Pasojat e mëkateve
Xhemat i nderuar ajo që ndodhë për cdo ditë tek muslimanët në përgjidhsi si dhe në mesin tonë, si problemet, hidhremet, , ndarja, përcarja , nëncmimi I njri tjetrit, uretja e të tjerëve, varferia, krizat e ndryshme, mosmarveshjet ne familje, mosmarveshjet me fëmijët etj, të gjitha keto na sjellin në përfundim , domosdodhmërinë e largimit prej gjinaheve para se të bëhet vonë dhe para se të na vjejë denimi i All-llahut, dhe para se të na kaloj kjo botë pa mirësi dhe vepra të mira.
Xhemat i nderuar nëse ne dëshirojmë lumturinë e kësaj bote dhe të botës së ardhshme , patjetër duhet të largohemi prej gjinaheve, ti zhdukim ata dhe ti zavendësojmë me vepra të mira që të fitojmë shpërblimin e All-llahut xh.sh dhe të shpëtojmë prej zajrrit të xhehenemit, sepse gjinahet janë shkak e cdo fatëkeqësi tragjedie që I ndodhë një njeriu, populli apo shoqërie.
Xhemat I nderuar!All-llahu xh.sh ne kuranin famelart na tregone per denimet e ndryshme te shum popuje te cilet kane jetur para nesh.Na tregone per denimin e Populli te Nuhit a,s popullin Ad,popullin themud, popullin e Lutit a.s etj. Të gjitha Këto pouj All-llahu xh.sh i dënoi me dënime të ndryshme.
Xhemat I nderuar a nuk duhet pak të mendojme dhe të pyesim pse I denoi All-llahu xh.sh këto popuj, pse I shkatrojë All-llahu xh.sh këto njerëz? Pra shkak, sebeb që këto njerëz e merituan dënimin e Zotit ishin gjinahet e tyre/ Këto popuj u shkatruan për shkak të gjinave të tyre. Për shkak të gjinaheve All-llahu xh.sh dënoi shum popuj, gjë e cila mund të na dodhë edhe neve nëse nuk largohemi prej gjinaheve. Prandaj kur të lexojme ajete kuranore që folin per denimin e popujve që kan jetur para nesh, nuk duhet ti kuptojme vetëm si ngjarje historike, se ne kete kohe u denua nje popull, por nga këto ngjare që na tregonë Kurani famëlartë duhet të marrim mësim , të përmisohemi që mos na ndodhë edhe neve një gjë e tillë.
Prandaj edhe Muhamedi a.s na tërhekë vëretjen dhe thotë
” Nëse umetin im mbushet me gjinahe, atëherë All-llahu I përfshin me dënimin e tij”.
Në një hadithë tjetër Muhamedi a.s thotë:
“Ruani veten nga të kqijat që vijnë prej gjunaheve, sepse ata I mblidhen njerriut deri sat a shkatrojnë atë”.
Xhemat I nderuar nëse cdo njëri prej nesh largohet prej gjinaheve në këtë rastë do të largoheshin prej nesh fatkeqësitë dhe të kqijat dhe All-llahu xh.sh do të largonte prej nesh pikllimet dhe do tan a sillte në një gjendje më të mirë. All-llahu xh.sh në Kur’anin famëlartë thotë:
“All-llahu nuk e ndrishin gjendjen e një populli deri sa ai popull nuk e ndrishen gjendjen e tij.”
- Mos e lejo vetën që të shashë, shokun , mikun apo vëllaun tëndë,
- Mos e lejo veten të nëncmojshë dikë,
- Mos e lejo vetën të shpifish dicka
- Mos e lejo veten të përgojosh,
- Mos e lejo veten të rejshë dhe të mashtrojshë
- Mos e lejo veten që të bëjshë zina
- Mos e lejo vetën që të pijshë alkool
- Mos e lejo që familja jote të bëjë gjinahe,
- Mos e lejo që fmiju jotë të ve vënth, sepse Muhamedi a.s thotë: ALL-llahu i Mallkonë meshkujt që vishen si femrat dhe femrat që vishen si meshkuj... Ky pra është fillimi i harameve dhe për këtë fëmijë nesër nuk do të llogaritet asgjë e keqe...
- Mos lejo që vajza jote të vishet si te ketë dëshirë, sepse edhe ti ke përgjegjësi në veshjen e saj.
- Xhemat i nderuar. Me të vërtetë, prej asaj se si do t'i edukoni fëmijët tuaj, varet nëse nesër do të keni miq apo armiq. Sa kujdesimi per edukimin e femijeve tonë, sa kujdesemi që ata ta praktikojne islamin . Sa kujdesemi që ata ti praktiokonë rregullat fetare. Sa kujdesimi që ata ta falin namazin.
- SA na dhimbet rina jonë kur i shohim se ata nuk janë në rugën e duhur. Ndërsa për këtë Muhamedi a.s thote: NUK është prej nesh ai që nuk ka dhembshmëri ndaj të rinve dhe respekt ndaj moshuarive.
- Po pyes sa na dhimben neve te rijtë, sa kujdesemi per ata, sa kujdesemi që të mos shkojnë ata në zjarrin e kësaj dynjaje, pasi në të shumtën e rasteve ne jemi shkaktar që ata të përfundojnë në zjar të xhehenemit. Këtë e vërtetojmë më një tregim të Një thirrisi në islam Amër Halid i cili një libër të tij përmend rëfimin e një prindi i cili qante pa pushuar për vajzën e tij. Ky prind tregonë: E kam parë në ëndër vajzën time i cila ka vdekur e re .
- E kam parë se si më shikonte dhe me më thonte:
- Më mjaftonë All-llahu dhe Ai është mbojtës i mrekullueshëm.
- Shum herë i përsërite këto fjalë.
- Une i thash kudër kujt të mjaftona All-llahu vajza ime, që ta tja marë hakun.
- Më tha kundra teje baba, Sepse ti ke qenë pa i kujdeshëm ndaj meje. Ti je shkaktar i gjenjes sime.
- Ku je tani Bija ime?
- Më tha a Nuk e din. Un tani jamë në zjarrin e xhehenemit.
- E përse je ne zgjar të xhehenemit bija ime.
- Më tha a Nuk e dijn pse?
- Ti je shkaktar i kësaj. Na ke pa mua dhe motronën time që shihnim filma natë vonë dhe nuk je përpjekur që të na largosh.
- Na ke lejuar që të flejmë gjatë kohes së namazit të sabahut dhe nuk na ke zgjuar që të falemi.
- Ti na cojshe të blejme ata filma, të blejme tesha, ti pagujshe ata e aspak nuk te interesonte se cfar teshash blenim ne.
- Dilnim në qytet me veshje të zbuluar dhe të parsumosura ti tërheqim të rijte, por ti asnjehrë nuk na ke kontrolluar, e as që je kujdesur per ne.
- Pra ti je shkak që unë jamë në këtë gjendje.
- Ki prind tregone sa kjo ender u pikllova shum.
- Prandaj vendosë qe kete tua tregoje prindeve te tjere që te mos gabojnë gjatë edukimit të fmijëve ashtu sic gabova unë.
- Xhemat i nderuar me siguri se shumica nesh prej e gjejne vetennë këtë tregim, pasi shum pak kujdesemi për edukimin e fëmijeve tanë.
- Prandaj ti kërkojmë falje All-llahut dhe te kujdesemi per femijet tane,Te shohim se ku dhe si e kalojnë kohën ata,me çka e kalojnë kohën me filma, sms, mobila,apo ne internet. Si veshen ata Pasi veshjne ne vte va blejme apo e paguajm.
- Sepse ne te kundërten ne do ta ngarkojmë vetem me gjynahe dhe përfundimi jone do te jete zjari i xhehenemit dhe poashtu ne do te jemë shkakatar qe edhe fëmiejt tanë të përfundojnë në zgjar të xhehenemit.
- Sepse në ditën e gjikimit njeriu me gjynahe më të mdhaja do të jetë a njeriu që e ka lënë anash edukimin e fmijëve të vetë.
- Prandaj të mësojmë nga ky tregim dhe të kujdesim sa më shum për fëmijët tanë, si gjatë shkollimit, veshjes, festave etj.
- Mos e lejo veten që të bjëshë harame, por gjinahit thuaj jo, dhe në vendë të gjinahit bënë një punë të mirë,
- Mos e lejo veten që disa harame ti konsinderojshë të vogla
- Enes ibn Maliku r.a ka thënë: Do të punoni punë të cilat në sytë e juaj do të duken të vogla sa kokrra e grrurit ndërsa ata vepra në kohën e Muhamedit a.s janë konsinderuar si gjinahet më të mdhaja.
Ka njerëz të cilët kur bëjënë gjinahe mundohen të fshehen prej të tjerëve .Këto njerëz aspëk nuk mendojnë se duhet të frikohen prej All-llahut e jo prej njerëzve, të tërprohen prej melekëve që kanë në krahun e djathtë dhe të majtë të cilët vazhdimisht që ndrojnë më njeriun dhe I shkruajne veprat e tyre.
Kur muslimanër e cliruan Qipron të gjithë ishin të gëzuar dhe festonin, Njëri nga ushtarët qante: I thanë pse qanë kjo ditë është festë për muslimanët sepse këtë ditë All-llahu e ngriti Islamin dhe muslimanët. Ky ushtar thaJu nuk Kuptoni.Ky popull ishte populli më I fuqishëm se cdo popull tjetër. Por kur ki populli la ënash urdhërat e All-llahut, All-llahu xh.sh I shëndrojë në robër, nuk ka gjinah më të madh se mospërfillja e urdhërave të All-llahut xh.sh. sepse mëkate e një populli janë shkak I shkatrimit dhe shëndrimit të tij në një gjendje të vështirë.
Por, për muslimanin gjithmonë ka shpresë për shpëtim. Shpresa është te pendimi dhe te kthimi në rrugën e All-llahut.xh.sh, sepsene jemi umeti për të cilët All-llahu xh.sh në Kuranin famëlartë thotë:
3:110. Je jeni populli më i dobishëm, i ardhur për të mirën e njerëzve, .....
Me të vërtet Allahu xh.sh e do këtë umet , sepse ne jemi umeti më i zgjedhur dhe më i mirë, por All-llahu xh.sh nuk i do ata që bëjnë gabime.
Prandaj ti lutemi All-llahut xh.sh që të na mundësojë që të largohemi prej gjynaheve dhe ti zavendsojmë ata me vepra të mira dhe të dobishme.
Ti lutemi All-llahut xh.sh që ta na fal, magësitë, dhe dobsitë tona.
Ti luetimi All-llahut xh.sh që ta na fal gabimet tona, dhe inshalla për mundin tonë që e japim, të na jape një jetë të mirë në këtë botë dhe të na shpërblejë në botën tjetër me xhenet.
Afet Beadini
10.12.2010