jettoni Mysafirët e rregullt
Numri i postimeve : 93 Data e regjistrimit : 24/11/2011
| Titulli: Të njihemi me krijesat e Allahut: Babuni Mon 2 Apr 2012 - 11:29 | |
| Babunët janë majmunë të afrikan dhe aziatikë të botës së vjetër që i përkasin lloji Papio, pjesë e nënfamijles Cercopithecinae. Ekzistojnë pesë lloje të tyre, të cilat disa janë më të mëdhenjë jo-himidë, ku babuni Mandrill dhe ai Drill janë më të mëdhenjt. Më parë, lloji Gelada dhe llojet Mandrill dhe Drill, janë grupuar në një lloj, dhe këta majmunë shpesh janë referuar si babunë në fjalorin e përditshëm. Ata kanë madhësi dhe peshë në varësi të llojit. Babuni i Guinesë është 50 cm dhe peshon vetëm 14 kg, ndërsa babuni më i madh është ai Çakma i cili është 120 cm dhe peshon 40 kg. Nje grup i babunëve kolketiv quhet ndryshe një grup ose kongres.9 faktet mbi banunët janë: (1) Të gjithë babunët kanë fytyrë si të qenve, të rëndë, me nofulla të fuqsihme me dhëmbë të mprehtë, sy afër njëri-tjetrin, lesh të trashë përveç në fytyrë, bisht të shkurtër, spote me ngjyra të përafërta në mollaqet e tyre të quajtura Kallosities Ischial. (2) Shumica e babunëve jetojnë në grupe hierarkike. Madhësia e grupit ndryshon nga 5 deri në 250 anëtarë. (3) Femrat zakonisht lindin çdo vit, një foshnje të vetme. (4) Babuni i ri që lind peshon rreth një kilogram dhe ka një lëkurë të zezë kur lind. (5) Ata arrijnë pjekurinë riprodhuese nga pesë deri në tetë vjet. (6) Një grup i babunëve është i njohur si një trup (grup), dhe ata janë quajtur të përshtatshëm për të sulmuar në grup. (7) Jetëgjatësia mesatare e një babuni në vendet e egra është 30 vjet. (8) Ata janë familja e majmunëve më të mëdhenj ku meshkujt arrijnë të peshojnë 80 kg dhe të kenë gjatësi 40 inç, duke mos llogaritur bishtin e tyre i cili mund të arrijë gjatësi të ndryshme. (9) Babunët janë omnivorë dhe në mënyrë selektive i zgjedhin ushqimet e tyre. | |
|