Për të arritur sukses në jetën e tij, njeriu duhet të mbjellë optimizmin në shpirt.Optimizmi na fal shpresë tek Allahu, na forcon imanin dhe dëshirën për të punuar.Asgjë në jetë, nga më e vogla deri tek gjërat më të mëdha nuk mund të ndryshohen pa optimizëm.
Kur`ani famëlartë na mëson se ndryshimi I një populli mund të arrihet vetëm përmes vullnetit dhe përpjekjeve të tij për të ndrshuar për më mirë.Allahu xh.sh thotë:
“Allahu nuk endryshon gjendjen e një populli, derisa ai të mos ndrshojë vetveten”.(Rad,11)Që tëndryshojmë për të mirë dhe të rimëkëmbemi, duhet t`i themi vetes: Mjaft me pasivitet dhe tolerancë ndaj gjërave negative.Sot është koha të bëhesh aktiv dhe pozitiv për shoqërinë ku jeton. Gjithcka duhet të fillojë nga vetvetja, për të vazhduar më pas tek tëtjerët.Që sot duhet t`u themi “Mjaft” gjërave të pahijshme dhe negative që shohim në shoqëri.O besimtar! Mos thuaj kurrë “Nuk ka c`më duhet”, por fillo nga vetja jote për të ndryshuar dicka për hir të Allahut (xh.sh).
Asnjëri nuk e merr guximin ta ngrejë zërin, që fenomenet negative,të cilat I shohim në shoqërinë tonë të pakësohen sadopak.Të gjithë jemi ambientuar me këtë pasivitet dhe nuk na bëjnë përshtipje këto gjëra.
Edhe nëse nuk ndryshojmë gjë, prej nesh kërkohet të jemi pozitivë dhe aktivë në jetë.Të jesh pozitiv, do të thotë t`I ftosh njerëzit drejt së mirës, me mënyrën më të pranueshme dhe më të mirë.Allahu (xh.sh), thotë:
“Thirri në rrugën e Zotit tënd me mencuri dhe këshillë të bukur dhe diskuto me tan ë mënyrë më të mirë!” (Nahl,125)Sahabët e kanë pyetur Pejgamberin (a.s):“O I dërguar I Allahut!A mund të ndëshkohemi, ndërkohë që në mesin tonë ka ende njerëz të mirë dhe të ndershëm?”
Pejgamberi a.s është përgjigjur:“Kur e keqja shtohet dhe kur askush nuk përpiqet ta frenojë atë ose nuk mundohet të ofrojë një zgjidhje positive, atëherë ndëshkimi do t`I përfshijë që të gjithë.”
Në popullin Beni Israil ishte një besimtarë i devotshëm I Allahut (xh.sh), I cili falej dhe agjëronte shumë si dhe kryente edhe shumë ibadete të tjera.Atë nuk e shqetësonte gjendja e popullit të tij,I cili kishte lënë rrugën e Allahut (xh.sh), dhe nuk e udhëzonte atë në punë të mira, as nuk e ndalonte nga punët e kqija.Ai shikonte vetëm punët e tij.Allahu (xh.sh), e urdhëroi Xhibrilin a.s që ta shkatërronte atë popull.
Kur shkoi Xhibrili a.s vuri re se në mesin e tyre kishte një të devotshëm që adhuronte Allahun xh.sh Atëherë u kthye tek Allahu xh.sh dhe I tha:
O Zot, në atë vend gjendet edhe një njeri që pot ë bënte ibadet Ty.
Allahu xh.sh, iu përgjigj:Fillo me atë të parin, sepse ai nuk I ka udhëzuar njerëzit për punë të mirë dhe nuk I ka ndaluar ata nga e keqja.
Nëse nuk I fton njerëzit të distancohen nga gjunahet, nëse nuk kontribon në shoqëri për mirë, nëse je aktivnë ruajtjen e fesë dhe nderit të njerëzve, dije o besimtar se nuk e ke bërë detyrën ashtu sic duhet.
Në Sahihun e Buhariut raportohet se Pejgamberi a.s, u ka treguar sahabëve rastin e anijes, tek e cila qe shfaqur një e carë, ndërsa lundronte në det. E tillë është edhe shoqëria.Një e carë apo një e krisur tek ajo, menjëherë jep pasoja negative.Nëse nga të carat e anijes mbyten disa dhjetra persona, nga të
carat (me shkatërrimin) e shoqërisë, mbyten një brez I tërë, mbyten fëmijët tanë.Prandaj, sa herë të shohësh një gjë negative në shoqëri, mos qëndro pasiv por reago.Shkruaj një artikull, dërgo një letër, ngrije zërin.Nëse nuk ndryshon gjë, të paktën do të dalësh faqebardhë para Zotit dhe me ballin lart, sepse je munduar për të bërë dhe për të ndryshuar dicka për të mirë.
Ky hadith I Pejgamberit a.s është një mesazh I qartë pë rata që shprehen : “C`më duhet mua kjo punë?” e kanë shprehi dhe slogan të jetës së tyre.
Umeri r.a, ka thënë: “Nëse veprohen punë të liga në fshehtësi,ato nuk e dëmtojnë tjetërkëndë përvec personit që I bën ato.Nëse punët e mprapshta dhe të kqija veprohen haptazi dhe njerëzit nuk reagojnë që t`i ndalojnë, ato dëmtojnë të gjithë shoqërinë”.