Vizitor Vizitor
| Titulli: Hixhabin, oj motra ime Mon 18 Jul 2011 - 20:14 | |
| Allahu i Madhërishëm në Kur’anin famëlartë thotë: “Thuaju besimtarëve të ndalin shikimet (prej haramit), të ruajnë pjesët e turpshme të trupit të tyre, se kjo është më e pastër për ta… Thuaju edhe besimtareve të ndalin shikimet e tyre, të ruajnë pjesët e turpshme të trupit të tyre, të mos zbulojnë stolitë e tyre, përveç atyre që janë të dukshme, le të vënë shamitë mbi kraharorin e tyre…”. (En Nurë, 30-31)
Jo kot pa qëllim, e nisa këtë shkrim me një ajet kur’anor, nëse e lexojmë me vëmendje ajetin vërejmë që Allahu i Madhërishëm fjalën e tij e ka dhënë në formën e një urdhri. Allahu e di më së miri. Ka përmendur edhe stolitë e femrës, dhe ka vënë në dijeni që ato të mos zbulohen, por ka përmendur edhe Hixhabin.Çfarë vlere të ketë hixhabi për femrën vallë.? Përse është kaq i rëndësishëm për të, sidomos për jetën e saj…?
Po jap një shembull:Nëse kemi dy lëpirëse, një të mbyllur me ambalazhin e saj edhe një tjetër të zbuluar pa ambalazh, edhe nëse i vendosim në një vend të hapur.
Cilës do t’i afrohen insektet ?Asaj me ambalazh apo asaj pa ambalazh? Cila e ruan atë ëmbëlsinë ose freskinë e saj ? Normal ajo që është me ambalazh pra që është e mbuluar është më e mirë sepse atë tjetrën nuk e preferon kush sepse i janë afruar insekte të ndryshme dhe kanë lënë gjurmë në të. Kështu pra është edhe femra, ajo që e mbart hixhabin është më e ruajtur nga ngacmimet e jashtme si shikimet ose fjalët provokuese… Pra oj motra ime, hixhabi është vetëm një mburojë për ty, nuk është mbulim i bukurisë, përkundrazi ajo të tregon të bukur, të tregon se ke vlerat e një femre të hijshme, e një femre me virtyte, e një femre që çdo mashkull do të dëshironte ta kishte në krahët e tij. Mbulesa është shpëtim për ne o motrat e mia nga zjarri i xhehenemit, është shpëtim për nderin tonë.. Një ajet tjetër kur’anor thotë: “O ti Pejgamber, thuaju grave tua, bijave tua dhe grave të besimtarëve le të vëjnë shamitë (mbulojë) e veta mbi trupin e tyre, pse kjo është më afër që ato të njihen (se nuk janë rrugaçe) e të mos ofendohen. All-llahu fal gabimet e kaluara, Ai është mëshirues.” (33.Ahzab 59). Pra kur e lexojmë këtë ajet shohim që i është drejtuar Pejgamberit (s.a.v.s) për t’iu bërë thirrje vajzave dhe grave të shokëve të tij që të vendosin hixhabi. Kaq e rëndësishme qenka kjo mbulesë, mund të pyes dikush? Sigurisht që po. Hixhabi është ajo që na mbron ne nga ato insekte të cilat mund të na infektojnë me helmin e tyre, kurse me mbulesë je e mbrojtur oj motër.. Lutem që Allahu i Madhërishëm t’ua hapë zemrat motrave tona t’i udhëzojë ato drejt rrugës së Tij edhe të shtojë dashurinë ndaj Hixhabit në zemrat e tyre dhe t’ua lehtësojë InshAllah. Lutem qe Allahu i Madhërishëm të na ruajë nga shejtani i mallkuar që ai të mos na përzihet në zemrat tona dhe mos të na bëjë që të devijojmë… amin Shkruan: Rejhana Çekrezi |
|