Vatikani bëhet që sot një prej fortesave më të mbyllura ndaj botes se jashtme. 115 kardinalët që nuk e kanë kaluar moshën 80-vjeçare, pra që kanë të drejtën e votës do të futen pasdite në Konklavë.
Prej shekujsh zgjedhja e Papës së ri ka qenë një prej riteve më misterioze dhe të panjohura, e këtë herë duket se Selia e Shenjtë ka marrë masa më të forta për të evituar daljen e çdo lloj informacioni. Gjithë këto ditë çdo kardinal gjatë lëvizjeve ka qenë i shoqëruar nga dy punonjës të xhandërmarisë së Vatikanit.Me fillimin e Konklaves kardinalet do te kontrollohen ne hyrje dhe ne dalje.
Por masat më të rrepta janë marrë për të ndaluar komunikimin e tyre nëpërmjet mjeteve te reja të telekomunikacionit dhe mesazhet e tyre ne rrjetet sociale. E gjithë zona e Kapela Sistine dhe e Santa Martes ku do të jetojnë kardinalët, janë izoluar nepermjet një lloj kafazi të Faradejit, një sistem që bllokon çdo vale elektromagnetike.
Kontrolli i valeve do te behet edhe nga pajisje te vendosura mbi disa automjete qe do te levizin vazhdimisht në kopshtet e Vatikanit. Asgje nuk duhet te hyje nga jashte ose te dale, as nga ana vizive, jo rastesisht edhe dritaret e Kapeles Sikstine janë errësuar. Brenda, 115 poltrona qershie presin kardinalët te cilet, pas meshes, do te futen sot ne oren 16.30 ne Konklave. Parashikohet qe ne ate ore do te mbyllen dyert dhe shqiptohet formula 'extra omnes', te gjithe jashte. /tch/