Selamun Alejkum.
Njeriu për nga krijimtaria e tij është që ai të bëj gabime, pasiqë është i krijuar nga toka(ana biollogjike e njeriut) dhe nga shpirti, ku me vete mban edhe nefsin, që shpeshher(nefsi) e orienton në knaqësit e tija duke kryer vepra që jan të ndaluara nga Krijuesi yn.
Njeriu gjat jetës së tij ndodh që ai të bëj gjunahe të vogla, te mëdhaja apo edhe shirk(ortak ne fuqin e Zotit).Sepse ska njeri pa gabime.
Allahu xh.sh na tregon se njeriu pasi bën mekatin e vogël apo te madh ai menjiher duhet të pendohet për at mëkat që ka bërë me kusht që të mos e përsëris po të njëjtin,Allahu ia fal inshaallah.
Në shum ajete Kuranore ceket mëshira e Zotit që tregon se Allahu është meshirues, mëkatfalës.
Një nga sifatet(cilësit) e Allahut xh.sh është edhe ajo Gafur=Mëkatfales.
Por Allahu xh.sh në disa ajete Kuranore tregon se i fal të gjitha mematet pos shirkut më gjeresisht shih(Kuran4/48,4/116).
Mirëpo ju thoni se nëse personi bën shirk pa dije mendoj se Allahu xh sh ia fal ngase e ka bërë nga mosdija, pa qëllim.
Që njeriu të pastrohet nga këta mëkate kusht është që ai sa më par të pendohet te Allahu xh.sh të kërkoj falje për gabimin e bërë, dhe të mundohet që at gabim të mos e përsëris më.
Pendimi bëhet me një zemër të pastër (vendosja e nijetit) sinqerisht të pendohesh dhe pas kësaj të mundohet të bëj sa më tepër vepra të mira që do knaqnin vet personin si dhe të jetë i kënaqur edhe Allahu xh.sh nga veprimet e tija.
Muhammedi a.s. thot:"Cdi i bir i Ademit është gjunahqar(gabimtar), por te Allahu xh.sh gabimtar më i mir është ai, që pas gabimt pendohet te Allahu xh.sh" , poashtu ka thënë" O njerëz pendohuni te Allahu xh.sh sa më shpesh sepse un ne dit pendohem te Allahu xh.sh edhe ate mbi 80 her"
Si dhe në një hadith kudsij Allahu xh thot;"Mëshira ime tejkalon hidhërimin tim" që na jep të kuptojm se mëshira e Allahut xh.sh është më e madhe sesa hidhërimi i Tij.
Mirëpo kjo nuk duhet të na rehatoj e të mendojm se Allahu pasi qenka i meshirshëm, të bëjm gjunahe e më në fund të pendohemi, sepse nuk e dijm jetën e as vdekjen se si e ku do e kemi, si dhe pendimi në momentin e fundit mund që të mos prannohet te Allahu xh.sh.
Disa dijetar thon se njeriu që pendohet të jet me abdes i kthyer ka kibleja me zemër e qëllim te pasëtrt pendohet, është mir që të fal edhe 2 reqat namaz,të jepet lëmosh, të dërgohet salavat mbi Muhammedin a.s. e me shpres se për nder të namazit, lëmoshës e salavateve inshaallah Allahu na i fal mëkatet.
Allahu e din më së miri.
Me respekt.
Selamun Alejkum.