Ky është njëri nga Haxhinjtë e Tatarit me gruan e tij në Meketul Mukerreme
Muslimanët e Ukrainës dhe të shtetëve tjera të Azis lindore kanë ardhur së bashku në Haxh me tregimet e tyre, të cilët e kishin të ndaluar Haxhin më se një shekull apo më shumë, që ishte bërë në mendjen e muslimanëve të këtyre vendeve vetëm ëndërr që nuk mund të realizohej.
Perandoria Ruse nga fundi i shekullit 19, kishte futur dhëmbët e saja në vendet që i kishte kolonizuar, duke ndaluar edhe shkuarjën në
dhe që numri i muslimanëve atë kohë arrinte në 20 miljon. Pastaj edhe ish BRSS ndaloi zbatimin e ritëve fetare si shkelje e ligjit komunist që e ndalonte një gjë të tillë.
Për shkak të ndalimit të shkuarjes në Haxh, ata kishin formuluar terma dhe tregime të ndryshme për haxhin dhe për familjet që kishin qenë në Haxh para ndalimit.
Xhezira ka takuar disa Haxhinjë të moshuar të cilët e kishin kryer Haxhin pas pavarësis në vitin 1991.
Haxhiu Sabri Aga Asanof (75 vjeqar) tregon se tregimet rreth haxhit kanë qenë shumë mbreselënëse dhe kureshtare, por kishin shumë trillime dhe mite për rrugën e gjatë që duhej bërë.
Familja e Haxhiut Sabri njihet me emrin Aga Asanof ngase gjyshi i tij kishte bërë haxhin para se të ndalohej nga Bashkimi Sovjetik shkuarja në Haxh.
Ndërsa Haxhiu Abdu Rreshid (77) vjeqar, i cili kishte kryer obligimin e haxhit para disa viteve, thotë se ai udhëtim ka qenë nga më të lumturit në jetën time, dhe kurrë nuk do ta harroj.
Unë do tu flas nipave të mi për Haxhin, edhe pse kam qenë i shtyrë në moshë, dhe do tu flas për këto vende të shenjta që kanë qenë tregimet e ëndrrave të prindërve të mi. Mesazhi/Sh.Hulaj