jettoni Mysafirët e rregullt
Numri i postimeve : 93 Data e regjistrimit : 24/11/2011
| | Të njihemi me krijesat e Allahut:Foka e hirtë | |
Foka e hirtë (Halichoerus grypus që do të thotë edhe derri i detit), është gjetur në të dy brigjet e Oqeanit Atlantik të Veriut. Kjo është një fokë e madhe e famijles Focidae (Phocidae) ose ‘foka e vërtetë’. Ajo është specie e vetme e klasifikuar e llojit Halichoerus. Emri i tij është i njohur në SHBA si foka e hirtë, por gjithashtu është e njohur edhe si foka e hirtë e Atlantikut dhe foka kokë-kali. Ajo dallohet nga fokat e tjera me profilin më të drejtë të saj qendror më vrimat e hundës që janë më larg syve dhe më pak njolla në trupin e saj. Foka dem e hirtë ka hundët më të mëdha dhe një profil më konveks se sa fokat e përbashkëta. Meshkujt shpesh janë me ngjyrë më të errët se sa femrat, me njolla më të lehta dhe shpesh me dhëmbëza rreth qafës. Femrat janë ngjyrë gri në të argjendtë deri në ngjyrë ta kaftë të errët me njolla.10 faktet për fokat e hirta janë: (1) Foka e hirtë ushqehet me një shumëllojshmëri të gjerë të specieve të peshkut kryesisht me benthik, që i kërkon në thellësi deri në 70 metra ose më shumë. Ngjalat e rërës janë shumë të rëndësishme në ushqimin e saj në lokalitete të shumta. (2) Kërkesa mesatare ditore e ushqimit të fokës së hirtë vlerësohet të jetë 5 kg. (3) Të vegjëlit lindin në vjeshtë (shtator deri në nëntor) në Atlantikun Lindor dhe në dimër në periudhën janar-shkurt në perëndim. (4) Ata mund të jenë deri në 10 metra të gjatë dhe të peshojnë deri në 900 kg. (5) Kanë disa pika apo njolla përgjatë trupit, por ato kanë një tendencë të zhdukjes duke shkuar duke u plakur. (6) Ata priren të preferojnë vendet ku nuk ka shumë njerëz. Ata ushqehen në ujërat e ftohta e cila është një domosdoshmëri për ta. Kur ato nuk janë në ujë, atëherë shijojnë pushimin në rërë dhe në terrene shkëmbore. (7) Femrat gërmojnë rërën për të gjetur një mënyrë për tu përgatitur për lindjen e të vegjëlve. Nënta i ushqejnë ata më qumështin që është i afërt me ½ e ynydrës. (8) Shumica e meshkujve janë të paktën 10 vjet para se të jenë në gjendje të martohen. (9) Ata nuk mund të hyjnë në ujë për rreth një muaj, kur ata marrin lëkurë më shumë lesh e cila është e papërshkueshme nga uji. Deri atëherë ata varen nga nëna e tyre për furnizim me ushqim kur kanë nevojë. (10) Foka e hirtë mund të jetoj shumë mirë në vetmi, dhe mund të jetoj deri në 40 vjet. Ata janë në gjendje të jetojnë vetëm me sukses në rajone të egra deri në 30 vjet. | |
|