BARCOLETA (ANEKTODA, VICA) NESE JENI TE LIRE KENAQUNI DUKE QESHUR
*
Skocezi i thote bukepjekesit: nje buke ju lutem, nese ka mundesi ta mbeshtjellesh me gazeten e sodit.
*
Nje skelet po ecte neper qytet, papritmas e pa nje veture qe transporton te vdekurit. Ngriti doren! Taksi! a ka mundesi me me qu te shpija.
*
Nje njeri do ta bleje nje tru dhe ta qese ne koken e vet, sepse i veti nuk i doket i mire. Ne spital i thone se tash per tash i kane vetem dy pale tru - Trurin e nje shahisti dhe trurin e nje politikani. I pari kushton 5.000 $ e i dyti 60.000 $ - A thua truni i politikanit qenka ma i mire se i shahistit pyeti ai. - Po se eshte apsolutisht i paperdorur.
*
Hasa dhe Hysa shkuan ne Nju Jork si trima dhe moren nje banese ne hotel ne katin e 100. - Pastaj mbasi blejten diqka ne qytet, kthehen ne hotel dhe qka me pa lifti nuk punojke. Nisen shkalleve, kur hypin ne katin e 30 Hasa i thote Hyses kam me te tregue diqka. Hysa i thote leje se me tregon ne katin e 80. - Kur hypin ne katin e tetedhjete Hysa po i thote Hases fol tash qa dashte me me tregu? - Hasa po i thote: valla i kam harru qelesat! - Nisen me u kthye poshte, kur shkojne ne katin e 40 Hasa prap po i thote Hyses: ndal te tregoj diqka, por Hysa prej nervoze ia kthen hajt bre me tregon poshte. - Kur mberin poshte Hysa po i thote fol tash. - hasa ja kthen: kam ba hajgare qe i kam harru qelesat.
*
Djali i vogel po del nga shtepia me ble buke. Kur del po e sheh se ia kan vjedhe biqikleten dhe po ja nise e po qan. - Ne ate qast po kalon nje grup njerezish qe po e percillnin nje plake per me varose. - Hoxha po e sheh djalin tu kajte e po i thote: mos u merzit djali i jem, se e vjeter ka qen, e ka pas kohen. - Djali po i thote: e di qe e vjeter ka qene por i kisha hype edhe naj here
*
Nje i dehur po e ndal nje kalimtar ne rruge dhe po i thote se sa mallunga i kam ne koke? 5 pergjigjet kalimtari. - Ah! Mire edhe tri bandera (shtylla) dhe do te arrije ne shtepi.
*
Vogelushja po e lute kalimtarin ti ndihmoje te dale ne anen tjeter te rruges. - Ndoshta banon matane rruges? Pyeti kalimtari - Jo, por atje e kam "Kavasakin"
*
Vogelushja hyri se bashki me mamin ne banjo per tu pastruar dhe me habi po e shikon barkun e nenes, - Nena po ja shpjeon vajzes se vogel se babi yt ma dha beben. - Vajza doli nga banjoja dhe po bertet babi a ja ki dhone ti mamit ndonje bebe - Po ja kam dhane. - E ta dish nena e ka hanger iu pergjigjet vajza.
*
Gjyshe sa vjet i keni? e pyet mbesa. - E shpirti i gjyshes ku ta dije une, aq shume me jane mbledhur sa qe ka kohe qe nuk i numeroj me. - E pse nuk i kqyl blekt. Ne blekt e mija shklun plej tli deli katel vjet!
*
Nje peshkatar duke peshkuar ne breg te lumit e vren nje pule te madhe, dhe e rremben, ia pret kryet, ia nduk pendlat dhe e fut ne strajce. - Shpejt vjen nje fshatar dhe e pyet se a e pate pulen time? - Jo nuk e pashe. - Qudi, e te kujt jane keto pendla ketu pyet fshatari. - Ne te vertete kaloi nje pule dhe me luti tia ruaj teshat deri sa te lahet.
*
Mblidhet Bullatuviqi (kryetar i Malit te Zi) me gjeneralet e tij ta shqyrtojne menyren si ta sulmojne Kinen. Bullatoviqi kerkon, "tregomni ku eshte Kina?" - Nje gjeneral merr harten the thote, qe ketu dhe tregon kufijt e Kines dhe thote se eshte e madhe. - Po mire sa banor i ka? Pyet Bullatoviqi. - Njemiliard (1.000.000.000) i thote gjenerali. - Bullatoviqi mendohet pak dhe thote: Po ku do ti varosim gjithe ata njerez?!
*
Mali i Zi ne gjendje te rende ekonomike. Popullsia mezi ka me hanger. Ky problem diskotohet ne parlament, dhe si zhgjidhje nje deputet propozon: ti shpallim lufte Amerikes, Amerika na pushton, e mandej na jep buke. - Tjetri qohet dhe thote: e qka nese na e pushtojna Ameriken?!
*
Behet si behet dhe Mali i Zi i shpall lufte Kina. Mblidhen kryetari dhe gjeneralet kinez ta diskutojne gjendjen e krijuar. - Kryetari pyet: Ku eshte ky far Mali i Zi. Nje gjeneral merr harten dhe tregon kah pika e vocerr ne harte qe eshte Mali i Zi. - Mire thote kryetari por sa banor i ka? - gjenerali pergjigjet: 500.000. - Mendohet pak kryetari dhe urdheron qoji dy mahalla per me pushtue Malin e Zi.
*
Nastradinin e pyesin e ai pergjigjet
Nastradin me thuaj, kur del hena e re, qfare behet me te vjetren? E coptojne dhe e bejne yje. - Nastadin ku eshte mesi i botes? Atje ku e kam lidhur gomarin, po nuk e besuat, meteni dhe do ta besoni. - Nastradin sa yje ka qielli? Qielli ka aq yje ,sa qime ka gomari im po nese nuk e besoni numeroni dhe do ta besoni.
*
Te pemeshitesi: - "Xhaxhi te lutem 5 KG patate por nga ato te voglat se nuk mund te barte shume rende."
*
Nje budalle piu pak uje bazeni. - Qudi u habit dhe tha: ky uje i bazenit aspak nuk eshte i embel, edhe pse ja kam leshu nje kokerr sheqer! - Ndoshta qe nuk e ki perzi ia ktheu budalla tjeter.
*
Nje hajdut shkon ne Pazar per te shitur rrobat qe kishte vjedhur, por nje hajdut tjeter ia vjedh. Ne darke e shoqja e cila e sheh te merzitur e pyet: “Sfitove gje?” Jo“ Hajduti duke qeshur: “-Kesaj here i shita me qmimin qe i mora.
*
Shkojne Hasa Hysa me vjedh dhe Njani hyn ne magazine me vjedh e tjetri rrin me rujt dhe hyp ne lis.
Pak me vone vjen atypari nje Polic dhe e shef Hysen ne lis dhe po e vet-qka ke hyp ne lis bre
E ky i thot: qe po lexoj vjersha
Polici: hajt ta degjoj nje
Hysa: O sa mire po rrezon hana ik o Has se tu qi Nana.
*
Nje katundar prej viseve malore erdhi ne qytet te kerkonte qfaredo pune. Pasi qe per pastrimin e kanalizimit nuk ka konkurrence te madhe,se tybe nuk do ti kishte ra hise hiq katundarit,vendosen ta pranojne,po sa per sy e faqe e pyeten a e di shkrim-leximin.
-Di me shkrue, -u pergjigj ai “por nuk di me lexue.
-Shkruaje , - i thane ne leter emrin tend.
-Ai shkarraviti diqka qe s’del dreq qe munde ta lexoje dhe ua dha letren.
-qka eshte kjo, pashe te madhin zot?- e pyeten.
-qka di une,-tha ai.-Ju thashe: di me shkrue, po s’di me lexue.