Dialogu midis Bediuzzamanit dhe Ministrit
Bediuzzamani dërgohet në Ministrin e punëve të brendshme ku pranohet nga ministria në bisedime.
Në mes tyre u zhvillua ky dialog:
Ministri: "Nga sulltani ke një selam te veçantë, dhe pagën me vleftë prej një mijë grosh; ndërsa kur të kthehesh në vendin tënd, do ta kesh pagën tridhjetë lira. Gjithashtu sulltani ti dërgon edhe tetëdhjetë lira si dhuratë prej tij."
Bediuzzamani: "Kurrë nuk kamë kërkuar pagë dhe nuk do ta pranoja, po qoftë ajo edhe njëmijë lira. Sepse unë nuk kamë ardhur këtu për qëllimet e mija, por për interesa të vendit. Këtë që ju ma ofroni është një ryshfet i thjeshtë që unë të detyrohem të heshti."
Ministri: "Me këtë ti e refuzon vullnetin e sulltanit, ndërkaq që ajo nuk refuzohet."
Bediuzzamani: "Unë refuzoi, që sulltani të detyrohet të më thërras, me ç'rast dot më ishte dhënë mundësia që t'ia shprehi fjalën e vërtet."
Ministri: "Pasojat dot mund të jenë të pa mëshirshme."
Bediuzzamani: "Shkaqet janë të shumta, ndërsa vdekja vetëm një. Nëse unë ekzekutohem, në zemrat e Ummetit do të shtohet dashuria ndaj meje, sepse unë me të arritur në Stamboll, jetën time e futa në grusht... Ju bëni çka të doni, por unë me të vërtet mendoj atë që po ta them: dëshirojë që t'i zgjoi fëmijët e Ummetit, ndërsa këtë nuk e bëjë për asgjë tjetër përveç se që jam bij i këtij vendi; e jo që të fitojë ndonjë famë. Sepse shërbimi për atdheun i njeriut sikurse unë përmbushet vetëm me dëshminë e ndërgjegjes; kurse ajo nuk plotësohet përveçse nga ndikimet e mira; ajo nuk arrihet përveçse duke i ikur interesave personale. Për këtë shkak unë kamë arsye kur e refuzojë pagën."
Ministri: "Ajo në çka ju po pretendoni, në lidhje me përhapjen e arsimit në krahinën tuaj, momentalisht është duke u shqyrtuar në këshillin ministror."
Bediuzzamani: "E përse atëherë po vonohet me përhapjen e arsimit, ndërsa po shpejtohet në aspektin e pagës time?Përse i jepni më tepër përparësi interesit tim personal ndaj interesit të përgjithshëm të Ummetit?"
Materiali i përdorurë në këtë tekst është marurë nga Libri :
"Koleksioni i Risale-i Nurit, Sozler ( Fjalët ) ."
Mundësoi : Bujamin Salija