë All-llahut xh.sh.thotë pejgamberi a.s :Çdo gjynah I bëmë është një pike e zezë në zemër, dhe sa ma tepër që bënë gjynahe aqë ma tepër të nxihet zemra, sa që vjenë momenti ajo zemër e zezë ashpërsohet ashtu sic është I ashpër guri dhe nuk pranonë më këshilla. Nuk pranon fjalët e Zotit, nuk pranonë fjalët e Pejgamberit, nuk pranon fjalët e dijetarëve, fjalët e hoxhës apo fajlët një dashamirëi I cili ia dëshironë të mirën në këtë dhe në botën tjetër.
I thua falë namaz, por përshkak gjynaheve të shumt, përshkak asaj se zemra e këtij njeriu është nxijë nuk pranon me falë namaz, I thua fale namazin e xhumasë sepsë një besimtarë që I le tri xhumaja pa arsye nbë pyetje është imani I tij, por ai përsëri nuk pranon këshilla.
I thuas se farzë është dhënja e zeqatit, a nuk pranon
I thua muslimanit duhet me e kryer obligimin e haxhit të cilin All-llahu I madhëruar ta ka obliguar një herë në jetë,me qenë mysafyr I All-llahut xh.sh . All-llahu xh.sh me haxhin të ka dhënë mundësi me ta fshijë të kaluarën tënde me të mëshiru me mëshirën e vetë.E sheh muslimanin se nuk e kryen këtë obligim madhëror të All-llahut dhe nuk I përgjigjet thyrjes së All-llahut të cilës thirrje I përgjigjen me miljona musliman, duke thën lebejk allalahume lebejk pot e përgjigjem o Allah po të përgjigjem ti ish Ai që na thirre në këtë vende të bekum, sepse Ti na zgjolle prej robëve tu për të na falur mëkatet tona unë të jamë përgjigjg lebejk allalahume lebejk .Për janë gjinahet ato që nuk na lënë neve me e kryer këtë obligim madhëror.
I thua femrës se farz dhe obligative është shamia dhe mbulesa për hyrë të Allahut ajo përshkak të gjunaheve nuk e pranon me u mbulu për hirë të All-llahut
Ne sot do të mundohemi të folim se cilat janë pasojat e gjynaheve ose mëkateve.Sepse kur e bënë nji gjynah nuk është punë e lehtë, sepse maspari me gjinahin që e bënë e ke shkel, ligjin e All-llahut krijuesit tëndë.Fëmiju si fëmijë nëse është I pakujdeshëm dhe pa ndëgjueshëm ndaj prindërit të tij e pret dënimit prej prindërit të tij.Ndaj shefit në punë e pret dënimin ndaj tij, lgjiet u dunjasë shum mirë I mësojm nëse ka dënim, mirpo ligjet e All-llahut, pasi që Allahu n aka trguar cka është obligative cka është haram, cka është farza shumica prej nesh I lëmë anash këto dhe nuk na interesonë .
Mos xhemat I nderuar se zoti ta ka ndalur kët punë, hajt be hoxhë se ne nji herë kemi ardhur në dunja , nji herë jam I ri unë. Ni herë kam adhur me jetu jetë dhe kam dëshirë me e jetu jetën ashtu sic dua une, prandaj dije se gjinahet janë prej shkaqeve që muslimanët nuk janë atje ku është dash të ishin, udhëhqës së tokës. Qëllimi I daljes së njeriut në këtë dunja ka qenë me udhëhqë me dunjan. Allhu se ka krijuar këtë dunja për homoseksualët, Allhu se ka krijuar këtë dunja për zinaqarët, Allhu se ka krijuar këtë dunja për rakixhijt për kamataxhijtë , as për haramxhijt hajanat , vjedhsit , mashturuesit ve ma halektu xhine vel inse ila li jabudun për allahut të ka krijuar mu dhe ti nuk I kam krijuar xhinët dhe njerëzit përvec se të më adhurojnë . E kjo tokë idhnohet me këto gjinahe.
Bënë vaki që gjinahi jemi dhe I juaji të jetë sebeb dhe All-llahu do na marë bereqetin. Ç’ka quhet gjynah? Gjinah quhet cdo mos bindje ndaj All-llahut. Nëse tij nuk I bindesh Zotit tënd dhe e shkel ligjet e Al-llahut , urdhërat nuk I punon , haramet I bënë, sunetin e pejgamberit a.s nuk I praktikon , me goj tregon shum respect shum dashuri dhe respekt ndaj Pejgamberit a.s por në vepra asgjë nuk punon. Dhe je shum largë sunetit të pejgamberit si në veshje, si në sjellje në ibadetin tënd, në familjen tënde. Atëherë nuk duhet të fajsosjshë askë përvec vetes,
VETEKULLAH VE JU ALIMUhuLLAH keni frikë All-llahun se Allahu wshtw ai që ju mësonë juve. Sa ma tepër të keshë frikë Allahun aqë mw tepër Allahu ka me ti cel mundesit e hajrit dhe të dijes, sa më tepër që të kesh dashuri ndaj haramit aqë më tepër kan me tu mshelë rrugët e hajrit. Nëse e sheh vetën se sun mund ta mësoshë një sure, nuk mundë të mësosh një hadith , smundesh ta mëshosh ni rregull fetare, e kam dijtë por e harojë dije se një prej faktorëve të haresës është gjynahi .
Tregohet një ndodhi me imam Shafiun se ka pasur një memori shum të madhe.Kur ka lexuar një libër apo Kur’an menjëherë e ka mësuar.Imama Shafiu kur kishte ardhur në Medine te imama Maliku që të mësojë prej tij ishte ulur në xhami ishte fëmijë ,Imama Shafiu duke dwgjuar hadithe prej imam Malikut, lunate dicka me gishta iamam Maliku e vërejti dhe I tha në fund të dersit: ti djal I vogël nuk kë ndejt aspak uretë, cka bojshe . Imama Shafiu thotw: Ti kur folshë unë I sjhkruajsha hadithet ne mendjen time. Mi trgo se cilat hadithe I kam pwrmendur. Imama Shafiu filloi me rend të gjitha hadithet edhe ate me zinxhirin e transmentuesëve krejt hadithet e dersit permendsh. Imam Maliku I thotë ti djalë I vogël sonte je misafir në shtëpinë time , e sheh se prej ketij djali ka hajr, prandaj edhe e mer ne shtepij. Kur hanë darkë e sheh se hanë shum. Fëmijë I vogël por han shum . E pyetën a unët je . Imam Shafiu I thotw: po I unët jam dhe se prej kur kam ardhur këtu askundi sun jam llëj si duhet prej frikës se ushqim që e haja nuk e dija se aështë hllal apo haram, por sonte në shtëpijnë e imam Malikut po ha rahat se e dij se 100% ushqimin e ka hallal. Ky ka qenë kujdesi I muslimanëve për riskun që e hamë pra një fëmijë ka pasur frikë All-llahun dhe është kujdesur për atë që e hanë ndërsa ne sot aspak nuk mendojmë. Imam Ebu Hanifja re vjet nuk ka hënëgër mish delje sepse ka ndëgjuar se një njeriut i aka vjedhur delen dhe prej frgës që mos e haja mishin e asaj delje të vjedhur nuk k a hëngër.
Imam Shafiu kur ishte ri me kwtw memori tw fortw tregonw se një dit nuk mundesha me e mësu faqen I shkova hoxhës tim dhe I thash e kam nji problem sun e mesoje mire faqen . Mw pyeti dhe me tha: mos ke bw donjë gjynah?. Imam shafiu I thotë jo.Mendo mire. jo I thasha kurcfar gjinahi nuk kam bë.Kam qwndruar nw Shtepij kam nuk kam dal askundi vetem ne shtepij dhe në xhamij. Mw tha mendo mire se gjinahi ta ka dobësuar memorien. Imama shafiu thotë fillova me mendu dhe me ra në mendë se një ditë duke shku në shtëpi era frynë dhe nji femre ia pash shputën e këmbës, ce kac ka mjaftu te imam shafiu me ju prish mmorija. FE ERSHEDENI ENEL ILME NURU VE NURULLAHU LA JUTA LIL ASI Ditura është drita e All-llahut e drita e All-llahun nuk I jepet gjynaqarit INALLAHE LA JEHDIL KAVMEL FASIKIN All-llahu thotë në
se nuk e udhëzon nji popull gjynaqar që me vetëdije bëjnë gjynahe .
Pra kjo porosi vlenë për nxënësit për studentët për ata të cilët dëshirojnë që të marrin dije. Kujdesu se cka shikonë në internet, kujdesu se cka shiqonë në tv, kujdesu se cka shikonë në rrugë, nëse dëshironë që Zoti të të japë prej dritës së tij ruaju nga harami, Sepse All-llahu nuk ia jepë dritën e Tij, nuk I jepë dituri një njeriu që është gjynaqar. Kujdesu ku shkonë, me cka meresh me cilën shoqërohesh , nëse dëshironë që Zoti të të japë prej dritës së tij, ruajau nga haramet sepse Zoti nuk I jpeë dituri atij që bënë gjynahe,.Pëvrc asaj pejgamberi a.s thotë: Kush I mbushë sytë në këtë botë me haram All-llahu sytë e tijë në ditën e gjykimit do ti mbush me zjar.
Vazhdon
Afet Beadini
03.06.2011