Admin Administrator
Numri i postimeve : 8520 Data e regjistrimit : 02/07/2009 Mosha : 42 Nacionaliteti-Sheti : Tetovë-Maqedoni
| Titulli: Tregtari,Portofoli i humbur dhe këpuctari (Tregim) Fri 24 Jun 2011 - 9:39 | |
| [quote]Një tregtar I keq, ndërsa shëtiste në treg, humbi portofolin e tij, në të cilin kishte tetëqind florin.Vrapoi sa majtas e djathtas, sa andej e këndej, por nuk takoi ndonjë që e kishte parë portofolin.Menjëherë mori një tellall dhe njoftoi se, do t`i jepte njëqind florin atij që do t`ia sille paratë. Portofolin e humbur e kishte gjetur këpucar veliu. Ai ishte një burë shumë I drejtë. Ndaj vendosi ta fshihte derisa të dilte I zoti I tij.Kur e dëgjoi zërin e tellallit, shkoi drejt e tte tregtari dhe ia dorëzoi portofolin. Tregtari ishte një njeri koprac, mashtrues dhe koprac, mashtrues dhe mosmirënjohës. Ai u gëzua shumë që e gjeti, por nuk e shfaqi këtë. Menjëherë e hapi portafolin dhe pasi I numëroi paratë, e akuzoi me një lumë fjalësh këpuctarin: OOO, Shok! Po ti I paske marë parat që duhej ti merje! Këpuctarë Veliu e kapi për dore tregëtarin dhe I tha: Shiko ,mirë,zotëri! Unë jam një
Kurse tregëtari I pafytyrë vazhdonte ta akuzonte përsëri Veliun. Cështja përfundoi në gjykatë.Gjykatësi I dëgjoi me vëmendje të dy palët. E kuptoi se tregtari po gënjente. Vendosi t`I jepte një ndëshkim të mirë. Vendimin etij e shprehu në këtë mënyrë: Tregtari thotë se I janë marë njëqind florinj, ndërsa këpuctari thotë se nuk ka marë asgjë. Unë u besoj të dyve. Të dy thoni të drejtën, por…portafoli që ka gjetur këpuctari është I dikujt tjetër. Ai do të mbahet I fshehur deri sat ë dale I zoti.” Tregtari uli kokën I penduar për padrejtësinë që bëri, por puna tashmë kishte mbaruar. Veprimi I tregtarit mosmirënjohës na kujton këtë hadith fisnik të Pejgamberit tonë a.s: “Ai që nuk falëndëron njerëzit nuk falëndëron as Allahun.” (Tirmidhi, Birr,35)[/quote] | |
|