Admin Administrator
Numri i postimeve : 8520 Data e regjistrimit : 02/07/2009 Mosha : 42 Nacionaliteti-Sheti : Tetovë-Maqedoni
| Titulli: Vlera e veprë s së mirë në islam Wed 20 Jul 2011 - 13:26 | |
| Allahu xh.sh në shumë ajete Kur`anore pas imanit na urdhë ron që tq bë jmë vepra të mira qoft pë r vetveten tonë , familjen e deri në mbarë hapsirë n sociale.Kjo më mbarë hapsirë n sociale.Kjo më mirë na shfaqet në suren e quajtur “Suretul-Asr” si vijon:Me emrin e Allahut, Më shiruesit, Më shirbë rë sit!1.Pasha Kohë n!2.Nuk ka dyshim njeriu ë shtë në një humbje të sigurt.3.Me pë rjashtim të atyre që besuan, që bë në vepra të mira, që porositë n një ri tjetrin t`I pë rmbahen të vë rtetë s dhe që kë shilluan një ri tjetrin të jenë të durueshëm.Shikuar kuptimin e kë saj sureje shohim disa komponente njeriu medoemos ti plotë soj pë rndryshe do të jetë në një humbje të sigurt.Ato component janë besimi ndaj Allahut, e cila një kohë sisht ë shtë edhe kushti esencial I besimit pa të cilin ë shtë e kotë gjithcka, vepra e mirë , me kë të ka pë rqë llim kryerja e ibadeteve në të rë si.Vetë m plotë simi I kë tyre dy kushteve Allahu xh.sh na jep pë rgë zim në një ajet Kur`anor se pikë risht ata njerë z do të jenë në shpë rblimin e Zotit ku ë shtë dë shira e cdo besimtari, ky ajet ë shtë në suren Bekare ajeti 25, ku thotë :
“E, pë rgë zoi ata që besuan dhe bë në vepra të mira se ata do të jenë në xhennete në të cilë t rrjedhin lumenj.Sa herë që u jepet ndonjë ushqim nga frutat e tij, ata thonë : “Ky ë shtë që me të u ushqyem edhe më parë ”,Ngase , u sillet ushqim I ngjajshë m (vetë m në formë , e jo edhe në shije).Aty do të kenë ata bashkë shorte të pastra dhe aty do të jenë përgjithmonë ”(El-Bekare25)
Si komponente tjera të cilë t janë të theksuara në suren e lartë pë rmendur janë edhe urdhë rimi në të mirë dhe ndalimi në të keqe dhe krahas kë saj urdhë rit të jenë edhe të durueshë m.Me kë ta dy të fundit kompletohet program I njeriut I cili në se I pë rmbahet do të jetë I shpë tuar, në të kundërtën e prêt humbja në të dy botërat.
E gjithë kjo ë shtë me rë ndë si në se njeriu I që ndron besnik kë ti program, se kë të mund ta ilustrojmë me një shembull, në se një student lexon disa orë të të ra por I mungon sinqeriteti dhe besnikria në atë që ka pë rqë llim, do të ishte e kotë I gjithë leximi se nga ai tekst ai vetë m e ka pë rvetsuar leximin kurse koncentrimi I tij në të ë shtë e humbur.
Pra edhe në kryerjen e ibadeteve njeriu duhet ta ketë edhe shpirtin e pë rjetimit të kë naqë sive të saj, mos të I duket rë ndë apo dic tjetë r. Të kryerit e veprave të mira sipas formë s së urdhë rit ë shtë kushti esencial I saj, poashtu kë të mund ta shohim me ilustrimin e një shembulli edhe atë në se dikush pë rpiqet të falë katë r rekat namazin e akshamit, ai në fakt nuk e ka falë akshamin e ka falë ndonjë namaz e cila ë shtë e pë rbë rë me katë r rekat e jo namazi I akshamit sepse ajo I ka tre, ai I cili agjë ron prej iftari deri në syfyr , ai nuk ka agjë ruar ramazanin por ka ngel I urritur kot sepse ramazani kufijtë e saj i ka nga syfyri e deri në iftar do të thotë se njeriu duhet të jetë I kujdesshëm në formë n e ibadetit ashtu sic e ka urdhë ruar Allahu ashtu duhet të kryhet e jo në ndonjë formë tjetër.
Andaj edhe kryerja në formë n e urdhë ruar do të ishte I vetmi kusht me të cilin do të mund të arrijmë ta shijojmë ë mbë lsirë ne ibadetit.
“Devotshmëria është të larguarit nga rruga e xhehnemmit kurse vepra e mirë është afrimi në rrugën e Xhenentit, most ë mashtruarit dikend ë shtë devotshmë ri kurse të thë nurit të drejtë n ë shtë nga veprat e mira”.
Duke e hedhur një sy fjalisë së më sipë rme do të shohim se edhe devotshmë ria edhe vepra e mirë të largojnë nga zjarri dhe të afrojnë nga xhenneti, por vetë m janë të theksuara në dimensione të ndryshme, sidoqë të jetë ne do të mundohemi që me ndihmë n e Allahut t`i pë rmbajmë programit që të mos jemi prej atyre të humburve dhe një kohë sisht t`i shijojmë ë mbë lsirat e ibadeteve ashtu që cdo veper e jona most ë na shkojë e kotë , se pikë risht atë herë do të ishte dë shpë ruese pë r ne kur edhe e kryejmë veprë n edhe nuk jemi pë rfitues nga jo.
Lusim Allahun që t`ë na I falë lë shimet tona. | |
|