Një person erdhi tek Hazreti Musa të lutem lutu për mua që të mund të kuptoj nga gjuha e kafshëve. Do të nxjerrë mësime nga jeta e tyre dhe kështu do të bëhem njeri i mirë.
Hazreti Musa a.s.ia ktheu kështu: shko o robi i Zotit dhe shihe punën tënde, se gjendja jote aktuale është më e hajrit për ty. Mos u mundo të marrësh përsipër një peshë që nuk do të mundesh ta përballosh. Por njeriu nuk e dëgjiu dhe vazhdimisht po këmbëngulet.
-Ja Musa, të lutem, të paktën të kuptoj nga gjuha e qenit dhe geli tim.
Më në fund hazreti musa u lut dhe njeriu i gëzuar u kthye në shtëpi. Të nesërmen në mëngjes, përderisa shërbyesja ishte duke e shtruar sofrën një pjesë buke ra në tokë. GJeli në vrap menjëherë e mori pjesën e bukës. Qeni i nervozuar i tha geli: O gjel, a është drejtësi kjo që e brëe ti? Ti mund të hash edhe grurë edhe kokrra elbi, kurse unë nuk mund të ha gjë tjetër vecse bukë. Pse e merr riskun tim?
Gjeli ia ktheu kështu: Ke të drejtë. Por mos u nevrikos. Nësër do të vdes gomari I zoëtërisë tonë, kështu që edhe ti e frnë barkun mirë
Pasi që njeriu I dëgjoi këto fjalë, e mori gomari e coin ë Pazar dhe e shiti Të nesërmen I zoti I shtëpisë iu afruaqenit dhe gjeli për t’I dëgjuar se cfaër do të flasin. Qeni e qortonte gjelin:
-Cfarë u bë, a the se do të vdes gomari. Kurse unë do ta fryja barkun?
Gjeli: është e drejtë, , gomari vdiq. Por vdiq në vend tjetër. Por mos u u merakos fare, nesër do të vdes kali, atëherë do të bësh një zijafet më të madh. I zoti i shtë pisë menjëherë e shiti edhe ka lina. Ai mendonte se aftësinë që e kishte për t’i kuptuar kafshët për të ishte shum fitim-prurës. Të nesërmen përsëri shkoi afër geli dhe ëeni që t’i dëgjojë se cfarë do të thonë. Qeni përsëri e ëortonte geli. Dyshonte se gjeli Unë nuk gënjeva. Kali do të atë. Por ti mos u bën mera. Ne sër do të vdes shërbyesi më i dashur i zotit të shtëpisë pastaj për hir të tij do të shtronte gjellëza të ndryshme dhe hallva .Që të gjithë do ta fryjmë ba-run me ato ushqime.
I zoti i shtëpisë që ishte duke e dëgjuar bisedën me geli dhe qenin. Pa humbur kohë aspak e shiti dhe shërbyesub e tij. Dhe të nesërmen përsëri shkoi që t’i dëgjojë bisdeat e ëenit dhe të dëgjojë bisedat e qenit dhe të geli. Kësaj radhe qeni ishte shumë i nervikosur. Thoshte se me ditë të tëra ishte due u zhgënyjer nga ana e gelit, Gjeli e kun-dërshtonte qenin, duke thënë se ai nuk është rrenacak dhe që nuk po gënjen.
- Po vdiq dhe shërbyesi, po në një vend tjetër. Sepse i zoti i shtëpis e shiti dhe atë. Por, nuk bëri aspak mirë për veten e tij.Sepse, së pari aksident do t’i vinte gomarit, kështu që ai do të shpëtonte nga një aksident dhe fateqësi do t’i vijë vetë zotit i shtëpisë. Radhën e ka ai, i zoti i shtëpisë, pasi që i dëgjoi këto fjalë, filloi që t’i bie kokës me grusht,por tani më ishte vonë.
Gjërat që i ndodhin njeriut,duhet që t’i komentojë se ajo cka i ka ndodhur është e hajrit për të dhe që eka larguar nga ndonjë fatjeqësi më të madhe, duke u shëndrruar në një barrierë kunër fatkeqësive.po, ajo se cfarë ndodh pas perdesdhe cfarë urtasi mund të sjellin ngjarje,jo cdo herë të dihen. Në gjërat që shihen sikur të hajrit mund të jetë fshehur sherri, kurse në gjërat qe shihen sikur kanë sherr mund të jet fshehur sherri, kurse në gjërat e hajrit Njeriu mund t’I largojë fatkeqësitë duke dhënë shpeshherë sadaka (lëmosë). Cdo gjë eka edhe sadakën e vet. Pasuria, shkenca, qëllimi i mirë, shëndeti,fuqia koha …. ETJ.