We alejkumu selam motër e nderuar Allahu ju shpërbleft edhe juve për urimin dhe interesin që tregoni për islamin në përgjithësi e për Forumin islamieshtedrit në veçanti.
Në lidhje me pyetjen tuaj të parashtruar para disa ditësh pasi që hoxha akoma nuk është përgjigjur për ndonjë arsye ose nuk i ka bërë beti,ose i kalu pyetja ose ka angazhime të tjera,e pash të arsyeshme në pika të shkurta ti përgjigjem kësaj pyetje.
E nderuara motër me sa pash unë dhe me sa kuptova pyetja ishte për lyerjen e shtresës së jashme me yndyr derri e jo me ngrën jeb e tij.
Pra duke u nisur nga kjo ju themi se lirja e shtresës së jashtme me diç të ndaluar siç është alkooli e që në këtë rast është yndyra e derrit është e lejuar e që personi që e ka vepruar nuk dënohet edhe pse nga pyetja kuotuam që personi tjetër shërrim nuk ka gjet.Ki rast vërtetohet me kijas pra me analogji krahasim i një çështje me një tjetër.E ne e dim se lyrja e shtresës së jashtme me alkool lejohet si krahu gjoksi këmba e kshtu me radh ndërsa ndalohet çka të hyn në goj pra pyerha e ti.E ne dim shumë mirë se ndalesa e alkoolit është më rigoroze ndaj ngrënies së derrit pasi që kjo e fundit në rast të shpëtimit të jetës pra kur ske asgjë tjetër për të ngrënë nga kategoria e harramit kalon në kategori të mekruhit (e pa pëlqishme), duke e përdorur për mbi jetes e jo ngopje.
Pra me këtë lejoget lyerja e shtresës së jashtme ndërsa ndalohet ngrënja e tij/saj.Kuotihet nëse nuk gjebdet shërim hallall dhe jo i dyshimt.Allahu e di më së miri.
Nëse hoxha ka të shtoje apo diçka nuk është në rregull ta shton apo përmirëson.
Wes selamu alejkum
Me respekt Admin
Ilaz Salihi