Admin Administrator
Numri i postimeve : 8520 Data e regjistrimit : 02/07/2009 Mosha : 42 Nacionaliteti-Sheti : Tetovë-Maqedoni
| Titulli: Njeriu vleresohet sipas veprave Tue 16 Aug 2011 - 9:36 | |
| Një pyetje e parashtruar nga ana[color:bf66=rgb(23, 0, 0)] e të rinjve që merren shumë me pamjen e tyre të jashtme: “Njeriu fiton vlerë me pamjen e tij të jashtme, apo me vetitë që I përfiton nga përpjekjet e tij si individ? Fjalën e kam për atë nëse vlerësimi I drejtë për njeriun është nën ndikimin e bukurisë, apo shëmtisë së tij natyrale. Ajo cka është e vërtetë, njeriu vlerësohet me krijimtarinë që është rezultat I vullnetit të tij.Pamja e jashtme e tij nuk është rezultat I një përfitimi me mundin e njeriut,andaj njeriu me pamjen e tij të jashtme as mund të përfitojë reputacion, e as mund të humb.sepse Krijuesi ynë ashtu e ka parë të arsyeshme, dhe atë mënyrë e ka vlerësuar.Në pamjen natyrale dhe në strukturën fizike, njeriu nuk ka asnjë hise.Ajo cka e bën njeriun të jetë I vlefshëm janë vetitë që I përfiton me mundin dhe vullnetin e tij.Njeriu cfarë do lloj aftësie që fitoi me mundin dhe me punën e tij, ajo do ta lartësojë dhe do ta bëjë me reputacion.Bie, fjala, një person që e ka pa pamjen e jashtme të Llokman Hakimit në kohën kur ka jetuar ai, ka vërejtur se fytyrën e kishte të zeshkët dhe buzët e trasha.Ai ka nëncmuar Llokman Hakimin, I cili e ka kuptuar vlerësimin jot ë drejtë që e kishte bërë ky person dhe e ka paralajmëruar në këtë mënyrë.
As ngjyrën e fytyrës s`e kam lyer unë, por as modelin buzëve nuk e kam dhënë.Unë jam vetëm një njeri që fiton me mundin e vet.Mua më vlerësoi me krijimtarinë time, me fjalët që i kam thënë dhe me ilacet që I kam shpikur.Mos më vlerësoni me pamjen time, sepse pamja ime nuk ëhstë krijimtaria ime,.Pamja ime ka të bëjë me atë si e ka parë të arsyeshme Krijuesi im.Kurse unë asnjëherë nuk ndjehem I nëncmuar me atë që e ka parë të arsyeshme Krijuesi I Lartëmadhërishëm.
Si rrjedhojë edhe Hz.Aliu r.a e paralajmëroi një grua, e cila me bukurinë e saj I shihte të tjerët nga lartë:
O rob I Zotit!Pamja jote nuk është vepër e krijimtarisë tënde, që të mund ta përdorësh atë si dicka personale dhe të krenohesh duke I parë të tjerët nga lartë.Ti fiton vlerë si rezultat I krijimtarisë të cilët e përfiton me vullnetin dhe mundin tënd.Sa I thellë je në shkencë, në dije dhe në punët e mira, nga ky këndvështrim mundohu t`I shohësh punët!
Nga sahabet e mëdhenj, Hazreti Ibn-I Mesudi ishte duke u ngjitur në një pemë, njerëzit që ishin duke shikuar nga poshtë filluan të qeshin me të për shkak të këmbëve të holla që I kishte, kurse Pejgamberi a.s që ishte aty present paralajmëroi në këtë mënyrë:
Pse qeshni me vëllain tuaj, sevapi I të cilit do të jetë më I rëndë se mali I Uhudit?..Po,këmbët I ka të holla , trupin e dobët, por këto nuk janë vepër e tij? Por kështu e ka parë të arsyeshme Krijuesi ynë,Krijimtaria e tij janë veprat e tij,kurse veprat e tij janë në ditën e gjykimit janë në gjendje të peshojnë më rëndë edhe se mali Uhudit.Atëherë Ibn-I Mesudi, edhe pse ishte me këmbë të hollë dhe trup të dobët, është një nga personat të cilin duhet ta kemi lakmi!
Edhe një nga poetët e famshëm me emrin Xhahëz, ishte me sy të plasur dhe me fityr te shtypur.
Pas semundjes së lisë , fytyra e tij ishte bërë përplot me shenja të plagës, sikur toka e punuar . Por Xhehazi aspak nuk ia vuri vëmendjen pamjes së tij, por me punë dhe me mund të madh ariti të bëhet si themelues I letërsisë arabe.Ata cka e shihnin Xhehazin nga aspekti fizik e nëncmonin atë, por pas një muhabeti prej disa minutash me të,.një nga fjalët që shumë shpesh I përsëriste ishte kjo:
Unë nuk kam kompleks për pamjen time të jashtme, ngaqë ajo nuk është vepër e imja.Unë besoj se duhet të kem turp për veprën time nëse cilësohet me injorancë, paaftësi për të bërë dicka dhe joprofesionalizëm!Një emër që përmendet me dashuri të madhe, Bilall Habeshiu, mushrikët duke e quajtur “sorrë”, Kurse I Dërguari I Allahut s.a.ë.s e shprehte dashurinë e tij ndaj Bilall Habeshiut me këto fjalë: “Bilalli është muezini im”, duke e vlerësuar në këtë mënyrë:
Allahu nuk e shikon strukturën tuaj trupore dhe pamjen e jashtme, por I sheh qëllimet në zemrat tuaja, përzgjedhjet që I bëni në veprat tuaja individuale!Nëse përmbledhim temën mund të themi se: të rinjtë fitojn reputacion dhe vlerësohen sipas parimeve që I fitojnë me vullnetin dhe mundin e tyre fizike dhe natyrale.Vallë a posedojmë ne ndonjë dije,aftësi apo mund që do na bëjë njerëz të aftë? Ose, mos vallë ne e lartësojmë veten apo e nëncmojmë veten me strukturën tonë natyrale?
| |
|