Vizitor Vizitor
| Titulli: Nevoja e konsultimit mes bashkëshortëve. Sun 2 May 2010 - 10:18 | |
| Kush është vendimmarrësi në familje? Kujt duhet t`i drejtohesh për të marrë një vendim? A është e drejtë që burri të vendosë për çështjet familjare pa e pyetur gruan e tij? Të gjitha këto pyetje i parashtrohen shumicës së të rinjve, si djemve,ashtu edhe vajzave. Më çuditi fakti se 85% e të pranishmëve pohonin se i takon burrit e drejta të vendosë për familjen, pa e pyetur gruan. Kjo përgjigje bie ndesh me parimin dhe emsazhin që përcjell Islami, i cili është ngritur mbi drejtësinë dhe barazinë. Lidhur me këtë përmednim histroinë e Musait a.s dhe faraonit që është një ndër historitë më të njohura.Mesazhi i kësaj historie është: Në marrjen e vendimeve dueht të udhhiqemi gjithmonë nga dialogu dhe jo nga forca. "Fali dhe kërko falje për to dhe konsultohu me to për çështje të caktuara" "Ata, të cilët t`u përgjigjën dhe e falën namazin dhe çështja e tyre ësht5bashkpunimi mes njëri-tjetrit." Mbi heqjen e fëmijës nga gjiri: "Në qoftë se duan ndarjen e{e fëmijës nga gjiri}, le të konsultohen mes tyre{bashkëshortët] dhe nuk ka mëkat për ta." Kështu vazhdova ta siguroja personin në fjalë edhe me disa citime nga jeta e sahabëve {r.a} Nga këto po prekim disa: Ebu Talha dëshironte të ftonte Profeti {a.s} në shtëpinë e tij, por nuk kishte asgjë në të. E pyeti gruan dhe ajo pranoi. Ai u konsultua me gruan e tij pa e nënvlerësuar vendimin e saj. Gjithashtu,ekziston historia e njohur e sahabit Xhelebibi {r.a}, historia e martesës së tij.
Kur deshte të amrtonte të bijën, ai i mori mendim jo vetëm të shqes por edhe së bijës. Do të shohim s egruaja mund të vends vetë për gjërat që ka, pa u konsultuar me të shoqin. Përmendim këtu historinë e gruas së Profetit {a.s} dhe Mejmunas [r.a], e cila e liroi djalin e saj pa u konsultuar me Profetin [a.s] Ai e pyeti: "A e lirove?" Ajo i tha: "Po".
Profeti [a.s] iu drejtua: "Po të kishe liruar dajallarët tu, shpërblimi yt nga Allahu do të ishte më i amdh."
Ajo që i propozoi Profeti [a.s] ishte më frytdhënëse, por ajo veproi para kohe.[Transmeton Buhariu]
Nuk fshihet për elxuesin ngjarja kur Profeti [a.s] i mori emndim Hatixhesë [r.a] në historinë e shpalljes hyjnore, Kur`anit , po ashtu , kur i mori mendim Umu Selemes [r.a] në marveshjen e Hudejbies. Këto ishin disa prej historive të shumta.
Ne shepsh dneshemi me karakterine fortë të burrit dhe egon e tij, q5 i nënvlerson mendimet e gruas.Por të mos harrojmë se burrit nuk i takon mashtrimi ndaj gruas, por anasjeltas.Lidhja bashkëshortore 5shtë ndërtuar në harmoni dhe dashuri reciproke, ndërsa suskesi familjarë, ndërsa suskesi familjar bazohet në dialog dhe bashkëpunim.
Si përfundim, nëse bashkëshortët bien dakord për të vendosur një arbitër mes tyre dhe janë të knaqur me këtë, mund ta bëjnë një gj5 të till, por nëse ata duan, mund të konsultohen mes tyre për çështjet familjare.
|
|