Udhëheqësit e myslimanëve kërkojnë angazhimin ndërkombëtar të ndalimit të përbuzjes me fe.
Udhëheqësit e myslimanëve kërkojnë angazhimin ndërkombëtar të ndalimit të përbuzjes me fe dhe kjo vjen si replikë ndaj presidentit Barak Obama i cili të martën gjatë fjalimit të tij në kombet e bashkuara mbrojti tezen e lirisë së te shprehurit rreth filmit që abuzon islamin, kjo pasi gjykata braziliane ndaloi publikimin e filmit në youtube për shkak të protestave në botën islame.
Kryetari i Indonezisë shteti më i madh islam në botë thotë që filmi përsëri ka zbuluar`` fytyrën e ndyrë `` të fyerjeve me fe.
Ai gjithashtu bën me dije mbarë botës se të drejtat e njeriut janë siç thotë ai : ``të gjithë duhet tu përmbahen sjelljeve morale dhe ligjeve botërore në përgjithësi`` duke shtuar se liria e të shprehurit nuk është në gjithçka.
U bën thirrje shteteve të mëdha në ndalimin e nxitjeve armiqësore te fyerjeve me fetë dhe besime edhe më shumë.
Në këtë kontest: kryetari i Jordanit Abdullahu i dytë thotë që dënohet``çdo sjellje e keqe ndaj emrit të Muhamedit s.a.v.s të shfrytëzohet emri i tij apo i islamit apo i çdo feje tjetër për ta arsyetuar urrejtjen si këto veprime skandaloze që po i shohim së fundmi.
Ai shtoi se `` kjo nuk ka diskutim obligimi ynë është që të gjithë pasuesit e feve në çdo vend të bëjmë aktivitete në thirrje për mirëkuptim dhe debat sa më të madh global në edukim.
Edhe kryetari i Pakistanit Asaf Ali Zerdari qëndron përkrah këtyre mendimeve duke e quajtur këtë`` ndezje e urrejtjes`` ndaj myslimanëve dhe kërkoi angazhimin e kombeve të bashkuara.
Para këshillit të përgjithshëm ai tha: ne nuk pajtohemi me dhunën dhe sulmet ndaj shoqërive botërore por edhe veprimet e tilla të cilat e shkatërrojnë paqen në botë dhe rrezikojnë sigurinë në botë ngase janë vepra të rrezikshme që nëpërmjet fyerjeve keqpërdoret liria e të shprehurit.
Në fjalimin e tij kryetari i Afganistanit tha se ``duhet dënuar terroristët që bën këtë film ```pafajësia e myslimanëve`` i cili ndezi protesta të mëdha në gjithë botën islame.
Para këshillit të përgjithshëm ai tha se`` fyerjet që po bëhen në urrejtje ndaj islamit janë pasqyrë e hapur shqetësuese për sigurinë dhe jetën në botë.
Ndërsa Obama ka thënë se nuk ka mundësi të ndaloj shfaqjen e filmit pasi që atë e lejon ligji në Amerikë për të drejtën e shprehjes së lirë./mesazhi/Sh.Hulaj