-"Bismil-lah" është kreu i çdo mbarësie. Edhe ne me Të do të fillojmë.
Fjala e parë që ka thënë Ademi (a.s) kur iu dha shpirti èshtè “Elhamdu li’l-lahi rabi’l-alemin .
Ademi alejhi selam: iu tha:"Ja pèr kètè je krijuar o Adem”.
Pra falenderimi èshte synneti i parè qè èshte vènè re nga gjuha e Ademit aljehi selam.
Njeriu i pare qè ka dhènè selam ( ka pèrshendetur ) èshte Ademi (a.s).Kur u ngrit nè kèmbe pasi iu dha shpirti u kthye djathtas majtas. Pra vendin ku bènin dhikèr ( pèrmendin Allahun ) engjèjt e xhennetit dhe eci pèr tè shkuar atje .Kjo ishte dhe ecja e pare e tij.Pra selami ( pèrshèndetja ) ishte edhe synneti i dytè nga fjalèt e pejgamberit.
Muhammedi aljehi selam ka thènè : “çdo punè e mire e filluar pa falenderuar Allahun dhe pa mè dèrguar mua salavat mua, èshtè e mangèt, pa rezultat dhe i ka humbur i gjithè bereqeti.”
Tè gjithè punèt e mira duhet tè fillohen duke thènè Bismil-lah,Gjèja e par qè eshte shkruajtur nè Leuh-imahfuz èshte Bismil-lah, Gjèja e parè qè i ka zbritur Ademit aljehisselam èshte Bismil-lah.
"Bismil-lah" është kreu i çdo mbarësie. Edhe ne me Të do të fillojmë.
Kjo fjalë e madhërueshme, megjithëse është simbol i fesë Islame, përdoret dhe përmendet vazhdimisht nga çdo qënie tjetër. Në qoftë se do të kuptosh se sa forcë të madhe e të pasosur dhe se sa vlerë të pashtershme ka fjala "Bismil-lah",
Ja pra o nefsi im, ti je ai udhëtari mendjemadh dhe i pabindur, kurse kjo botë është shkretëtira. Dobësia dhe varfëria jote është e pafund. Armiqtë dhe nevojat e tuaja janë të panumërta. Meqë është kështu, merre emrin e Zotit të të gjitha botërave dhe të Sundimtarit të Pafund, po të duash të shpëtosh pa u dridhur nga asgjë dhe pa i lypur askujt. Kjo fjalë është aq e madhërueshme, saqë vuajtja dhe varfëria jote e pafund të lidhë me forcë të madhe me All-llahun e Gjithëmëshirshëm dhe të Plotëfuqishëm. Dobësia dhe varfëria jote të ndihmojnë për të fituar Mëshirën e Tij.
O nefsi im! Në qoftë se nuk do të jesh kaq i çmendur, jep në Emër të Zotit, merr në Emër të Zotit, puno në Emër të Zotit dhe çdo lëvizje kryeje në Emër të Zotit xh.sh.. Paqja dhe bekimi qofshin mbi ju! Amin!
Do të kisha dëshirë që ata që janë me profesion teologë të më korrigjojnë rreth ksaj teme mos kam bërë ndonjë gabim rreth Historisë së Ademit ajehi selam me veprimet e para që ka bërë.
Es selamu alejkum lexues të nderuarë deri në shkrimet e ardhëshme ju dëshiroj çaste të këndshme të kaloni në adhurimin e All-llahu xh.sh dhe punët e përditshme serioze që keni gjatë jetës.
Autorë: Bujamin Salija { Historian )