Admin Administrator
Numri i postimeve : 8520 Data e regjistrimit : 02/07/2009 Mosha : 42 Nacionaliteti-Sheti : Tetovë-Maqedoni
| | [Lajmet Ditore] CERN me zbulime të reja në fushën e materies | |
- Shkencëtarët e Organizatës Evropiane për Kërkim Bërthamor, e njohur si CERN, njoftoi të mërkurën zbulimin e dy grimcave subatomike të reja, qe nuk ishin vërejtur kurrë më parë. "Natyra ishte i bujare, zbuluam dy grimca ndërsa kërkonim një," tha Matthew Charles nga laboratori i Qendrës Kombëtare të Kërkimit. Grimcat atomike themelore, protonet dhe neutronet, përbëhen nga kuarke dhe baritone, që janë komponentet e këtyre grimcave. Forca e fortë është lidhja themelore për këto grimca. Koordinatori i CERN Patrick Koppenburg tha në një deklaratë për shtyp: "Këto studime kanë precizion të lartë do të na ndihmojë të bëjë dallimin mes efekteve standarde dhe çdo gjëje të re apo të papritur në të ardhmen." "Nëse duam të gjejmë zbulime përtej modelit standard, ne duhet së pari të kemi një pamje mjaft të qqartë," tha Koppenburg. Large Hadron Collider, kryevepra e grimcës së përdorur për zbulimin, është duke u përgatitur - pas mbylljes së saj të parë. Ajo pritet për të vepruar në energjitë më të larta dhe më intensive. Ajo është planifikuar të rifillojë në pranverën e 2015. Të gjitha këto zbulime të CERN kanë për qëllim zbulimin e prejardhjes së materies, ndërsa zbulimet e saj kanë ngjallur jo pak debat në qarqet fetare krishtere. /mesazhi/:
| |
|