- Albana... shkruajti:
- Edukimi i femijes 20-vjet pa lindur.Une e di pergjigjen e kesaj pyetje,por une dua mendimin e juaj.Si eshte e mundur te behet ky edukim?
Njeriu më pak do të gabon nëse ka kujdes në 5 gjëra dhe ate:
KUR FLET ; KU FLET ; KUJ I FLET ; PSE FLET ; dhe ÇKA FLET;
Falenderojmë Allahun e mëshirshëm që pindërit tanë ishin të udhëzuar në Islam.
Mbetemi me shpresë që ata nga fëmijria e tyre kanë kryer namzain dhe janë mbrojtur nga harami.
Lutemi që nënat tona të na kenë dhënë sisë duke qenë me abdes, ( qofte edhe ne momentet e mistracioneve).
E dimë se pasuria edhe evladi janë fitne ( ngatresë), por të dashura.
E dijmë se atë që ka njerzia, nuk e ka as Perendia - pra ky është femija.. ...( lem jelid we lem juled)
Për të pas fëmijë të edukuaar 20 vite para lindjes, atëher mbetet të pyesim veten sa jemi neve të edukuar edhe ate nga fëmijria jonë e deri në moshën aktuale, sa është e edukuar në frymën islame shoqëria ku jetojm?
Para së gjithash të kalkulojm jetën tonë dhe vallë mos na ka mbet ndonjë namaz pa e falur?
Sepse brenda namazit e kemi:
SHEHADETIN në kade,
AGJËRIMIN se brenda namayit nuk hamë dhe nuk pimë, kemi
ZEQATIN duke bërë lutje për prindërit tanë sidhe duke dërguar salavate për shpirtin fisnik te pejgamberit s.a.a.v., kemi
HAXHIN duke u drejtuar nga bejtullahi mesxhidul haram.
Nëse nga mosha e pubertetit rregullisht kemi agjeruar muain e ramazanit dhe 6 ditët e muajit sheval - atëher llogaritemi sikur të kemi agjeriuar agjerimin e Nuhit a.s. i cili tërë jetën ka agjëruar.
Llogaria më e madhe të bayohet duke pyetur veten, vallë kam ngrënë ose kam pirë ndonjher diçka prej haramit?
Kam përgojuar dikend me ose pa dashje?
kam perfolur njeri pa prezencën e tij?
Kam shpifur për ndokend pa ikërkual falje më pas kur kam kuptuar gabimin?
Dhe më kresorja është kurAllahu xh.sh. thot: " Unë të krijova me një moral ( ahlak) të madh dhe të përkryer. Sa e gjejmë veten në shembëlltyrën e Muhamedit a.s.
Dhashtë Allahu xh.sh.që të kemi
AKIDEN ( besimin) e pastër,
ILMIN (diturinë) nga dijetarët e devotshëm të fesë Islame,
AMELI SALIH ( punë të mira) me qëllim të pastër, nga halllalli dhe që në atë punë të jetë edhe razia e Allahut xh.sh. duke u përfshi në dhikër dhe ibade,
AHLAK ( moral) të fortë duke e shtypur dhe luftuar epshin tonë, duke qenë me abdest i mbrojtur në çdo pikëpamje nga veset e djallit të mallkuar, ...
= Duke e lutur Allahun xh.sh. që fati bashkëshortor të jetë muslimane e devotshme, të jetë nënë për fëmije dhe jo vetëm grua për shtrat, ...
Ndërsa, nëse e shikojmë nga aspekti psikologjik atëher do tëkisha shtuar:.
Hapi I
Te gjejme kohe per femijen tone. Pavaresisht se mund te jemi shume te zene me pune pasi kemi nje familje te tere per te mbajtur,eshte mjaft e rendesishme te gjejme kohe per femijet tane. Cdo femije ka nevoje te kete prane babain e tij, te pakten dy ore ne dite.
Hapi II
Mesojini femijes tuaj vlerat e gjerave qe e rrethojne, bejeni te kuptoje boten dhe drejtojeni ne rruge te mbare. Ai do te rritet dita-dites dhe do shikoje gjithnje e me shume gjera te reja, prandaj ju duhet te jeni gjithmone me te, per t’i thene pse jo cilat jane gjerat e mira dhe te keqija te kesaj bote.
Hapi III
Behuni nje shembull per t’u ndjekur. Ju do te jeni perosni i pare qe femija do te mundohet t’i ngjaje. Shfaqeini femijes tuaj anet tuaja me te mira, aftesite e ndryshme qe ju zoteroni. Qendrojini prane dhe ndihmojeni ne cdo gje qe ai ka nevoje. Jepini zgjidhjet qe ju dini, mundesisht te jene te duhurat, pasi ne nje te ardhme, ne nje situate te tille, ai do te veproje pikerisht si ju.
Hapi IV
Behuni te rrepte dhe te drejtperdrejte. Duke qene i tille e ndihmoni femijen tuaj te futet ne nje rruge te mire dhe gjithashtu te kuptoje kufijte dhe mundesite e tij. Normalisht qe kjo nuk do te thote te jeni te forcuar ndaj femijes tuaj, pasi mund te kete nje ndikim te keq mbi te. Gjithcka e matur dhe e patepruar
Nga gojdhënat popullore dotë kisha cituarpoetin kur thotë:
Fëmija deri më 7 vjet thotë:
Më trim se babi im nuk ka
moshë që din frigën
Prej 7 deri më 15 vjet thotë:
Jo vetëm trim por edhe më të mençur se babai im nuk ka.
Ka filluar të shkoi në shkollë - mekteb
Prej 15 deri më 25 thotë:
Babai im din, por edhe unë dij pak.
Bylyki i shkretë, Puberteti e bën të veten
Prej 25 deri më 35 thotë:
Më budallë e më të marrë se babai im nuk ka.
Dallim gjenerate
Prej 35 deri më 45 thotë
Ky plaku nuk dinë,nuk dinë; por nga një fjalë e qëllon.
I afrohet shkamit
Prej 45 e përpjet thotë:
Rahmeti i qoftë babës: Një fjal një lirë e kishte.
U ul në shkam të tija
.
Kupto me kohë se nuk jetojmë me shqipet e malit
Mendoj sadopak u përpoqa të përgjigjem në pyetjen e Juaj.