Admin Administrator
Numri i postimeve : 8520 Data e regjistrimit : 02/07/2009 Mosha : 42 Nacionaliteti-Sheti : Tetovë-Maqedoni
| Titulli: Llojet e Burrave Sun 10 Jul 2011 - 10:27 | |
| Artikulli i cili treon llojet e burrave, dallimet mes tyre dhecilwsitw e secilit grup.Lexoni dhe shihni cilit grup i takoni. Jasir Abdut Tevvab
- Burrë shembullorë: Ky burrë i ngjan Pejgamberit (sal-lall-llahu alejhi ves-selem) i cili ka qenë i butë me gratë e tija dhe ka thënë:
"Ju porosis që të silleni me gratë mirë.Sepse gruaja është krijuar nga brinjtë, kurse pjesa më e shtrembër në bri është maja; nëse dëshiron ta drejtosh, mund të thehet, e nëse e le të tillë mbetet vazhdimisht i htrembër. Ju porosis të keni kujdes ndaj grave".
E mëshironte dobësinë e tyre, i nderonte, sepse në nderimin e tyre fshehej edhe nderimi i vetvetes, duronte dëmet që i përjetonte nga shkaku i tyre, sepse siç ka thënë:
"Nëse ia urren një ves, të pëlqen tjetri" (Muslimi) U jepte përparësi etj. Pejgamberi (sal-lall-llahu alejhi ves-selem) thotë:
"Pesimtarët me besim më të plotë, janë ata që kanë moral më të mirë.Kurse më të zgjehdurit tuaj janë ata që më së miri sillen me gratë e tyre.(hadithi është sahihi, transmeton Tirmidhiu).
Ky lloj i burrave e di se bota është kënaqësi, kurse kënaqësia më e mirë është gruaja e mirë, andaj i ndihmon në ibadet.Para se të martohet kërkon të martohet me grua të tillë, sillet me atë ahstu siç meriton. Mirëpo kjo nuk e ndalon nga këshillimi dhe udhëzimi dhe ndalimi, nga mësimi dhe edukimi.I ngjanë tërë sjelljes së Pejgamberit (sal-lall-llahu alejhi ves-selem). Është pronarë i epërsisë, të cilën e ka fituar me seriozitet duke u mbështetur në sherijat. Është njeri me xhelozi të lavdëruar, e cila e largon sprovën nga shtëpia e vet duke mos e lënë pas dore këtë dhe duke mos pasur emndim të keq për askënd.
2.Burrë i realtë: Burrë i cili jep hakun gruas së vet de kërkon hakun e vet. Edhe ky lloj i burrave nuk akuzhet, mirëpo rangu i parë është më i mirë dhe më fisnik. Muavije ibn Hajda (radiallahu anhu) thotë: I thashë Pejgamberit (Sal-lall-llahu alejhi ves-selem):Cilët janë detyrat tona ndaj grave tona? Tha: "Ta ushqesh kur edhe ti ha, ta veshësh kur edhe ti veshesh, mos t`i biesh fytyrës, mos ta ofendosh dhe mos të largohesh nga shtëpia". Nëse vjen puna mund ta rrahësh, mirëpo sipas kufizimeve të sheriatit dhe mos ta rrahësh nga pjesët e fytyrës. Ijas ibn Abdullah ibn Ebi Dhijabi thotë se Pejgamberi (Sal-lall-llahu alejhi ves-selem) ka thënë:
"Mos i rrahni robëreshat e All-llahut" Erdhi Omeri (radiall-llahu anhu) te Pejgamberi (alejhi-selam) dhe i tha: gratë u trimëruan mbi burrat e tyre, atëherë Pejgamberi (sal-lall-llahu alejhi vess-elem) lejoj rrahjen e tyre. Erdën shumë gra të ankohen te gratë e Pejgamberit (alejhi-selam) atëherë Pejgamebri (alejhi-selam) tha: "Kanë ardhur shumë gra duke u ankuar për burrat e tyre tek gratëe mija, le ta dinë ta burra se nuk janë më të mirët". (hadithisahih, transmeton Ebu Davudi)
| |
|