Admin Administrator
Numri i postimeve : 8520 Data e regjistrimit : 02/07/2009 Mosha : 42 Nacionaliteti-Sheti : Tetovë-Maqedoni
| Titulli: Allahu na ka falur vullnet të mjaftueshëm për sukses në jetë Sun 28 Feb 2010 - 10:14 | |
| Allahu, i cili është pronar i vullnetit të përgjithshëm njeriut i ka falur një vullnet të pjesshëm. Vullnetin më të fortë prej të gjitha gjallesave , e posedon njeriu. Vullneti njeriut i është falur për ta fituar pëlqimin e Allahut .Vullneti që është falur nga ana e Allahut , është shumë i rëndësishëm në kryerjen e punëve të mëdha.
“Pa marë parasysh se si është jeta sociale apo shoqëria në të cilën jetoj, unë do të përpiqem të bëhem nga robërit ashtu sic All-llahu dëshiron që të bëhem”.
“Këtë art do ta mësoj në mënyrë më të mirë”.
“Në vend që të bëhem nevojtar, do të mundohem , do të mundohem që të arij në një gjendje që të mundem t`u ofrojë ndihmë të tjerëve”.
“Dua që të bëhem i dobishëm për të afërmit e mi në ndonjë mënyrë të mundshme”.
“Do ta ris numrin evizitave të të sëmurëve dhe vizitave farefisnore”.
“Do ta mësoj Kur`anin, ta lexoj me texhvid dhe mahrexh”.
“Të paktën një herë në javë do të mundohem të marë pjesë në ligjerata fetare”.
Vendime të tilla dhe të ngjajsme si kjo, përforcojnë vullnetin e njeriut, rrisin kënaqësinë e punës dhe kënaqësinë e të jetuarit të fesë.Në mëngjes, në pjesën më të ëmbël të gjumit,njeriu i cili cohet nga shtrati duke menduar në lëtë mënyrë, “Ushtarët, nxënësit dhe punëtorët po zgjohen në orët e para të mëngjësit.Falëndëroj Allahun që edhe unë po zgjohem në këtë pjes të kohës për hirë të Tij”, duhet arritur kënaqësinë dhe emocionet e duhura.
Në Gjermani, një punëtorë i cili ka punuar në një fabrikë, ngaqë është vonuar vetëm pesë minuta, dyert e fabrikës kanë qenë të mbyllura dhe nuk ka mundur të futet brenda.Të nesërmen, drejtori përgjegjës për personelin efabrikës e thirr punëtorin në zyrë dhe e pyet për shkakun s espe është vonuar. Kurse punëtori i është kundërvënë duke thënë se “cfarë mund të ndodh nëse vonohem vetëm pesë minuta”. Drejtori i cili nevrikoset shumë me këto fjalë, ia shpjegon gjatë e gjatë rëndësinë e 5 minutave.
Këtu është një pikë shumë ë rëndësishme: Njeriu duhet të ketë ndonjë orientim , të cilit do t`i besojë dhe do t`i përkulet deri në atë nivel , sa që vullnetin e tij do ta drejtojë në kahen e udhëzimeve të tij. Për shembull, në vizitën që ia bëra Bediuzzamanit(një dijetar islam) në Emirdag, i thashë kështu: “Zotëri, unë nuk di që të lëxoj Kur`an”, kurse ai m`u përjigj në këtë mënyrë: “Largimi nga mëkatet (gjynahet) e mëdha, lidhja pas sunnetit të Pejgamberit a.s, të falet namazi sipas rregullave të duhura dhe në fund të hiqe n ët....” Në atë kohë isha ushtar, po mendoja në këtë mënyrë: “Nëse i përkulem Zotit , aq sa i përkulem komandantit të ushtrisë, mund të bëhëm edhe evlia”.
U përkulemi amerikanëve , kurse Zotit nuk i përkulemi! Këtë gjë nuk e pranon dot logjika ime!...”
Pejgamberi ynë në një hadith të tij referohet kështu: “Veprat e pakta që kanë vazhdimësi, janë më të preferuara nga veprat e shumta që nuk tregojnë vazhdimësi”. Të gjithë personat që kanë korrë sukses në jetën e tyre, kanë qenë dëshmitarë se kanë qenë njerëz të qëndrueshëm dhe këmbëngulës. Muslimani për ta plotësuar anën e tij që e sheh si të mangët , duhet ndarë kohë të mjaftueshme për ta përmirësuar atë veti cdo ditë , pa asnjë lëshim. Një periudhë të punosh shumë , kurse ndonjë periudhë mos të punosh fare, është gjithashtu një shenjë e paqëndrushme, kurse kjo gjë e pengon suksesin. Allahu, neve na ka falur vullnet të mjaftueshëm, për t`u bërë të suksesshëm në jetë.
| |
|