- Cito :
- "Pse duhet të bëhet gjithnjë siç thua ti?, e pyeti burri gruan. "Sepse mua kështu më pëlen",iu përgjigj gruaja."Mos është e thënë të bëhet cdo gjë që thua ti?, e pyeti ai përsëri, "Po, sepse....", iu përgjigj ajo, "Sepse çfarë?!"
"Gabimi më i madh i bashkëshortëve është të gjuajn me fjalë drejt fushës së minuar të bashkëshortit/es dhe ta godasin në vendin ku i dhemb më shumë."
"Tani e kuptoj më mirë sa shumë kam gabuar duke u martuar me ty.Që në fillim e kisha kuptuar se ishe pak mendjemadh/e.Ç`ti bëj familjes sime që më nxiti drejt kësaj rrug.U mashtrova nga fjalët, është njeri i mirë,i këndëshëm, nuk mund të gjesh gjithmonë një të tillë".
"Po ti sikur ishe i dashuruar pas meje? Më ke ardhur pas për muaj të tërë, po tani ç`ndodhi?Por edhe unë nuk kam pasur aq shumë dëshirë të martohem me ty. E pranova këtë martesë i/e ndikuar nga shoqëria".
Gabimi më i madh i abhskëshortëve është të gjuajnë me fjalë drejt fushës së minuar të bahskëshortit/es dhe të godasin në vendin ku i dhemb më më shumë.
Por fatkeqësishtë kjo gjuajtje nuk dëmton vetëm palën përballë, por edhe vetë ata/o sepse pjesët e bombës së shpërthyer do t5ë prekin edhe palën që bënë gjuajtjen.Megjithëse që të dy bashkëshortët mkund të kuptojnë shumë mirë gabimin pasi të qetësohen,përsëri vazhdojnë të dëgjojnë brenda vetes fjalitë e padëshiruara.
Pranda, në këtë situat të paktën njëri nga bashkëshortët duhet të ndërpresë gjuajtjen dhe të qëndrojë larg fjalëve për të cilat mund të pendohet.
Të gjithë e dimë shumë mirë se një shtëpi e djegur me një shkrepsë nuk mund të ndërtohet për vite me radhë.Megjithëse më pas mund të shfaqen justifikime me fjalë si"....në martesë ndodhin gjëra të tilla.Për një çast nuk mund ta kontrolloj veten dhe thashë fjalë që nuk duheshin thënë", nuk të hyjnë në punë.
Bashkëshortët duhet të tregohen më të kujdesshëm veçanarisht gjatë viteve të para të martesës, derisa martesa të zë vendin e saj. Rruga më e mirë e zgjidhjes së problemit është komunik,imi i drejtpërdrejt i çiftit.Edhe kur je në trafik duhet të ndjekësh rregullat për të mos bërë aksident.Nëse makina ka rregullat e saj,edhe martesa duhet të ketë rregullat e veta.
Fjalët, gjuha e trupit dhe komunikimit janë shumë të rëndësishme gjatë zbatimit të këtyre rregullave.Një komunikim i shëndoshë është themeli i një martse të lumtur.Martesa duhet të mendohet si një shoqëri e përjetshme bashkëshortore dhe përt hirë të kësaj shoqërie të përjetshme nuk duhet të të prishet për gjëra të kota.
Shkrujti:Ilaz Salihi
Marur nga RTevista Zaman 2011