Kripa, e dëmshme apo e dobishme për trupin e njeriut?
Publikuar: E shtune 16 Korrik 2011, 12:07 0 Komente 0 Rekomandime
Me vite të tëra kardiologët paralajmërojnë rreth asaj se njerëzit konsumojnë sasi të madhe të kripës. Studimi më i ri i shkollës publike mjekësore në Harvard, e cila për 15 vjet rresht ishte kryer në tokën amerikane thekson se rreziku nga vdekja e hershme në mesin e atyre që kishin konsumuar sasi më të madhe të natriumit ishte për 50 për qind më e lartë sesa tek ata që kishin konsumuar më tepër kalium. Brenda ditës nuk do të duhej të konsumojmë më tepër se 1500 mg. kripë. Duhet t’i përmbahemi këtij kufizimi, dhe do të pakësojmë gjasat e rritjes së shtypjes së gjakut, sulmit në zemër dhe në tru, si dhe sëmundjet e veshkave.
Mirëpo, një hulumtim tetëvjeçar i kryer në Belgjikë shtron pyetjen rreth ndikimit të mungesës së kripës në zemër. Ekspertët kanë vërtetuar se ata që kishin konsumuar më pak ishin më të rrezikuar nga vdekja si pasojë e qarkullimit të dobët.
Përfundimi i ekspertëve? Konsumimi më i vogël i sasisë së kripës mund të jetë e dobishme për ata që tashmë vuajnë nga shtypja e lartë e gjakut dhe ata që vuajnë nga sëmundjet e zemrës, mirëpo të njëjtën do t’ju sugjeronin edhe pjesës tjetër të popullatës.